Η Janet Λιοδάκη μάς αποκαλύπτει ένα κρυμμένο Παράδεισο

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την εικαστικό Janet Λιοδάκη, παρουσιάζοντας την ατομική της έκθεση «Hidden Paradise», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση λειτουργεί από τις 4 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου.
Ερχόμενος στην έκθεση ο θεατής εισέρχεται αυθόρμητα στη γαλήνη που προφέρει η φύση, βιώνοντας την εναλλαγή από τη πολύβουη ζωή της πόλης με έναν μοναδικό τρόπο. Παρατηρώντας κανείς τα έργα της Janet Λιοδάκη βλέπει όλων των ειδών τα λουλούδια και τους καρπούς να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του.

Η μαγεία της φύσης_ 70×100 cm

Μωβ λουλούδια στο περιβόλι, 60×48 cm

Όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις ακόμα και να τα γευτείς. Η καλλιτέχνης επιχειρεί μέσα από τα έργα της να μεταφέρει τον θεατή  στο δικό της ησυχαστήριο, στον κήπο της και στην πανέμορφη Κρήτη, τα αντιθετικά τοπία της οποίας την έχουν μαγέψει και αποτελούν την πηγή έμπνευσης της.
Η ίδια η καλλιτέχνης δηλώνει για τα έργα της: «Με γοητεύει η σκέψη ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, δεν μπορεί να υπάρχει τόση τελειότητα και όμως έτσι είναι και είναι εδώ. Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν στη στιγμή και όπου όλα είναι ρευστά, η φύση είναι μια μοναδική, καταπληκτική δύναμη που μας δείχνει τελικά πόσο μικρός και ασήμαντος είναι ο άνθρωπος… Η φύση έχει αυτή την αέναη δύναμη, τη δυνατότητα της αυτοθεραπείας και τη δύναμη της εξακολουθητικής ανανέωσης. Μπροστά της νιώθω δέος και θαυμασμό, και αυτό ακριβώς επιχειρώ με αμείωτη λαχτάρα να ζωγραφίσω. Η λεπτομέρεια, είναι το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για τα έργα μου».

Εκθαμβωτικό φως 62×62 cm

Η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει για την έκθεση: «Η φύση, η τόσο πλούσια και ατελεύτητη, εξακολουθεί να εκπλήσσει τη ζωγράφο με κάθε ματιά. Στην προσπάθεια απόδοσης ετούτης της έκπληξης, γεννιούνται τα έργα αυτά που πάλλονται από ζωντάνια και από ρυθμό, από κίνηση και εκρηκτική έκφραση. Ο μέγας μικρόκοσμος του κρητικού λόγγου είναι εξακολουθητικά εδώ, χαϊδεύει τα πέλματα, προσκαλεί σε μοναχικούς περιπάτους όσους ξέρουν πώς να μην προσπερνούν»… «Ο μαγικός κόσμος ετούτων των κήπων που αγγίζει την τελειότητα, ο παλμός των χρωμάτων με τη θαυμαστή ικμάδα και τις μυριάδες χροιές, η ποικιλότητα των σχημάτων με τις σαγηνευτικές φυσικές φόρμες, τα θροΐσματα και τα θωπεύματα ενός μικρόκοσμου του κοντινού βλέμματος που ποτέ δεν εφησυχάζει, κατακτώντας τη σφαίρα του ρεαλιστικού, τρέπονται εξαιτίας της σχεδιαστικής και της ζωγραφικής τους δεινότητας -ερήμην της ίδιας τους της δημιουργού- σε υπερρεαλιστικούς λειμώνες της ψυχής, της καρδιάς και του νου. Σε τόπους ευφορικής και διαλογιστικής  αναψύξεως που εισηγούνται μια θεμελιώδη απαρχή, μια άλλη προσέγγιση της αιωνιότητας».   

Κάτω από την κολοκυθιά, 40×40 cm

 

Event Information

Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 12, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 11 Μαΐου, 17.30
Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη 11.00 – 17.00, Σάββατο: 11.00 – 16.00 Κυριακή, Δευτέρα: κλειστάπληροφορίες: Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org  – info@technohoros.org

 

Last modified: 05/05/2023