Κωνσταντίνος Παπαργύρης: Ευγενική, Σωτήρια Τέχνη

Εύα Τζιμούρτα
Ιστορικός Τέχνης – Διαπολιτισμική Επικοινωνία

Κωνσταντίνος Παπαργύρης: Ευγενική, Σωτήρια Τέχνη

Κωνσταντίνος Παπαργύρης, δύο εκθέσεις – διαφορετική θεματογραφία 

παπαργυρηςΔύο εκθέσεις του εικαστικού Κωνσταντίνου Παπαργύρη έχουμε τη χαρά να δούμε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Είναι δυο εκθέσεις με διαφορετική θεματογραφία αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους με πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη. Η πρώτη έκθεση παρουσιάζεται στη γκαλερί Καπλανών και περιλαμβάνει λαδοπαστέλ που δημιούργησε ο Παπαργύρης στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της performance στο δοκίμιο του ίδιου για το Διονύσιο Σολωμό. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 ως τις 27 Φεβρουαρίου.
Από τις 23 Φεβρουαρίου ως και τις 26 Μαρτίου θα εκθέτει στην αίθουσα τέχνης ena στη Βαλαωρίτου. Στην έκθεση αυτή, αν κρίνουμε από τον τίτλο, ο Παπαργύρης ζήλωσε την τέχνη του Ήφαιστου, αφού ο θεός των τεχνών θεωρείται ο πρώτος Εβενουργός. Στον Εβενουργό, λοιπόν, βλέπουμε μια σειρά από νέα έργα δουλεμένα σε ακρυλικό.

Με αφορμή τις δύο εκθέσεις του ομίλου Καπλανών αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο της Εύας Τζιμούρτα για την πολύ επιτυχημένη έκθεση που είχε παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Ο Δεσμός στο Παρίσι είναι ένα μέρος με ψυχή. Εδώ προτεραιότητα μοιάζει να έχει η ζωή, η δημιουργία, η επικοινωνία, η λογοτεχνία αυτή καθ’αυτή και τα υπόλοιπα έπονται.
Πόσο μάλλον όταν παρουσιάζεται η δουλειά ενός εξέχοντος καλλιτέχνη, με αξιοσημείωτη σεμνότητα και ευγένεια. Εκεί όλα φαίνονται ιδανικά για να απολαύσουμε οι επισκέπτες τη χαρά που μας προσφέρει η τέχνη …όταν της φερόμαστε με αλήθεια.
Και το έργο του Κωσταντίνου Παπαργύρη δίνει αυτήν την αίσθηση της αλήθειας.
«Συνεχίζουμε πάντα  να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη δουλειά μας» θα μας πει ο ίδιος φευγαλέα, ενώ βρισκόμαστε έξω, στο δρόμο μεταξύ της γκαλερί και του βιβλιοπωλείου. Μεταδίδοντας μας έτσι την αίσθηση ευθύνης, αγάπης και πίστης που μπορεί να έχει ο καλλιτέχνης απένανατι στην τέχνη του, στη δουλειά του, στο δημιούργημά του. Ώστε να μπορέσει, για μια ακόμη φορά, να φτάσει ακέραιο στο δέκτη του. Στους δέκτες του. Και φτάνει.
ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1Για μια ακόμη φορά στο Δεσμό αποδείχτηκε ότι οι όμορφες στιγμές στην τέχνη όπως και στη ζωή απαιτούν κάποιες προδιαγραφές… ανθρώπους που αγαπάνε και σέβονται τη δουλειά τους, ανθρώπους που διψάνε να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν και τέλος ανθρώπους ανοιχτούς στις καλλιτεχνικές εκκλίσεις και προτάσεις  των άλλων.
Όσο αφορά το έργο του καλλιτέχνη, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα όσα ο ίδιος ο Κωσταντίνος Παπαργύρης γράφει για τη δουλειά του… Όλα, διαδραματίζονται πάνω στην επιφάνεια του μουσαμά.

Όπως τα συμβάντα του καθημερινού μας βίου, πάνω στην επιφάνεια της ζωής.
Η ζωγραφική είναι αγαλλιαστική δραστηριότητα, για κείνον που, θέλει να δει κάτω από την επιφάνεια.
Οποιαδήποτε επιφάνεια.
Ο βασικός ήχος που ακούγεται στο εργαστήρι του ζωγράφου, είναι…
ο ρυθμός του πλαστικού λόγου. Ο πλαστικός λόγος, πρόκειται να κάνει,

ένα ακόμη βήμα στις μέρες μας, για να βοηθήσει, ώστε να δούμε καθαρότερα
τους εαυτούς μας, τις περσόνες μας και τις πορείες των σκέψεων μας.
Η διασαλευμένη τάξη, αποκαθίσταται μέσα στη σιωπή της ζωγραφικής.
Η διασαλευμένη τάξη, αποκαθίσταται  μέσω της νηνεμίας της παιδείας.
ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2AΌλοι όσοι συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία είναι γνήσιοι πολίτες
και έχουν θεϊκό σπινθήρα
.

Τα έργα που δούλεψα φέτος, εμπεριέχουν τις παραπάνω σκέψεις και έγνοιες.
Η εποχή μας, δεν είναι ανόητη!
Ζητά από μας, να βρούμε και άλλους τρόπους και άλλες διαδρομές, ώστε…
να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό μας για τη ζωή και τον άνθρωπο απερίσπαστα και προσεχτικά.

Κι εμείς από την πλευρά μας  φυσικά και απολαύσαμε το έργο του. Τα πρόσωπα, οι σκηνές, τα χρώματα, τα πορτρέτα, τα απολιθωμένα (αυτή τη φορά) φύλλα, μας περιτριγύρισαν στη μικρή πλην όμως ουσιαστική αυτή αίθουσα και μας ψιθύρισαν ιστορίες από άλλους τόπους  και κόσμους και  που φαίνεται να γνωρίζουμε ή να θέλουμε να γνωρίσουμε ή ακόμη και να επιθυμούμε να επιστρέψουμε. Μία αίσθηση ζωντανεμένου διηγήματος που μας απευθύνεται άμεσα αλλά με περίσσεια αισθητική ευγένεια και σεβασμό. Σαν μια ιστορία που μας λέει κάποιος που μας νοιάζεται  και θέλει το καλό μας… έτσι το αισθανθήκαμε, έτσι το αντιληφτήκαμε.
Και αυτές  τις μέρες είναι σωτήριο να νιώθεις ότι κάποιοι καλλιτέχνες / άνθρωποι δρουν για το καλό μας.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ

 

  • Η έκθεση του Κωσταντίνου Παπαργύρη πραγματοποιήθηκε στη γκαλερί του βιβλιοπωλείου Δεσμός στο Παρίσι από τις 23 μέχρι τις 29 Ιουνίου.
    www.konstantinospapargiris.gr

Last modified: 24/02/2016