Κωνσταντίνος Παπαργύρης, κόσμοι και ψίθυροι στο Παρίσι

Konstantinos Paprgyris 2αΣτη γιορτινή ατμόσφαιρα του Παρισιού  η γκαλερί Δεσμός υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Παπαργύρη για την νέα του ατομική έκθεση «Κόσμοι και Ψίθυροι». Μέσα από την παρουσίαση των έργων του που δημιουργηθήκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ερχόμαστε να ζήσουμε μαζί του τη δική του ζωγραφική, όπως διαμορφώνεται, εξελίσσεται και «αναπνέει» αδιάκοπα μέσα σε ατελιέ, δωμάτια, αγαπημένους χώρους και εκθεσιακές επιφάνειες…
Η έκθεση αποτελείται κυρίως από σχέδια και τέμπερες και θα διαρκέσει από τις 28 Δεκεμβρίου ως τις 4 Ιανουαρίου. Επιμέλεια έκθεσης Εύα Τζιμούρτα

«Σαν να συναντήθηκε ο δημιουργός με το δημιούργημα του… εκείνη τη στιγμή της δημιουργίας.
Λες και το έργο προϋπήρχε και «επισκέφτηκε» τον καλλιτέχνη ζητώντας του να το αποκαλύψει. Ψιθυρίζοντάς του… να το επινοήσει.
Σχέδιο, χρώμα μια αγκαλιά. Το ένα στοιχείο δίνει χώρο στο άλλο κι ας καταλήγουν να γίνονται ένα. Ίσως και γι’ αυτό να γίνονται ένα… Θυμίζοντας τη σχέση καρδιάς και μυαλού, όπου το ένα πυροδοτεί το άλλο.
Ακόμη και το υλικό, φαίνεται να βρίσκει τόσο απαλά τη θέση του που νιώθεις ότι για εκεί προοριζόταν. Σαν να το έλκυε κοντά του το έργο κατά τη «γέννησή» του.
Αλχημείες, μικρά θαύματα μπροστά στα μάτια μας… παντρέματα μέσα από γνωστούς όρους κυνηγώντας το άγνωστο…
Konstantinos  PapargyrisΜε αυτόν τον τρόπο ο ζωγράφος παίρνει ένα σημαντικό ρόλο, του παρατηρητή… που ενώ βουτά ολόκληρος στο έργο, μέσα κι έξω, κρατάει ωστόσο μία στάση αιώρησης πάνω από αυτή τη διαδικασία. Ίσως γι’ αυτό τα έργα του Κωνσταντίνου Παπαργύρη έχουν μια αύρα ελαφριά, μία αίσθηση πέπλου… Ελαφριά σαν την αλήθεια που παλεύει μέσα από τη γη να αναδειχτεί. Ελαφριά σαν ένα μακρύ παρελθόν που τελικά γίνεται σύμμαχός μας. Σαν την πρώτη επιθυμία του καλλιτέχνη, το σκίρτημά του, να εκφράσει και να εκφραστεί, …

