Θόδωρος Πανταλέων

Θεόδωρος Πανταλέων – Σε ένα διάλογο με το Νταλί

«Ο καλλιτέχνης δεν θέλει να αποκωδικοποιήσει τη λειτουργία της σκέψης του ούτε στον ίδιο του εαυτό» 
Θ. Πανταλέων

Μετά από αρκετά χρόνια ο έχουμε τη χαρά να δούμε το Θόδωρο Πανταλέοντα σε έκθεση με νέα του έργα. Η έκθεση φιλοξενείται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts και παρουσιάζει έργα που φιλοτέχνησε ο Πανταλέων, ένα από τους κορυφαίους εκπροσώπου του σουρεαλισμού στην Ελλάδα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού Τέχνης, καθηγητή Μάνου Στεφανίδη.Θόδωρος Πανταλέων
Ο Πανταλέων εξελίσσοντας εντυπωσιακά το προσωπικό του ύφος, παρουσιάζει μια σειρά έργων στα οποία τα μαγικά όντα, τα ιδιόμορφα αντικείμενα ή οι εξωτικοί καρποί και τα φαντάσματα της νεότητας του γίνονται εδώ οι φύλακες άγγελοι ενός πολύ προσωπικού παραδείσου.
Πρόκειται για έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και του εγκλεισμού, σαν μια διέξοδο και για τον ίδιο και για τους θεατές του, στο φως, στην μαγεία και στο όνειρο.
Είναι κοινός τόπος, και το έχουν υπογραμμίσει οι διάφοροι μελετητές της ζωγραφικής του Πανταλέοντα, πως η δημιουργική επίδραση του Dali στο έργο του είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη.Θόδωρος Πανταλέων Είναι λοιπόν ευτυχής η σύμπτωση της συνύπαρξης 6 ιστορικών γλυπτών του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη με τα τελευταία έργα του Πανταλέοντα.  Πρόκειται για θέματα που πρωτοζωγραφίζει ο Dali από την δεκαετία του ’30, όταν βρισκόταν υπό την άμεση επήρεια των φίλων του Buñuel και Lorca, τα οποία πολύ αργότερα την δεκαετία του ’70 μεταφέρει στις τρεις διαστάσεις ως γλυπτά, πράγμα που έκαναν και άλλοι σουρεαλιστές όπως ο Marx Ernst και ο Giorgio De Chirico.Σαλβαδόρ Νταλί
Παράλληλα παρουσιάζεται παρουσιάζεται το πολυτελές λεύκωμα των εκδόσεων Καστανιώτη «Θεόδωρος Πανταλέων, 60 χρόνια ζωγραφική».
Στην εισαγωγή της έκδοσης, ο συγγραφέας, Μάνος Στεφανίδης σημειώνει:
«Ο Θεόδωρος Πανταλέων είναι ένας ρεαλιστής του ονείρου… Ένας ξυλοκόπος που κάθε βράδυ υλοτομεί το δάσος των προσωπικών του φαντασιώσεων με εκείνο τον ρεαλισμό που αποδομεί την κάθε πραγματικότητα… Υπάρχουν ζωγράφοι που ακολουθούν τυφλά το ένστικτο τους. Όπως υπάρχουν και ζωγράφοι που πειθαρχούν σ’ έναν, θα λέγαμε, ορθολογισμό της εικόνας. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ Ο Θόδωρος Πανταλέων ανήκει σε είδος ενδιάμεσο και γι’ αυτό πιο ουσιαστικό. Πειθαρχεί στο ένστικτο του ως εκείνο τον βαθμό που το ένστικτο με την όποια του παραφορά, δεν θα τον προδώσει και απ’ την άλλη ακολουθεί μια λογική οργάνωση της εικόνας ακριβώς για να τιθασεύσει το συναίσθημα που υπερχειλίζει. Δηλαδή για να εκμαιεύσει αυτό το συναίσθημα μεγαλύτερο κύρος και για να προσεγγίσει έτσι με περισσότερη αξιοπιστία τον θεατή του».

Event Information

Kapopoulos Fine Art, Σκουφά 5, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 18.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου, 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.30 – 20.30 Σάββατο 10.30-17.30
Πληροφορίες:  τηλ. 210 3637652 thessaloniki@kapopoulosart.gr www.kapopoulosart.gr

 

 

Last modified: 13/02/2024