Κορυφαία έργα της ελληνικής ζωγραφικής σε δημοπρασία του οίκου Bonhams

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Από τις 20 Νοεμβρίου και για τέσσερις μέρες πραγματοποιείται στο Παρίσι η δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams, σε συνεργασία με την Art Experise.
Το διεθνές κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το «Τάμα» τού Νικολάου Γύζη, ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα, που προέρχεται από ιδιωτική συλλογή της Αθήνας και βγαίνει σε δημοπρασία για πρώτη φορά.
Η Τίτη Αγγελοπούλου της Αrt Expertise λέει σχετικά: «Ζωγραφίστηκε τον Οκτώβριο του 1874, λίγους μόνο μήνες μετά την επιστροφή του Γύζη στο Μόναχο από το καθοριστικό ταξίδι του στην Ελλάδα. Αποτυπώνει τις εικόνες και τα έθιμα της πατρίδας του και στρέφεται προς το ελληνικό χρώμα και φως».

Νικόλαος Γύζης, το Τάμα, 1874

Στην ίδια δημοπρασία περιλαμβάνεται «Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου» του Κωνσταντίνου Παρθένη, «η τελειότητα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ου αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, το οποίο ανήκε στη συλλογή του Σπύρου Λοβέρδου (1887-1934) συνιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας με τον αδερφό του Διονύση.
Το κοινό θα δει πολλά ακόμα αριστουργήματα της Ελληνικής Τέχνης: Θεόφιλο Χατζημιχαήλ– με τις υπέροχες εικόνες του ελληνικής ιστορίας- Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα – με τις κυβιστικές του συνθέσεις-, Νίκο Εγγονόπουλο – με τη σουρεαλιστική του ματιά- Γιάννη Μόραλη διαφορετικών περιόδων αλλά και Γιάννη Σπυρόπουλο – τον μεγάλο Έλληνα αφαιρετικό.

Νίκος Χατζηγκυριακος Γκίκας – Nεκρή φύση με σαμοβάρι

Τέλος, τα έργα των Παύλου Μαθιόπουλου και Σπύρου Βασιλείου θα ενθουσιάσουν όσους ερευνούν τους Έλληνες ζωγράφους που αποτύπωσαν με τον δικό τους τρόπο την Αθήνα μιας άλλης εποχής.
Ευχαριστούμε το Greek Sale του οίκου Bonhams  που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δει πραγματική τέχνη και ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Last modified: 19/11/2021