Η ψηφιακή ArtArhina και ο φυσικός χώρος για την προβολή της τέχνης

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

Στις δύσκολες  μέρες της πανδημίας  η aavirtual.gr  ήταν μια λύση. Πώς την κρίνουν  πέντε αιθουσάρχες…                                                                                                         

 

Η ψηφιακή ArtAthina πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της εν μέσω μιας νέας καραντίνας. Όπως οι περισσότερες διεθνείς φουάρ  έτσι και η aavirtual.gr προσπάθησε να καλύψει το μεγάλο κενό που προέκυψε στο χώρο της τέχνης. Όλα δείχνουν ότι ήταν μια επιτυχημένη επιλογή που δεν άφησε τη χρονιά να πάει χαμένη.
Ζητήσαμε τη γνώμη αιθουσαρχών για το εγχείρημα και για το μέλλον μια ψηφιακής ArtAthina. Μπορεί να αντικαταστήσει μια διοργάνωση με ρίζες και απαιτήσεις ή θα εξελιχθεί σε ένα παράλληλο, αλλά χρήσιμο, event; Στις ερωτήσεις του Art22.gr απαντούν η Χαρίσσα Δημητρακοπούλου (Αστρολάβος), Ηλέκτρα Δούμα ( Τεχνοχώρος), Λόλα Νικολάου (Lola Nikolaou Art Gallery – Θεσσαλονίκη), Βίκυ Παπατζίκου (Papatzikou art-gallery, Βέροια), Βασιλική Σιάντη (Εικαστικός Κύκλος – Sianti ).

Χαρίσσα Δημητρακοπούλου: Σαν ξεκίνημα πήγε αρκετά καλά  

ΧΑΡΙΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 • Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το εγχείρημα της ψηφιακής Art Athina;

Θεωρούμε ότι δεδομένων των συνθηκών αυτή τη στιγμή που είναι απαγορευτικές για τη διεξαγωγή τέτοιων μεγάλων εκθέσεων σε εκθεσιακούς χώρους, το εγχείρημα της ψηφιακής Art Athina ήταν κάτι πολύ θετικό.

 • Θεωρείτε ότι θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου η φουάρ να εξελιχθεί σε ένα ιντερνετικό event ή η ψηφιακή εκδοχή να λειτουργήσει σαν μια παράλληλη εκδήλωση;

 Η αντικατάσταση των κανονικών φουάρ με ψηφιακές, είναι κάτι που όλοι νομίζω καλλιτέχνες, γκαλερίστες, διοργανωτές φουάρ απευχόμαστε καθώς πιστεύουμε ότι ο θεατής πρέπει να έρχεται σε απευθείας, από κοντά, επαφή με την Τέχνη. H ψηφιακή εικόνα ενός έργου όσο καλή και να είναι σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την από κοντά θέαση του. Αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη του πρωτότυπου έργου. Η ματιέρα, των χρώματα, τα υλικά, η αίσθηση που βγάζει το έργο συνολικά, δεν αποδίδονται επ’ ουδενί από μια απλή φωτογραφία όσο καλή κι αν είναι αυτή. Συχνά ο θεατής βλέποντας κάποια έργα ψηφιακά νομίζει ότι τα έχει δει, ενώ αν επισκεφθεί την έκθεση και τα δει από κοντά, εκεί έρχεται η έκπληξη ! Εκεί καταλαβαίνει πόσο διαφορετικά είναι από κοντά και πόσο περιοριστική ήταν τελικά η μόνο ψηφιακή θέαση τους από μια φωτογραφία. Γι’ αυτό και η ίδια η διοργάνωση της φετινής Art Athina γνωρίζοντας το συγκεκριμένο γεγονός παρότρυνε τους επισκέπτες της να επισκεφθούν την κάθε γκαλερί ξεχωριστά και να δουν τα έργα που τους άρεσαν live. Για το μέλλον ευχόμαστε να επανέλθει η Art Athina στην κανονική της μορφή ως ένα μεγάλο event για την Τέχνη στη χώρα μας σε κάποιο φυσικό εκθεσιακό χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί παράλληλα να υπάρχει η ηλεκτρονική της πλατφόρμα.

