Καθώς κοιτώ τη σταύρωση 

Κείμενο του ποιητή  Παύλου Καστανάρα, Ζωγραφική Μαρία Λαγού

Ήρθε ο καιρός του σκοτωμένου χρόνου και της άλαλης σκέψης μας που κινείται σαν μέγας ίσκιος. Είδα του ξυλοκόπους και τον πρωτομάστορα προσευχόμενους για να βρεθεί το ένδοξο ξύλο. Είδα το χαλκιά να διαλέγει ατσάλι δαμασκού για να φτιάξει τέσσερα καρφιά. Άναψε καμίνι εφτάπυρο. Είδα τον ήλιο τον λαμπρό να καίει τον τόπο τον ψηλό που τον καλούν Κρανίου. Έστυψα τα μάτια μου σε μυστικό πορτοκαλεώνα με μια παρέα ηλεκτρονικών ψαράδων νυσταγμένων. Τώρα που θα σμίξω με τη γης, στον ηβικό της λόφο ομολογώ ότι δεν κα πεθάνω από μόνος μου, μα απ’ τα γεγονότα.

Μαρία Λαγού Ανάσταση, Χαρακτική ςε χαρτί fabriano 300gr., 35X39cm, μικτή τεχνική, 2019

Καθώς μιλώ για ανάσταση

Άνοιξα τα μάτια μου. Δε με τρόμαξε ο ήχος των μηχανημάτων που με υποστηρίζουν στη ζωή αλλά οι φωτεινές ενδείξεις των παλμών της δικιάς μου καρδιάς, της ασθενικής οξυγόνωσης μου , της εσωτερικής μου πίεσης. Ένα πουλί, συχνά, διαφεύγει των εσωτερικών διλημμάτων. Η μνήμη της αγάπης έχει σταυρό. Ταγμένο το άπειρο σε προσευχή επικερδή. Η ιστορία ζηλεύει τα αργύρια του Ιούδα.
Ήμουν νεκρός χωρίς ύπνο και τα όνειρα κείτονταν ρυτιδιασμένα. Τη νύχτα το ξυραφιασμένο αίμα μου συχνάζει, στο μονοπάτι των ανωνύμων που συλλαβίζουν το μέγα Όνομα. Σε μια ευχαριστία που οι ιδανικοί κομπάροι έσμιξαν το ορατό και τ’ αόρατο.

 

π.Παύλος Καστανάρας

Ο ποιητής Παύλος Καστανάρας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1975. Σπούδασε  Θεολογία στην Α.Ε.Σ Θεσσαλονίκης. Είναι ιερέας από το 2000 στην Ι. Μ. Λαρίσης. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Κάνει διαλέξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές πάνω σε θέματα θεολογίας.
Τελείωσε το μεταπτυχιακό «Δημιουργικής Γραφής» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2014 είναι στην επιτροπή συντάξης του Πανεπιστημιακού περιοδικού «ΛΕΞΙΤΑΝΙΛ». Το 2015 συμμετείχε με ποιήματα, σε συλλογική έκδοση του Πανεπιστημίου με τίτλο «Τριάντα μέρες… “σινιάκι“».
Την ίδια χρονιά ήταν στην οργανωτική επιτροπή στο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στην Κέρκυρα. Το 2016 εκδόθηκε η πρώτη του ατομική ποιητική συλλογή με τίτλο «Σκόρπια Στάχια». Μέχρι σήμερα συνεχίζει να αρθρογραφεί. Ποιήματά του συνοδεύουν έργα τέχνης καλλιτεχνών.

Αρχική εικόνα: Μαρία Λαγού, Σταύρωση, Χαρακτική σε χαρτί fabriano 300gr., Τρίπτυχο 37X36 cm,
μικτή τεχνική, 2019
 

Last modified: 16/04/2020