Θοδωρής Μπαργιώτας: Μικρές Τελετουργίες

Η gallery genesis παρουσιάζει τις «Μικρές Τελετουργίες», πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα του Θοδωρή Μπαργιώτα. Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια έκθεσης Γιώργος Τζάνερης. Η έκθεση διαρκεί από τις 10 ως τις 26 Νοεμβρίου.
Προλογίζουν με κείμενά τους o Γιάννης Κουκουλάς, Ιστορικός Τέχνης και Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος, Αρχιτέκτονας, Εικαστικός.
Ο Θοδωρής Μπαργιώτας είναι παιδί του Νότου.
Γεννήθηκε το 1982, μεγάλωσε στο Tennessee των ΗΠΑ και στην Αθήνα. Από παιδί έπλαθε μύθους και τους ζωγράφιζε.
Το 2004 αποφοίτησε από την Νομική Σχολή Αθηνών και το 2005 από τη Νομική Σχολή του Strathclyde στην Γλασκώβη (μεταπτυχιακός τίτλος LLM).

Takin the Bait, Oil on Canvas 190×160 cm

Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα μέχρι το 2011 όταν και αποφάσισε να τα βροντήξει όλα και να βουτήξει στην τέχνη.
Αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής) και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σε Fine Art από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (distinction) ως υπότροφος του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Επειδή του έλειψε ο Νότος, κατέληξε να διδάσκει ζωγραφική στο Louisiana State University στην Louisiana των ΗΠΑ, όπου εκπόνησε και διδακτορική διατριβή πάνω σε ζητήματα φιλοσοφίας της γενετικής και έλαβε τον τίτλο Doctor of Design.
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία ενώ έχει εκδώσει δυο βιβλία στην Ελλάδα (Pernilongo 2012, Μαρμελάδα 2014).
Από το 2021 ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει ζωγραφική και συνεχίζει να ζωγραφίζει τις ιστορίες του.. όπως κάνει από παιδί.

Noli me tangere (Μή μου ἅπτου), Oil on Canvas 150×100 cm

‘Όπως σημειώνει ο Γιάννης Κουκουλάς «…Πέρα από κάθε θρησκευτικότητα με τη στενή έννοια, τα έργα του Μπαργιώτα αναπαριστούν μικρές τελετουργίες στις οποίες οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού. Αρχετυπικές πόζες και εικόνες σημασιοδοτημένες από σπουδαία έργα του παρελθόντος, όπως η Pieta του Μικελάντζελο ή το Μάθημα Ανατομίας του Ρέμπραντ (μετονομασμένο σε Dirty South Farewells – Best Party Ever) ή ακόμα και οι Τρεις Χάριτες του Ραφαήλ (A Greenhouse in the South) γίνονται παιχνίδια, όχι ανταγωνισμού ούτε σύγκρισης, αλλά μεταδιακειμενικής (κατά Gérard Genette) και διεικονικής (κατά Margaret Rose) προσαρμογής και αναπλαισίωσης σε έναν απομαγευμένο κόσμο που έχει απαρνηθεί τις αιτίες των τελετουργιών του αλλά εξακολουθεί να τις εφαρμόζει και να τις αναπαράγει μηχανικά. Με νέα μέσα και για νέους σκοπούς (ενίοτε και χωρίς)…».
Και ο Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος γράφει με τη σειρά του μεταξύ άλλων «…Μικρές τελετουργίες: είναι η καθημερινή πρωινή προετοιμασία του καφέ, η ανάγνωση ενός προσευχηταρίου, οι ομαδικές εκφράσεις παροξυσμού και έντασης, το άγγιγμα εξαγνισμού ενός μαγικού ραβδιού. Άλλες ζοφερές και μυστηριακές, άλλες ακτινοβόλες και διάδηλες, σίγουρα όλες οι παραστάσεις του Μπαργιώτα είναι τελετουργικές. Όπως και όλοι που σίγουρα μοιραζόμαστε ή αποκρύπτουμε τις μικρές μας τελετουργίες, μόνοι ή σε ομάδα, ίσως ως μέλη μιας υπόγειας σέκτας υπέρ της Ανάστασης των ψαριών ή κάτοικοι μιας κοινότητας που σπάει αυγά για να πάει καλά η σοδειά.
Ο Μπαργιώτας μας καλεί και μας προετοιμάζει, μέσα από το ακούραστο παιχνίδι σκιάς και φωτός που δημιουργεί συνθήκες ιερότητας, να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε τις δικές μας προσωπικές, αφανέρωτες, αθώες, αμαρτωλές τελετουργίες μας, αναγνωρίζοντας στα ζωγραφικά του έργα στοιχεία από δικές μας εμπειρίες».

Event Information

Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 10 – 26 Νοεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.030, Τετάρτη – Σάββατο 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

Last modified: 10/11/2022