 • Έχετε ενδείξεις για τις αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην aavirtual.gr 

Η αίσθηση μας είναι ότι υπήρξε απήχηση και επισκεψιμότητα, όχι τόσο μεγάλη όμως όπως στο κανονικό event. Το αρνητικό είναι ότι πολλοί που είδαν την έκθεση ψηφιακά δεν μπήκαν στη διαδικασία να επισκεφθούν τις γκαλερί και να δουν τα έργα από κοντά.

 • Οι εικαστικές τέχνες έχουν μια προνομιακή σχέση με το ίντερνετ. Είναι φυσικό και οι λόγοι είναι πολλοί. Πιστεύετε ότι στο μέλλον η τέχνη μπορεί να γίνει αποκλειστικά «προϊόν» του διαδικτύου ή η μαγεία της επαφής με το έργο και τον καλλιτέχνη θα παραμείνει;

Σίγουρα! Κανείς όσο εξοικειωμένος και να είναι με την Τέχνη, ακόμη κι εμείς οι άνθρωποι του χώρου δεν μπορούμε να έχουμε την πραγματική εικόνα – αίσθηση ενός έργου βλέποντας το μόνο από μια φωτογραφία. Πιστεύω ότι αναλόγως το έργο, υλικό, μέγεθος, τεχνοτροπία χάνεις σίγουρα από ένα 20 – 40% της πραγματικής του αίσθησης αν το δεις μόνο σε φωτογραφία. Ευτυχώς για την Τέχνη!!!

 • Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν σε μια μελλοντική aavirtual.gr;

Σίγουρα υπάρχουν όπως και σε κάθε τι άλλωστε. Κάποια από αυτά τα συζητήσαμε με τους ανθρώπους που δημιούργησαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία ήταν αρκετά φιλική προς τον χρήστη και θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο λειτουργική. Σαν ένα πρώτο εγχείρημα θεωρούμε ότι ήταν αρκετά καλό. Σε σχέση με το Fb της Αrt Athina πιστεύουμε ότι εκεί θα μπορούσαν να προβάλλονται περισσότερα έργα / γκαλερί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να δίνουν νέες εικόνες στους επισκέπτες και να τους τραβάνε το ενδιαφέρον για να επισκεφθούν και να δουν περισσότερα έργα και εκθέσεις στις γκαλερί.

 

Ηλέκτρα Δουμά: Η ψηφιακή εποχή στην τέχνη δεν είναι η λύση αλλά το «plan B»

ΗΛΕΚΤΡΑ ΔΟΥΜΑ

 • Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το εγχείρημα της ψηφιακής Art Athina.

Η φετινή Art Athina ξεκίνησε αρκετά ελπιδοφόρα παρά τα όποια προβλήματα που υπήρξαν. Δεν θα ήθελα όμως να σταθώ στα προβλήματα,  καθώς αυτά τα έχουμε ήδη θέσει υπόψη της διοργάνωσης. Αντίθετα θα ήθελα να μείνω στο σημαντικό γεγονός πως η art Αθήνα κατάφερε να είναι παρούσα και φέτος εν μέσω πανδημίας, ακολουθώντας το παράδειγμα διεθνών φουάρ. Η καινοτομία σε σχέση με τις ξένες φουάρ είναι το γεγονός ότι  όσες αθηναϊκές γκαλερί το επιθυμούσαν μπορούσαν να εκθέτουν παράλληλα τα έργα στους χώρους τους.

 • Θεωρείτε ότι θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου η φουάρ να εξελιχθεί σε ένα ιντερνετικό event ή η ψηφιακή εκδοχή να λειτουργήσει σαν μια παράλληλη εκδήλωση;

Όπως παρατηρούμε από τα μέσα Μαρτίου που δραστηριοποιούμαστε με τους διάφορους περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας ο κόσμος «διψάει» για δρώμενα που αφορούν την τέχνη, είτε είναι τα εικαστικά, το θέατρο, ο χορός, η μουσική. Στο μεσοδιάστημα των lockdown που οι δύο χώροι μας στην Ακρόπολη λειτουργούσαν κανονικά, έστω και με περιορισμούς στην χωρητικότητα αλλά και χωρίς εγκαίνια, παρατηρήσαμε ότι πολλοί ήταν οι φιλότεχνοι που επισκέφτηκαν τον Τεχνοχώρο και το My art box για να δουν τις εκθέσεις που φιλοξενούσαμε, παρότι υπήρχε η δυνατότητα να τις απολαύσουν ψηφιακά. Θεωρώ λοιπόν ότι ο θεσμός της φουάρ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ψηφιακό event. Η ηλεκτρονική φουάρ από την άλλη φαινεται να είχε πολύ καλή ανταπόκριση και δεν πρέπει να εκλείψει, κάλλιστα μπορεί να παραμείνει ως μία παράλληλη δράση με σκοπό να προσεγγίσει ένα διαφορετικό κοινό καθώς και να φέρει σε επαφή τις συμμετέχουσες γκαλερί με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

