Κατερίνα Κότσαλα – «Moving A Mountain»

Η ατομική έκθεση της Κατερίνας Κότσαλα «Moving A Mountain» παρουσιάζεται στο project space AK38 από 4 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.
Το ενδιαφέρον της Κότσαλα στρέφεται στη σχέση φύσης και ανθρώπου, στα φαινόμενα της γέννησης και του θανάτου όπως αυτά εκδηλώνονται στο φυσικό περιβάλλον, και στη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπινων και μη- έμβιων όντων. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της από την τελευταία τριετία, ένα ζωγραφικό έργο μεγάλων διαστάσεων, γλυπτικές εγκαταστάσεις και ψηφιδωτά.
Στο σύμπαν της Κότσαλα, τροπικά δάση, εξωτικά πουλιά, παράξενα πλάσματα συναντιούνται, αναμετρώνται, καταστρέφονται, προσαρμόζονται, αναγεννώνται. Τα έργα της λειτουργούν ως αποσπασματικές αφηγήσεις, και μορφολογικά έχουν ως κοινό τόπο τη συνύφανση, τη μετάλλαξη, το παράδοξο, αλλά κυρίως την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή μέσα από την αλλαγή.

Moving A Mountain, 2023, λάδι σε καμβά, 190×155 εκ., Φωτογράφος: Παναγιώτης Μπαξεβάνης

Η ζωγραφική της Κότσαλα κατακλύζεται από μυστηριώδη τοπία, που παρά τα έντονα, ελκυστικά χρώματα, αντανακλούν κάτι ανοίκειο και απειλητικό. Ακροβατούν ανάμεσα στην ειδυλλιακότητα και την ανησυχία, διαταράσσουν την υπόσχεση της αρμονίας που βιώνουμε στη φύση, σχολιάζουν το φυσικό τοπίο που σήμερα περισσότερο από ποτέ καταναλώνεται, παρά βιώνεται.
Στη γλυπτική και τα ψηφιδωτά της χρησιμοποιεί ετερόκλητα, συχνά φυσικά υλικά, τα οποία δουλεύει μέσα από την εργώδη και απτική διαδικασία της ψηφιδοθέτησης. Μοιάζουν να ξεπηδούν από φανταστικές αφηγήσεις που εκτυλίσσονται σε μη-ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα, αναφέρονται σε κόσμους γεμάτους από υβρίδια, ιστορίες καταστροφής και αναγέννησης.
Η έκθεση λειτουργεί σαν στοχασμός γύρω από την σχέση ανθρώπου-φύσης, και ταυτόχρονα σαν μια προσωπική ενδοσκόπηση περί μητρότητας.

Event Information

ΑΚ38, Αρματολών και Κλεφτών 38, 11471, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 4 Μαΐου, 19.00-22.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου – 3 Ιουνίου23
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο 12.00-15.00

Last modified: 12/05/2023