Θοδωρής Τράμπας: Η ζωή μέσα στην Παγγαία. Εικαστικό Ντοκιμαντέρ

 Το εικαστικό ντοκιμαντέρ «Pangea» παρουσιάζει ο Θοδωρής Τράμπας στη Λευκωσία στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη. Η προβολή πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου στα πλαίσια του 14th Cyprus International Film Festival. Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Γιάννης Νικολόπουλος.
Το «Pangea» καταγράφει τη μακράς διαρκείας performance του Θοδωρή Τράμπα στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ, το 2016. Το οποίο επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Nottingham της Αγγλίας, στο διεθνές φεστιβάλ UKYA CITY TAKEOVER έκανε την Ευρωπαϊκή του πρεμιέρα, ύστερα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και πρόσφατα στο 8th ON ART FILM FESTIVAL IN POLAND μέσα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρακοβίας όπου απέσπασε το πρώτο του βραβείο στην κατηγορία μεσαίο μήκους.
Μιας και ο καλλιτέχνης έχει σερραϊκή καταγωγή η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τίμησε το Θοδωρή Τράμπα με ειδική  εκδήλωση για μία αποκλειστική προβολή του ντοκιμαντέρ στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών μαζί με μία  επανεκτέλεση/re-performance του έργου Pangea για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Με την κίνηση αυτή θέλει να επιβραβεύσει τον δημιουργό, να φέρει σε επαφή το κοινό με το έργο του και να αναδείξει ένα παράδειγμα δημιουργικότητας που αναγνωρίζεται και ξεχωρίζει στα κέντρα της Tέχνης.
Η φύση, η δημιουργία, το ρήγμα, η σύνθεση. Ο Θοδωρής Τράμπας σκιαγραφεί τη διαδικασία της ένωσης μέσα από την καταστροφή, την ανάγκη για συμφιλίωση με την άλλη πλευρά. Σε έναν κλειστό χώρο 6 x 7 μέτρων, επί 7 εβδομάδες, 8 ώρες την ημέρα, αναμετριέται το σώμα με το υλικό, με ένα μεγάλο κομμάτι βράχου, δημιουργώντας το αντίγραφό του με γύψο. Αντιγράφει, άρα επαναλαμβάνει, για να βιώσει την ύπαρξη της φύσης από την αρχή. Μέσα από το σπάσιμο του βράχου επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός του αντιγράφου από το πρωτότυπο, ενώ τα θραύσματα που προκύπτουν αυξάνονται και αλλάζουν τη μάζα του υλικού, μεταλλάσσοντάς τη σε μια καινούργια μορφή.
Ένα εικαστικό ντοκιμαντέρ  που καταγραφεί την ζωή μέσα στην Παγγαία, το οποίο αναπαράγει την ολότητα  ενός εικαστικού έργου από την αρχή έως το τέλος.

  • Θέατρο Μελίνα, Λευκωσία
    25 Νοεμβρίου, 4 το απόγευμα

 

 

Last modified: 29/10/2019