ΚΥΡΙΑΖΗ ΠΕΛΑΓΙΑ

Κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπουδές: Ζωγραφική  με τον Γιάννη  Μόραλη και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, και κεραμική στην ΑΣΚΤ. Το 1992 πήγε στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία Fulbright, όπου σπούδασε στη School of Visual Arts και συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λαμπρινό.
Με έναυσμα το καλλιτεχνικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική, αλλά το έντονο ενδιαφέρον της για τα ψηφιακά μέσα την οδήγησε στη δημιουργία τριών ενοτήτων δουλειάς με τίτλο Κοιμωμένη, 1997, Οριστική Διαμονή, 1999, και Tyranny of Light (2002), όπου χρησιμοποίησε ψηφιακή φωτογραφία, βίντεο, ποίηση και μουσική.
Χαρακτικά έργα της διακρίθηκαν δυο φορές σε διαγωνισμό του Διεθνούς Κέντρου Χαρακτικής και παρουσιάστηκαν στην έκθεση New Prints 2002 και New Prints 2009 /Winter στο Διεθνές Κέντρο Χαρακτικής στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Έργα της έχουν επίσης εκτεθεί, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, στο Kunsthalle Berlin και στην 6η International Biennial of Drawing and Graphic Arts στο Μουσείο του Gyõr στην Ουγγαρία. Επίσης έχει συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Art Athina τρεις φορές.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 9 ατομικές εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην Γκαλερί 3, στην Γκαλερί Ώρα, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, και στο A. S. Onassis Cultural Center και το Tenri Cultural Institute στη Νέα Υόρκη, καθώς και στη New York Public Library 96th Str. στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ με τίτλο VIA.
Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, όπως στην Kouros Gallery, Rosenberg + Kaufman Fine Art και στο Tenri Cultural Institute, και στην Ελλάδα, στο Σπίτι της Κύπρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στο Μουσείο Φρυσίρα και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Last modified: 06/12/2019