Κατερίνα Παπαζήση – A dancefloor of one’s own

Η εικαστικός Κατερίνα Παπαζήση παρουσιάζει την καινούργια σειρά έργων της στην πρώτη της ατομική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, με τίτλο A dancefloor of ones own.
Ορμώμενη από τη ζωγραφική της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του εξπρεσιονισμού, στα έργα της αποδίδεται η δική της ανάγνωση της καλλιτεχνικής πρακτικής των σπουδαίων δασκάλων των κινημάτων αυτών, άλλοτε με ξεκάθαρες αναφορές και άλλοτε όχι. Βασισμένη σε παρόμοιες συνθέσεις, η Παπαζήση ξαναφαντάζεται την ακαδημαϊκή ζωγραφική και τη φέρνει σε σημερινούς όρους, δίνοντας με την πινελιά της στις γνώριμες φόρμες την αίσθηση ότι ξεφεύγουν από τα όριά τους και μετατρέπονται σε κάτι άλλο.

Studies into Darkness 6, σειρά 11 μονοτυπιών σε χαρτί, 22 x 32 εκ

Στα έργα της η μετατροπή αυτή συνδέεται και με την κοινωνική πρόσληψη του γυναικείου σώματος. Ως κυρίαρχο στοιχείο της ακαδημαϊκής ζωγραφικής, η εικαστικός το παίρνει και το μετασχηματίζει εντός του δικού της εικαστικού περιβάλλοντος στοχεύοντας σε «μια σκόπιμη απελευθέρωση της μορφής και του σώματος, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εναλλακτικών αφηγήσεων και δημιουργεί χώρο για μια πιο εκτεταμένη και περιεκτική εξερεύνηση της αναπαράστασης», όπως εξηγεί στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης ο Πάνος Γιαννικόπουλος. 

Three falls – Τρίπτυχο. Σχέδια με μολύβι και μελάνι σε χαρτί, 21 x 30 εκ έκαστο


Ο τίτλος της έκθεσης, A dancefloor of ones own, αναφερόμενος στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ A room of ones own, περιγράφει τόσο θεματολογικά, όσο και νοηματολογικά τα έργα που παρουσιάζονται. Τα τολμηρά χρώματα και οι σκηνές γιορτής των έργων της σε καμβά αντιπαραθέτονται με τις σκούρες και εσωστρεφείς μονοτυπίες της καθρεπτίζοντας τις αντίστοιχες στιγμές της τρέχουσας καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας όπου συμβαίνουν τόσα πολλά αντίξοα γεγονότα ταυτόχρονα, και καταλήγουν να εκτονώνονται σε μια φρενήρη δίνη, όμοια με αυτή ενός άστατου πάρτυ.

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου, 19.00
Διάρκεια: 18 Απριλίου – 18 Μαΐου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη 15.00 – 20.00, Τετάρτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr

Last modified: 17/04/2024