Η καλλιτέχνιδα καλεί τους θεατές να προβληματιστούν γύρω από επίκαιρα ζητήματα και διαχρονικές έννοιες
Η Καλλίνα Μαϊοπούλου φοίτησε στο Β΄ εργαστήριο γλυπτικής στην Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γιώργο Λάππα (2002-2007). Στην πορεία συνεχίζει τις σπουδές της πραγματοποιώντας το μεταπτυχιακό της στο Royal College of Art στο Λονδίνο (2009-2011). Η δουλειά της Μαϊοπούλου έχει τιμηθεί με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της σχολής Royal College of Art.
Συναντήσαμε και γνωρίσαμε την καλλιτέχνιδα με αφορμή την ατομική της έκθεση Exceptio (Κατάσταση εξαίρεσης) στη γκαλερί της Βάσως Μπαταγιάννη στο Παγκράτι.
Στην καρδιά της δουλειάς της Καλλίνας βρίσκουμε το ενδιαφέρον της για την διεξοδική μελέτη του ανθρώπου στο κοινωνικό και ιστορικό του πλαίσιο.
Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά και σχέδια στα οποία κυριαρχούν δύο βασικά στοιχεία που επαναλαμβάνονται συχνά στα έργα της: η γυναικεία φγούρα και η μορφή της μηχανής. Οι φιγούρες της στα σχέδιά της είναι απρόσωπες, με μηχανικά μέλη που προσδίδουν έναν υπερφυσικό χαρακτήρα και καταργούν την τρωτή ανθρώπινη φύση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αντιγόνη Πασίδη, εικαστικός – ερευνήτρια και Λέκτορας Καλών Τεχνών, οι «καραδοκεί η απειλητική ένταση μεταξύ κουκλίστικης αμφίεσης και μηχανής πολέμου, μεταξύ φροντισμένης και δη παλαιού τύπου κυρίας και ετοιμοπόλεμης αυτοάμυνας ή αδίστακτη μηχανή εξόντωσης».
Η θεατρική αμφίεση των σωμάτων των αναπαριστόμενων φιγούρων εντείνει ακόμη περισσότερο την ιδέα ότι βρισκόμαστε σε ένα φανταστικό κόσμο. Όμως, η Μαϊοπούλου όπως μας εξηγεί και η ίδια δίνει μια βαθιά πολιτική διάσταση στην θεματολογία της, αποτέλεσμα των προσωπικών και καλλιτεχνικών της αναζητήσεων από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Το καλλιτεχνικό ιδίωμα της εξελίσσεται συνεχώς και εμπλουτίζεται τόσο εικαστικά όσο και εννοιολογικά από διάφορα ερεθίσματα που συναντάει στην πορεία και το εκάστοτε περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Επηρεασμένο από τον κινηματογράφο και τη φιλοσοφική σκέψη των Blanchot, Agamben, Levina, Deleuze, Guattari, μεταξύ άλλων, το καλλιτεχνικό έργο της Μαϊοπούλου καλεί τους θεατές να προβληματιστούν γύρω από επίκαιρα ζητήματα και διαχρονικές έννοιες όπως η θέση της εξουσίας και της βίας, οι συνθήκες επιρροής των μηχανών στην ζωή μας, η καταπίεση, η ιστορική πλάνη, ο ολοκληρωτισμός και η χειραγώγηση της αλήθειας.

Καλλίνα Μαϊοπούλου – Βάσω Μπαταγιάννη από την πρόσφατη έκθεση της καλλιτέχνιδας «Exceptio» – Κατάσταση εξαίρεσης
-
Η σειρά έργων Exceptio αποτελείται από γλυπτά και σχέδια αντιπροσωπευτικά της δουλειάς των τελευταίων χρόνων. Πως καταλήξατε στην επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου; Τι προσδίδει στα συγκεκριμένα έργα έναν εξαιρετικό χαρακτήρα;
Η δουλειά μου είναι καθαρά ανθρωποκεντρική. Η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία τάσσεται με την εκάστοτε κυρίαρχη πλευρά και στερεί από τον άνθρωπο βασικά δικαιώματα. Κάθε εποχή δημιουργεί τους δικούς της «αποδιοπομπαίους τράγους» που αντιμετωπίζονται ως αυτοί που απειλούν ναι θέτουν την κοινωνία σε κίνδυνο. Τους οδηγούν στην απογύμνωση και χάνουν τα δικαιώματα τους ως πολίτες και ως άνθρωποι. Γίνονται απλοί αριθμοί, αριθμοί στο Auschwitz, αριθμοί στο ναυάγιο της Πύλου, αριθμοί στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.
