Καλλιτέχνες ανοίγουν ψηφιακό παράθυρο στο εργαστήριό τους

Κάποιες στιγμές οι φανταστικοί φίλοι καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και της δραστηριότητας μας. Σε περιόδους άγχους δημιουργούν ένα περιβάλλον άνεσης και συντροφικότητας. Ο φανταστικός φίλος είναι ένα εργαλείο που ανακαλύπτουμε για να αντιμετωπίσουμε πότε δύσκολες και δυσάρεστες κάποιες καταστάσεις και πότε να μοιραστούμε τις χαρές μας. Άλλωστε κάθε άνθρωπος από τα πρώτα παιδικά του χρόνια ανακάλυπτε τους φανταστικούς φίλους, κυρίως στο παιχνίδι.

Θόδωρος Μπρουσκομάτης

Σε μια δύσκολη περίοδο όπως οι μήνες που ζήσαμε, καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα φανταστικό – νοητό περιβάλλον όπου φανταστικοί επισκέπτες παρακολούθησαν και παρακολουθούν τη δουλειά τους και σε μια νοητή έκθεση.
Μια ωραία ιδέα της γκαλερί Blender που δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν δουλειά τους σε μια «νοητή» ομαδική έκθεση που οι «επισκέπτες» έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν μέσα από βίντεο.
Μέσα από την αποκάλυψη και την παρουσίαση επιλεγμένων έργων τέχνης από τον ίδιο το δημιουργό τους, απαντώνται ερωτήματα που φέρνουν το κοινό με τον καλλιτέχνη πιο κοντά. Οι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί που συμμετέχουν στη σειρά επεισοδίων «Horizon Line Sessions», πρσκλήθηκαν να φανταστούν τον εαυτό τους στα εγκαίνια μιας νοητής ομαδικής έκθεσης, στην οποία παρουσιάζεται τουλάχιστον ένα έργο τους. Νοητά στην έκθεση, αλλά πραγματικά στο στούντιό τους, σπίτι τους ή σε κάποιο χώρο της The Blender Gallery, οι καλλιτέχνες αποκαλύπτουν οι ίδιοι στους (νοητούς) επισκέπτες και (πραγματικούς) θεατές τις πτυχές και τα νοήματα της δουλειάς τους.

Αιμιλία Γάκη

Μέσα από την οθόνη ο καλλιτέχνης ανοίγει την πόρτα του εργαστηρίου του καλωσορίζει τον επισκέπτη, παρουσιάζει τη δουλειά του, μιλά για τον τρόπο που σκέπτεται, που αντιμετωπίζει τη θεματογραφία και τις τεχνικές του, τη φιλοσοφία του, τους απώτερους καλλιτεχνικούς στόχους. Όχι, το πρότζεκτ «Horizon Line Sessions» δεν είναι ένα εικαστικό ριάλιτι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας καλλιτέχνη και απομακρυσμένου, εξ αιτίας συνθηκών, θεατή.
Έργα μικτής τεχνικής, χαρακτικά, γλυπτά, ζωγραφικά, κολάζ αποδικωποιούνται από τους  εικαστικούς και αποτελούν το έναυσμα για απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις θεατή – έργου τέχνης, καλλιτέχνη – έργου τέχνης, καθημερινότητας – τέχνης.
Η The Blender Gallery παρουσιάζει αυτό το νέο τόπο συνάντησης του κοινού με τον κόσμο και τη ματιά του καλλιτέχνη.

Άννα Χαρακτινού

Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020, έχοντας επιλεγμένα έργα τέχνης στο επίκεντρο της συζήτησης, γνωρίζουμε καλύτερα τους εικαστικούς: Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Άννα Χαρακτινού, Διονύσιος Φραγκιάς, Αιμιλία Γάκη, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Βαλυράκης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ειρήνη Πουλιάση, Φρανσέσκο Κασολάρι, Ελένη Μαραγκάκη Ξηρομάμου, Φρανσέσκο Κoυόμο, ενώ το special edition art video του Γιώργου Μακράκη, θα κυκλοφορήσει επίσης στο πλαίσιο του Horizon Line Sessions.
Με τον ίδιο τρόπο που η ματιά μας οδηγείται αυτόματα στη γραμμή του ορίζοντα, έτσι και οι εικαστικοί αυτής της ψηφιακής δράσης, πλοηγοί μας στο κόσμο τους, τοποθετούνται αναφορικά με τα έργα τους εκεί που επιθυμούν να μας ταξιδέψουν, αφήνοντας μας πάντα χώρο για συνειρμούς, περεταίρω ερωτήματα, αλλά και για επόμενες καλλιτεχνικές δράσεις.

Διονύσιος Φραγκιάς

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, από τις 16 Ιουνίου, ανεβαίνει στις 12μμ. ώρα Ελλάδος (GMT +3) ένα καινούριο επεισόδιο του Horizon Line Sessions στο YouTube channel, στο Instagram Profile μέσω του IGTV, αλλά και στο Facebook της The Blender Gallery.

 

 

Last modified: 29/06/2020