 • Έχετε ενδείξεις για τις αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην aavirtual.gr

Το feedback που πήραμε από τους πελάτες μας και ενδιαφερόμενους ήταν αρκετά καλό. Οι κριτικές για τον τρόπο παρουσίασης ήταν θετικές και λάβαμε πολλές συστάσεις για βελτίωση του τρόπου παρουσίασης, πράγμα που σημαίνει ότι ο «κόσμος» ασχολήθηκε πραγματικά. Οι γκαλερί ήταν αρκετές και η πληροφορία για το κοινό μεγάλη, με αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, λίγοι ενδιαφερόμενοι να δουν όλη την ψηφιακή έκθεση. Σίγουρα μετά το πέρας της έκθεσης θα αποκτήσουμε στατιστικά στοιχεία με αριθμό επισκεπτών, ποσοστό επισκεπτών που ζήτησαν πληροφορίες για έργα, χρόνο παραμονής στο site και γεωγραφική κατανομή των ενδιαφερομένων και θα προκύψουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Θετικό είναι το γεγονός πως η διοργάνωση αποφάσισε να επεκτείνει τον χρόνο της έκθεσης ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την «επισκεφθούν» περισσότεροι θεατές.

 • Οι εικαστικές τέχνες έχουν μια προνομιακή σχέση με το ίντερνετ. Είναι φυσικό και οι λόγοι είναι πολλοί. Πιστεύετε ότι στο μέλλον η τέχνη μπορεί να γίνει αποκλειστικά «προϊόν» του διαδικτύου ή η μαγεία της επαφής με το έργο και τον καλλιτέχνη θα παραμείνει;

Αναμφίβολα η τέχνη δεν θα μπορούσε να αποτελεί «προϊόν» αποκλειστικά ψηφιακό. Η επαφή του καλλιτέχνη με το φιλότεχνο κοινό του, τους κριτικούς τέχνης, τους συναδέλφους του, τη γκαλερί του είναι αναντικατάστατη όπως επίσης και η ζύμωση που δημιουργείται ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνες μπροστά στα έργα μιας έκθεσης. Για εμάς στον Τεχνοχωρο η ψηφιακή εποχή στην τέχνη δεν είναι η λύση αλλά το «plan B». Σίγουρα η διαδικτυακή προώθηση ήρθε για να μείνει γι αυτό και εμείς, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής, εκμεταλλευόμαστε την ψηφιακή εποχή ώστε να φέρουμε τις επιλογές μας ένα βήμα πιο κοντά στο κοινό μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εικονική περιήγηση στις εκθέσεις μας αποτελεί πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε επικουρικά όταν η πανδημία θα αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση, (πράγμα που εύχομαι να γίνει πολύ σύντομα).

 • Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν σε μια μελλοντική aavirtual.gr;

Όπως σας είπα και στην αρχή της συζήτησης μας κύριε Τζιμούρτα,  προβλήματα υπήρξαν και θα υπάρχουν, είναι λογικό σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Κάποια από αυτά διορθώθηκαν στην πορεία και άλλα όχι.
Αυτή η μεγάλη προσπάθεια  για την ψηφιακή προώθηση της τέχνης είναι για όλους μας ένα στοίχημα. Είμαι σίγουρη πως στο μέλλον οι διοργανωτές δε θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη και θα βελτιώσουν τις δυνατότητες του site. Σε κάθε περίπτωση θα χαρούμε να επισκεφτείτε το διαδιακτυακό μας περίπτερο καθώς η διάρκεια παρατάθηκε έως 22 Νεομβρίου.
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και εύχομαι σύντομα να τα πούμε από κοντά με ένα ποτήρι κρασί και χωρίς το απαραίτητο αξεσουάρ της εποχής. Προς το παρόν Μένουμε Σπίτι και βλέπουμε τέχνη πίσω από τις οθόνες μας!

