Κυριάκος Μορταράκος: Η διαγραφή και η μουτζούρα είναι οι γονείς της σκέψης

Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις αυτής της περιόδου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Πρόκειται για την έκθεση «Διαγραφή» του Κυριάκου Μορταράκου που θα διαρκέσει από τις 4 ως τις 27 Νοεμβρίου.
Ο Μορταράκος, εκκινώντας από την ιδέα ότι «η διαγραφή και η μουτζούρα είναι οι γονείς της σκέψης», νομιμοποιεί και εικονοποιεί την έννοια της διαγραφής στη δουλειά του.

Νυχτερινό τοπίο σε δωμάτιο λάδι σε καμβά 100Χ70 εκ. 2019   @ZoumboulakisGalleries

Στο έργο του, η διαγραφή συνδέει τη μνήμη και το ίχνος με τον παρόντα χρόνο. Κατάλοιπα της σκέψης, αυτά που υπήρξαν, δομούν το χώρο στο έργο του και παίρνουν κυρίαρχη θέση στο παρόν.
Η μουτζούρα, η διαδικασία της διαγραφής, της απόρριψης, είναι εν τέλει οι έννοιες που συνδέονται και με τον αποκλεισμό, την επιλογή, την επικράτηση αλλά και με την κοπιώδη διαδικασία της δόμησης του παρόντα χρόνου. Έτσι ολοκληρώνεται το τρίπτυχο ίχνος-μνήμη αόριστος, που μαρτυρούν τα εγγενή όρια μεταξύ τους, με την προσθήκη της διαγραφής ή της μουτζούρας.

Κόκκινη πλάκα λάδι σε καμβά 70χ50 εκ. 2018 @ZoumboulakisGalleries

στυλό
Οι εσωτερικοί χώροι, τα καρφωμένα παράθυρα που για τον καλλιτέχνη είναι πηγές φωτός και όχι σκότους, οι καρέκλες, οι καθρέφτες, το κρεβάτι, οι διαγραμμένες φράσεις, ακόμη και το πάτωμα –αναφορές σε υπαρκτές εικόνες του βίου του, και –πάντα- η χρονιότητά, συμβολοποιήθηκαν και κυριαρχούν.
Ο καλλιτέχνης δεν απορρίπτει το παρελθόν. Είναι γι’ αυτόν κινητήριος δύναμη, ενστικτώδης πηγή άντλησης εικόνων. Με την εικονοποίηση της διαγραφής φωτίζει τη χειρονομία, τη διαρκή διαδικασία παραγωγής του έργου τέχνης.

Εσωτερικό, 2004, Λάδι σε μουσαμά 140×160 εκ

Τα έργα του –λάδια σε καμβά και MDF- ποικίλων διαστάσεων, συστήνουν τη συνάφεια ανάμεσα σε αυτό που υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει αλλά διαρκώς υπονοείται.

 

Event Information
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα
Έναρξη: 4 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 4 – 27 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 – 20.00 Τετάρτη και Σάββατο 11.00-15.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: www.zoumboulakis.gr

Last modified: 02/11/2021