Κώστας Μπασάνος – Νίνα Παπακωνσταντίνου: Μία διπλή ανάγνωση της συμβίωσης 

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει η πρώτη από κοινού ατομική έκθεση των Κώστα Μπασάνου και Νίνας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο ΗΟΜΕ.
Η έκθεση είναι η πρώτη κοινή παρουσίαση του ατομικού έργου των δύο εικαστικών, μετά από παράλληλη πορεία είκοσι ετών. Μέσα από τα ίχνη, τη γραφή και τις χειρωνακτικές αποτυπώσεις της Παπακωνσταντίνου και την γραμμικότητα του γλυπτικού αλφάβητου του Μπασάνου, υποδηλώνεται μία διπλή ανάγνωση της συμβίωσης.

Νίνα Παπακωνσταντίνου

Οι δύο καλλιτέχνες πραγματεύονται διαφορετικά το θέμα τους. Τη Νίνα Παπακωνσταντίνου την ενδιαφέρουν τα αποτυπώματα του χρόνου, τα παραμύθια, τα νανουρίσματα και τα μοιρολόγια, οι ημερολογιακές καταγραφές – ό,τι μαρτυρεί την μοιρασμένη ζωή, από την αρχή έως το τέλος της. Αντλεί από κείμενα, τα οποία μεταλλάσσονται τελικά σε διακοσμητικά μοτίβα. Συνδέει την έννοια του σπιτιού με το νόστο, την επιθυμία για το αγαπημένο πρόσωπο, και το θεωρεί ταυτόχρονα τόπο επιστροφής και απόδρασης.  Για την καλλιτέχνιδα το σπίτι είναι ο χώρος και ο χρόνος της κοινής ζωής.
Για τον Κώστα Μπασάνο (αρχική εικόνα), η έννοια του σπιτιού ορίζεται ως εμπειρία του κοινού χώρου, ως συγκατοίκηση και ως συνθήκη συνεχούς αλληλεπίδρασης, από όπου αναδύονται κοινοί τόποι, προβληματισμοί και αναφορές.
Τι είναι αυτό που συνδέει, τροφοδοτεί και στο τέλος διαφοροποιεί την εικαστική παραγωγή των δύο καλλιτεχνών;

ΗΟΜΕ_Άποψη εγκατάστασης

Στην έκθεση Home η κατοικία δεν αναπαρίσταται, αλλά σημαίνεται μέσα από κείμενα, λέξεις και φράσεις, άλλοτε κρυμμένες και άλλοτε εμφανείς στα σχέδια, στα γεωμετρικά μοτίβα, στα in-situ έργα και γλυπτά, όπου οι δύο εικαστικοί επιχειρούν να αναδείξουν αυτή ακριβώς τη διπλή συνθήκη αλλά και τα όρια του κοινού. Επισημαίνουν τον τρόπο που -μέσα στο σπίτι- οι δύο διαφορετικές εικαστικές πρακτικές συνυπάρχουν, εξελίσσονται και συνομιλούν.

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Έναρξη: 14 Απριλίου
Για το προσεχές διάστημα η επίσκεψη στην γκαλερί πραγματοποιείται κατόπιν Ραντεβού κάθε Τετάρτη 15.:00-20.00 και κάθε Σάββατο 12.00-16. 
Για να ορίσετε το ραντεβού σας επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο ileanatounta@art-tounta.gr, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και την επιθυμητή ημέρα και ώρα επίσκεψης και θα λάβετε την απαραίτητη επιβεβαίωση.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την παραμονή σας στην γκαλερί.
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr

 

Last modified: 13/04/2021