 

Λόλα Νικολάου: Η τέχνη είναι λίγο σαν τον έρωτα∙ Θέλει επαφή…

ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 •  Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το εγχείρημα της ψηφιακής Art Athina.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας λόγω covid αλλά και το γεγονός ότι  μεγάλες φουαρ, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο έχουν βρει ένα ψηφιακό διέξοδο, θεωρώ ότι ήταν ένα αξιόλογο εγχείρημα. Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη επένδυση και ενίσχυση.

 •  Θεωρείτε ότι θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου η φουάρ να εξελιχθεί σε ένα ιντερνετικό event ή η ψηφιακή εκδοχή να λειτουργήσει σαν μια παράλληλη εκδήλωση;

 Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει μόνο με την φουάρ αλλά και με τον τρόπο που εξελίσσεται η ζωή μας σε γενικότερο πλαίσιο. Ο ψηφιακός κόσμος, από επιλογή έχει μετατραπεί πλέον σε ανάγκη. Θεωρώ όμως ότι στο κομμάτι της τέχνης, η ψηφιακή έκδοση της art athina, θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα ως παράλληλη εκδήλωση.

 • Έχετε ενδείξεις για τις αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην aavirtual.gr

Δεν έχω κάποιες σοβαρές ενδείξεις συνεπώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω απόλυτα κατά πόσο ήταν επιτυχής για το κοινό η συγκεκριμένη ψηφιακή απόπειρα. Πιστεύω ότι λειτουργεί στο διαφημιστικό κομμάτι.

 • Οι εικαστικές τέχνες έχουν μια προνομιακή σχέση με το ίντερνετ. Είναι φυσικό και οι λόγοι είναι πολλοί. Πιστεύετε ότι στο μέλλον η τέχνη μπορεί να γίνει αποκλειστικά «προϊόν» του διαδικτύου ή η μαγεία της επαφής με το έργο και τον καλλιτέχνη θα παραμείνει;

Το ίντερνετ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ειδικά για τους δημιουργούς διότι έτσι έχουν την δυνατότητα να προβάλουν την δουλειά τους και να αλληλεπιδρούν με το κοινό σε μεγαλύτερη συχνότητα και εμβέλεια. Τώρα το πώς θα εξελιχθεί αυτό στο μέλλον, εξαρτάται από τον ρόλο που θα έχει το ίντερνετ στη ζωή μας σε γενικότερο πλαίσιο. Προσωπικά θεωρώ ότι τίποτα και ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την μαγεία της επαφής τόσο με το έργο όσο και με τον καλλιτέχνη. Η τέχνη είναι και λίγο σαν τον έρωτα, το ίδιο είναι να φιλάς κάποιον μέσα από μια οθόνη με το να τον φιλάς από κοντά;

 • Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν σε μια μελλοντική aavirtual.gr;

Σε ότι κάνουμε υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό είναι εξέλιξη. Πιστεύω ότι αν η ψηφιακή έκδοση της art athina εδραιωθεί, με τον καιρό θα βελτιωθεί.

 

Βίκυ Παπατζίκου: H virtual Art-Athina κράτησε το θεσμό ζωντανό

Βίκυ Παπατζίκου

 • Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το εγχείρημα της ψηφιακής Art Athina.

Θα έλεγα ότι είναι μια καλή εισαγωγή για το θεσμό Art-Athina στη ψηφιακή εποχή. Δεν θα χαρακτηρίσω το εγχείρημα «ανάγκη» αλλά μια χρήσιμη και ωφέλιμη προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής και των συνθηκών που βιώνουμε καθώς τα πάντα δοκιμάζονται.

 • Θεωρείτε ότι θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου η φουάρ να εξελιχθεί σε ένα ιντερνετικό event ή η ψηφιακή εκδοχή να λειτουργήσει σαν μια παράλληλη εκδήλωση;

 Ναι, θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου η φουάρ να εξελιχθεί σε ένα διαδικτυακό γεγονός άλλωστε το διαδίκτυο και οι εφαρμογές που είναι στη διάθεσή μας είναι ένα σύγχρονο και με απίστευτη δύναμη εργαλείο για ανάπτυξη και εξέλιξη των εργασιών μας και όχι μόνον.
Η καραντίνα  επί πλέον και τα μέτρα που εφαρμόζονται την περίοδο της πανδημίας δημιουργούν πληθώρα προκλήσεων.
Εύχομαι αν θα υπάρχει στο μέλλον ψηφιακή εκδοχή της  Art-Athina να λειτουργεί σαν μια παράλληλη εκδήλωση.