Και η γη που κρύβει την αλήθεια, έχει  κι αυτή την τιμητική της, με τα χρώματα της με το χώμα, την πέτρα, το χρώμα του ουρανού και το φως… Χρώματα σαν κορμοί δέντρων το έργο του Παπαργύρη που θα καταλήξει σε ατίθασες φυλλωσιές και θα δώσουν κι αυτές τα χρώματα τους∙ φθινόπωρο, καλοκαίρι, άνοιξη· Όμως πάντα υπονοείται η ύπαρξή του…  Και η παρουσία ανθρώπινων σωμάτων, όμορφες παγιδευμένες μορφές. Σαν να αποδέχονται τη μοίρα τους… όποια και αν είναι.
Η ακινησία κρύβει καλά την κίνησή τους. Μπορείς να φανταστείς μέχρι και Ακούς τον ήχο τους… Βοή, ψίθυροι και αέρας, το ξεπέταγμα μιας ήχοι από σπίθας, νερό, και φυλλωσιά που την χαϊδεύει ο άνεμος… εσκεμμένα. Και τα πουλιά έτοιμα για να πετάξουν.
Και τα σχέδια του, παρόλη τη δεδομένη λιτότητά, «ξέρουν» να περικλείουν τον όγκο τους. Τα κλαδιά «σηκώνουν» τη μορφή τους και την υπόστασή τους. Ο γενειοφόρος άντρας «αντιλαμβάνεται» την ύπαρξη μας… μες στην ασφάλεια των περιγραμμάτων του.  Κίονες αθώα σοβαροί, δάσκαλοι και σύμβουλοι. Ένα τριαντάφυλλο μας χαϊδεύει διακριτικά.
Ο χαμένος κόσμος ανασυντίθεται μέσα από μεμονωμένες λεπτομέρειες.
Αρχαίοι κόσμοι ποίησης ξεπροβάλλουν μέσα από χαλάσματα.
Μας μιλούν για το μεγαλείο μιας εποχής που ριζώνει στις μνήμες.
Μία γνωριμία με παλαιότερα σχέδια του καλλιτέχνη, ισάξια βήματα μιας ίδιας, ακούραστης πορείας. Συλλέγοντας ενέργειες των αντικειμένων τόσο της μορφής όσο και του περιεχομένου.
Μέρος συνάντησης διαφορετικών χρονικών στιγμών και τόπων…
Όσες οι στιγμές και οι τόποι που γνώρισε ο καθένας μας».
Εύα Τζιμούρτα, Δεκέμβριος 2016, Παρίσι

Konstantinos Paprgyris 1αΟ Κωνσταντίνος Παπαργύρης γεννήθηκε στη Λάρισα όπου πήρε και τα πρώτα ουσιαστικά μαθήματα σχεδίου δίπλα στο γλύπτη Χρήστο Μακρόπουλο. Το 2001 ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του στην Ακαδημία Τεχνών της Φλωρεντίας (Academia di Belle Arti di Firenze). Κατά την περίοδο 2005-7 παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων, σκηνογραφίας και θεατρικού κουστουμιού στο εργαστήρι της σκηνογράφου Μαρίας Χανιωτάκη, στην Αθήνα. Έργα του υπάρχουν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό (Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Φλωρεντία, Φοντεναιμπλώ Γαλλιάς και Παρίσι). Η έκθεση «Κόσμοι και Ψίθυροι» είναι η τρίτη ατομική του έκθεση στη γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι.

[Eventinfo]

Γκαλερί Δεσμός – Librairie Hellénique – Galerie DESMOS, 14 Rue Vandamme, PARIS
Εγκαίνια Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, 18.30
Διάρκεια έκθεσης: 29 Δεκεμβρίου – 4 Ιανουαρίου 2017
Ώρες κοινού: Καθημερινά από τις 15.00  έως τις 19.00
Πληροφορίες: τηλ: +33 (0)1.43.20.84.04  www.desmos-grece.com
[/eventinfo]

ΔΕΣΜΟΣ LOGOΑπό το έτος δημιουργίας του το 1983, ο Δεσμός στο Παρίσι γίνεται ένας πολιτισμικός σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στην αρχή ως  βιβλιοπωλείο, αναπτύσσει στη συνέχεια μια εκδοτική δραστηριότητα διαθέτοντας στο γαλλόφωνο κοινό έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και το τριμηνιαίο περιοδικό Desmos/Le Lien.
Ο χώρος της γκαλερί του, έρχεται να συμπληρώσει αυτήν την πολύπλευρη δραστηριότητα, κάνοντας έτσι το Δεσμό ένα μέρος συνάντησης μεταξύ των Ελλήνων του Παρισιού,  των φιλελλήνων και των απανταχού φιλότεχνων.   

Last modified: 10/01/2017