Ως καλλιτέχνης έχω επιλέξει πλευρά της ιστορίας και τάσσομαι με τους αδύναμους. Ο τίτλος της έκθεσης Exceptio είναι νομικός όρος του ρωμαϊκού δικαίου που αναφέρεται σε αυτή την ειδική συνθήκη του κενού νόμου βάση της οποίας το κράτος, ο νομοθέτης μπορεί να αποκλείσει, να εξαιρέσει και σταδιακά να απογυμνώσει μια ομάδα ανθρώπων από το δικαίωμα του πολίτη. Επίσης ο τίτλος της έκθεσης είναι από το ομώνυμο έργο του Giorgio Agamben, Κατάσταση εξαίρεσης.
-
Οι γυναικείες φιγούρες κυριαρχούν στα σχέδιά σας.
Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι γυναικείες φιγούρες. Είναι μορφές που αναπαρίστανται με φορέματα της βικτωριανής εποχής, από την οποία έχω επιρροές, καθώς και από τα gothic και darkwave μουσικά ακούσματα, αλλά είναι άφυλες.
-
Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις φιγούρες σας, εντοπίζουμε μια διάθεση να δημιουργήσετε απρόσωπα στατικά όντα που ξεπερνούν την πραγματικότητα και εντάσσονται στον κόσμο της φαντασίας. Από τη μια μηχανικά μέλη που προσδίδουν έναν υπερφυσικό χαρακτήρα και καταργούν την τρωτή ανθρώπινη φύση, από την άλλη η θεατρική αμφίεση των σωμάτων εντείνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση αναπαράστασης.
Τα σχέδια και τα γλυπτά δεν έχουν χαρακτηριστικά. Αντιθέτως έχουν στοιχεία στο πρόσωπο όπως ένα μεγάλο Χ ή στη θέση του προσώπου υπάρχει μια υπερμεγέθης χειροβομβίδα. Στα έργα υπάρχει μια απειλητική διάθεση και ταυτόχρονα ένα παιχνίδι ρόλων μεταξύ θύτη και θύμα. Ο θεατής νιώθει ταυτόχρονα να απειλείται αλλά και να προστατεύεται από τις μορφές.
-
Αναφέρεστε με ιδιαίτερη νοσταλγία στα φοιτητικά σας χρόνια στην ΑΣΚΤ. Πώς το πέρασμα από το Β εργαστήριο γλυπτικής διαμόρφωσε την καλλιτεχνική σας ταυτότητα;
Αναπολώ τα χρόνια που είχα καθηγητή τον Γιώργο Λάππα στην Ελλάδα αλλά και τα χρόνια πού είχα καθηγητή τον Jonathan Miles στο RCA στο Λονδίνο. Είναι οι δύο άνθρωποι που τους θεωρώ μέντορες μου, εξαιρετικοί δάσκαλοι και άνθρωποι, και με καθόρισαν.
-
Επιλέξατε να συνεχίσετε τις σπουδές σας στην Αγγλία. Πώς νιώσατε τη μετάβαση στο εξωτερικό και τη γνωριμία με μια άλλη εικαστική σκηνή;
Τα χρόνια που έζησα και σπούδασα στην Αγγλία ήταν τα πιο όμορφα. Το να φεύγεις από την Ελλάδα και να πηγαίνεις να ζήσεις σε μια μητρόπολη της τέχνης, όπως το Λονδίνο, είναι μαγικό και σοκαριστικό ταυτόχρονα. Συνειδητοποιείς πόσοι καλλιτέχνες υπάρχουν στον κόσμο. Βλέπεις εκθέσεις και παρακολουθείς ομιλίες, συμμετέχεις σε εκθέσεις με άλλους καλλιτέχνες από διαφορετικές εικαστικές σκηνές, γνωρίζεις κόσμο, δημιουργείς φιλίες. Μοναδική εμπειρία!
-
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους καλλιτέχνες που τελειώνουν σήμερα τη σχολή και θέλουν να ασχοληθούν με το σχέδιο ή τη γλυπτική; Θα τους προτείνατε να συνεχίσουν έξω ή να παραμείνουν στην Ελλάδα βάση της δικής σας εμπειρίας;
Γενικά θεωρώ πως χρειάζεται οι καλλιτέχνες να ταξιδεύουν. Δεν είναι μόνο για τις εκθέσεις που θα δει κανείς στο εξωτερικό είναι για την εμπειρία του να συναναστρέφεσαι με άλλες κουλτούρες και να επικοινωνείς με διαφορετικές εικαστικές σκηνές.
- Η έκθεση της Καλλίνας Μαϊοπούλου «Exceptio» – Κατάσταση εξαίρεσης» λειτουργεί ως τις 9 Ν0εμβρίου. Πιέστε εδώ
Last modified: 23/10/2024