 • Έχετε ενδείξεις για τις αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην aavirtual.gr

Υπήρξαν θετικές αντιδράσεις από φίλους, γνωστούς, φιλότεχνους κ.α. που τους δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια πλατφόρμα τέχνης, να δουν τις προτάσεις της εγχώριας αλλά και της διεθνούς εικαστικής σκηνής σε αυτή την τόσο πιεστική εποχή που η διασκέδαση και η προσωπική ευχαρίστηση είναι σε περιορισμό.

 • Οι εικαστικές τέχνες έχουν μια προνομιακή σχέση με το ίντερνετ. Είναι φυσικό και οι λόγοι είναι πολλοί. Πιστεύετε ότι στο μέλλον η τέχνη μπορεί να γίνει αποκλειστικά «προϊόν» του διαδικτύου ή η μαγεία της επαφής με το έργο και τον καλλιτέχνη θα παραμείνει;

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τη δύναμη και τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου και φυσικά οι λόγοι είναι πολλοί.
Πέρασαν οι εποχές που στέλναμε εκατοντάδες προσκλήσεις με το ταχυδρομείο προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις εκθέσεις που οργανώναμε στους χώρους μας…
Το μόνο όριο είναι η φαντασία, η παιδεία και οι νοητικές ικανότητες του ατόμου που περιηγείται στον κυβερνοχώρο. Από την άλλη όμως με θλίβει και μόνο η ιδέα να γίνει η τέχνη αποκλειστικά «προϊόν» του διαδικτύου γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα σε εποχές που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν  και απολάμβαναν  τους κόσμους τους με όλες τους τις αισθήσεις.
Είναι βέβαιο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συγκίνηση και τη μαγεία που προσφέρει η επαφή με το έργο και τον καλλιτέχνη.

 • Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν σε μια μελλοντική aavirtual.gr;

Πάντα θα υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης και είμαι βέβαιη θα το δούμε στο μέλλον αν θα υπάρξει ανάγκη.
H παρούσα virtual Art-Athina κράτησε το θεσμό ζωντανό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δηλώνουμε την παρουσία μας  και το σθένος μας να κρατάμε ανοιχτούς τους χώρους μας σε τόσο δυσμενείς συνθήκες.

 

Βασιλική Σιαντή: Φτωχή η παρουσίαση των έργων

Βασιλική Σιαντή

 • Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το εγχείρημα της ψηφιακής Art Athina.

Αν και ομολογώ ότι υπήρχαν αρκετά requests για τα εργα, φάνηκε μέχρι τώρα ότι δεν βγήκε κάποια πώληση.

 • Θεωρείτε ότι θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου η φουάρ να εξελιχθεί σε ένα ιντερνετικό event ή η ψηφιακή εκδοχή να λειτουργήσει σαν μια παράλληλη εκδήλωση;

Σαν μια παράλληλη εκδοχή θα μπορούσε σίγουρα να υπάρχει και ίσως και να επιβάλλεται στην εποχή μας, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την προσωπική επαφή με τον πελάτη

 • Έχετε ενδείξεις για τις αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην aavirtual.gr

Αρκετές αντιδράσεις, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 • Οι εικαστικές τέχνες έχουν μια προνομιακή σχέση με το ίντερνετ. Είναι φυσικό και οι λόγοι είναι πολλοί. Πιστεύετε ότι στο μέλλον η τέχνη μπορεί να γίνει αποκλειστικά «προϊόν» του διαδικτύου ή η μαγεία της επαφής με το έργο και τον καλλιτέχνη θα παραμείνει;

 Κατά την γνώμη μου η συγκίνηση της επαφής με το έργο τέχνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με έναν ψηφιακό κόσμο.

 • Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν σε μια μελλοντική aavirtual.gr;

Όλο το στήσιμο της ψηφιακής πλατφόρμας για μένα ήταν απαράδεκτο και πάρα πολύ λίγο. Θα πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή από έναν επαγγελματία γιατί φάνηκε πολύ φτωχή και λίγη η παρουσίαση των έργων.

 

∗Οι ερωτήσεις είναι κοινές, αλλά επαναλαμβάνονται σε όλες τις συνεντεύξεις για ευκολία του αναγνώστη

 

 

 

 

Last modified: 18/11/2020