Κωστής Βελώνης – «Το ημερολόγιο των βοσκών»

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Κωστή Βελώνη «Το ημερολόγιο των βοσκών». Η έκθεση διαρκεί από τις 19 Νοεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου.
O Kωστής Βελώνης εμπνέεται από τα ημερολόγια και τα αλμανάκ των βοσκών τα οποία διατηρούσαν τον εφήμερο χαρακτήρα τους με προγνωστικά και σημειώσεις για τα αστρονομικά και μετεωρολογικά δεδομένα του επόμενου έτους καθώς και πληροφορίες για τις καλλιέργειες και την ποιμενική ζωή. Στις πρόσφατες γλυπτικές εγκαταστάσεις με τον τίτλο «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» που διοργανώθηκε από την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ο καλλιτέχνης αναμετρήθηκε με τις προκλήσεις της ιστορικής παράδοσης της πόλης της Ελευσίνας συνδυάζοντας οικολογικά και μυθολογικά αφηγήματα. Ο Κωστής Βελώνης συνεχίζει την έρευνά του μέσα από τις εμπλεκόμενες σχέσεις της φύσης με τον πολιτισμό, όπου η «διάβρωση» του καιρού μεταβάλει την προσωπική διάθεση (mood) αλλά και επιφέρει μαζί με την κλιματική κρίση κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην έκθεση κυριαρχεί μια γλυπτική εγκατάσταση που αναπαράγει τις συνθήκες μιας συγκέντρωσης βοσκών, και αποτελείται από δεμάτια από άχυρα και πλάκες μαρμάρου. Ως σύνθεση λειτουργεί, μέσα στον αστικό πολιτισμό ως σύμβολο δηλωτικό μιας αγροτικής κοινότητας και θέτει ερωτήματα για τη σχέση μας με τη φύση. Καλεί τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη σύνδεση του ανθρώπου με τη γη και τις «διαθέσεις» του καιρού, να σταθεί με κριτική σκέψη και αυτοκριτική απέναντι στην αλληλεπίδρασή του με το φυσικό περιβάλλον. Οι μετεωρολογικές διακυμάνσεις και η «πλαστικότητα» του καιρού, τα στοιχεία που συνθέτουν το αλμανάκ της αγροτικής ζωής αποτυπώνονται σε μία νέα σειρά ξύλινων επιτοίχιων έργων που τοποθετούνται κοντά το ένα στο άλλο με την επισήμανση της εποχής, την αναφορά στο μήνα και τη διάρκεια της ημέρας. Τοποθετημένα κυρίως σε ζευγάρια στοχεύουν στην ανάδειξη της μετάβασης από τη μια εποχή στην άλλη, στη διαδοχή των μηνών και εναλλαγών της ημέρας με την νύχτα. Τα έργα του Βελώνη εκφράζουν την συνέχιση μιας μόνιμης υπαρξιακής αφήγησης με τον φυσικό κύκλο της ζωής και της σχέσης με το έδαφος της γης. Ταυτόχρονα τα ζωγραφικά-γλυπτά που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση εκφράζουν την αέναη διάθεση του εικαστικού για πειραματισμό και τη διαμόρφωση ενός γλωσσικού ιδιώματος που ακροβατεί με επιτυχία μεταξύ λυρισμού και μοντερνισμού. Αρχιτεκτονική Επιμέλεια:  Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας

Event Information
Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, 12.00 – 16.00
Διάρκεια: 19 Νοεμβρίου – 7 Ιανουαρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00,Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00,Σάββατο 11.00 – 15.00
Πληροφορίες: 210 7217679, fax 210 7217623, info@kalgayangalleries.comwww.Kalgayangalleries.com

 

 

 

Last modified: 18/11/2022