Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη

Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη: Βαπόρι, ψυχή, θάλασσα

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης «Ποσειδώνια» παρουσιάζεται η έκθεση της φωτογράφου Κίτσας Αγγελάκου Σκηνίτη SHIPS SEA SOUL. Η φωτογράφος αντλεί τα θέματά της από τη ζωή στη θάλασσα, δηλαδή την καθημερινότητα και το μόχθο των ναυτικών στα βαπόρια, όπως τη θυμάται και τη βίωσε όταν ναυτολογήθηκε, σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, σε φορτηγά πλοία που εκτελούσαν πλόες εξωτερικού. Κατάγεται από τις Οινούσσες, από μια οικογένεια που έχει μακρά ιστορία στο χώρο της ναυτιλίας, και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2005. Το 2006 παρείχε τις υπηρεσίες της στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως συνεργάτις του φωτογράφου Σωκράτη Μαυρομάτη, και επιδόθηκε στη φωτογραφική τεκμηρίωση αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων και την κάλυψη σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων. Από το 2007 δραστηριοποιείται στον χώρο της φωτογραφίας ως ελεύθερος επαγγελματίας.Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη
Η Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη επικεντρώνει την προσοχή της στο πλοίο, αγκυροβολημένο ή εν κινήσει, και αποκαλύπτει στιγμιότυπα της ζωής σε αυτό και λεπτομέρειες της κατασκευής του, που μαρτυρούν τη βαθιά συναισθηματική σχέση που τη συνδέει με τη θάλασσα.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός της Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά σημειώνει:
«…Το βαπόρι είναι για αυτήν ο χώρος που συμβαίνουν τα πάντα. Ένας μικρόκοσμος με τους δικούς του αυστηρούς κανόνες, αλλά και γοητεία. Το μάτι της φωτογράφου δεν αναζητά μόνον στιγμές έντασης και δράσης, όταν η ισορροπία χάνεται και ο ορίζοντας “κινείται”. Ψάχνει και ανακαλύπτει την ομορφιά σε αυτό και όταν είναι αραγμένο… Η αύρα της θάλασσας είναι “ορατή” στις φωτογραφίες της. Η αύρα όμως του πλοίου είναι δυσκολότερο να αποδοθεί γιατί έχει να κάνει με το βλέμμα του καλλιτέχνη. Στην περίπτωσή της αυτό το βλέμμα ορίζεται από το βίωμα και, πλέον, την εμπειρία…».
H έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και της διεθνούς διοργάνωσης «Ποσειδώνια 2022». Έργα της φωτογράφου θα εκτίθενται και στο Metropolitan Expo στα Σπάτα, όπου από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2022 λαμβάνουν χώρα τα «Ποσειδώνια 2022».

Event Information
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Ιουνίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 έως 26 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: 10.00 έως 22.00
Ε-mail: photoexhibition2022@gmail.com

Last modified: 07/06/2022