Κωνσταντίνος Ανδρώνης: Μια κάποια σιωπή

H Γκαλερί Μορφές παρουσιάζει στο Ρέθυμνο την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Κωνσταντίνου Ανδρώνη «A Certain Silence / Μια κάποια σιωπή», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιανουαρίου.
Στην πρώτη του ατοµική έκθεση, ο Κωνσταντίνος Ανδρώνης παρουσιάζει 10 έργα µε µελάνι και 7 µεγάλους καµβάδες µε µικτή τεχνική. Όπως σηµειώνει ο κριτικός τέχνης και επιµελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Β. Πρώιµος, «στα έργα µε µελάνι πρωταγωνιστούν κηλίδες προσεκτικά διευθετηµένες ώστε να δηµιουργούν τα σχήµατα και τις µορφές που ο καλλιτέχνης βρίσκει αξιοσηµείωτα. […] Η έµφαση ωστόσο που ο Ανδρώνης δίνει στην τύχη, στον (υποβοηθούµενο) αυτοµατισµό µε τον οποίο συγκροτείται η σύνθεση και στην αρχή της φιγούρας έναντι της δοµής (figure versus ground) τον συνδέει µε τον σουρεαλισµό και τα πειράµατα του Joan Miro, του Oscar Dominguez και του Max Ernst µε τις κηλίδες και την περίφηµη decalcomania. […] Στις µεγαλύτερες συνθέσεις που εκθέτει ο καλλιτέχνης φαίνεται να εµφορείται από ένα διαφορετικό πνεύµα. Κι εδώ εµφανίζεται η πρόθεση να αντιπαρατεθεί η φιγούρα µε τη δοµή. Το κυρίαρχο στοιχείο της φιγούρας είναι το ανάγλυφο του υφάσµατος το οποίο ακινητοποιείται µε γύψο και επικολλάται στην επιφάνεια του καµβά. Το ανάγλυφο δηµιουργεί µια µαλακή, αδιαφανή υφασµάτινη µάζα που προεξέχει από τον καµβά, δηµιουργώντας το οπτικό αποτέλεσµα της αδιαπερατότητας.Διαφάνεια και αδιαπερατότητα είναι δύο αντίθετες οπτικές εµπειρίες τις οποίες, πιστεύω, ενορχηστρώνει σκοπίµως και συµπληρωµατικά ο Ανδρώνης, θέλοντας να εξερευνήσει όλες τις  µορφές οπτικής εµπειρίας που προσφέρει η αφαίρεση….»
Κωνσταντίνος Ανδρώνης γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Ελευσίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κλασικές Σπουδές· η Τέχνη ωστόσο του διέγειρε ποικιλότροπες εσωτερικές διεργασίες. Είναι αυτοδίδακτος στη ζωγραφική και τη φωτογραφία και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε οµαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.

Event Information
Γκαλερί ΜΟΡΦΕΣ, Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου
Διάρκεια: 18 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου 2019
www.c-andronis.gr

 

 

 

 

Last modified: 22/12/2018