Η φύση και το ανθρώπινο σώμα. Ομαδική έκθεση

Το RIZOM Athens παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση που συμπεριλαμβάνει ζωντανά έργα τέχνης για να γιορτάσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Η έκθεση διαρκεί από τις 9 ως τις 26 Ιουνίου και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Archelaos Biehler, Myrgon, Hermes Pittakos, Sara Sani, Andreas Yakovlev Michaelides, Χάρης Βλάχος, Θεανώ Γιαννέζη, Οδυσσέας Γλύκας, Μαρία Διαμαντίδου, Μίλτος Δίγκας, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Φανή Λεβεντάκου, Χρήστος Οικονόμου, Νάσια Συντέτα, Γιώργος Χατζόπουλος, Στεφανία Ψαρρός Eπιμέλεια: Vincent Theunissen, Θάλεια Παρασκευά
Το RIZOM Athens παρουσιάζει νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες σε μια διαφορετική έκθεση, με ζωντανά έργα τέχνης δίπλα σε έργα από παραδοσιακά και αντισυμβατικά υλικά, για να γιορτάσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Τεχνητοί κόσμοι και αρχέγονοι δεσμοί, πλάσματα από πηλό και ριζόμορφα όντα προκαλούν την αντίληψη μας και μας προσκαλούν σε μια αστική ζούγκλα, που αναπτύσσεται κάτω από τις ρίζες του Παρθενώνα.
Από την αρχή, η ομάδα του RIZOM πρότεινε νέους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη συνύπαρξή μας με τη φύση, να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ισορροπία με το περιβάλλον και να κατανοήσουμε άλλους τύπους «μη ανθρώπινης» νοημοσύνης. Αντιμετωπίζοντας τα φυτά ως έργα τέχνης που αναπνέουν, και όχι απλώς ως πηγή για ανθρώπινη κατανάλωση, εργαλεία ή διακοσμητικά, η συλλογή του RIZOM αναδεικνύει την ευάλωτη και ταυτόχρονα καθοριστική σχέση μας με αυτά.
Στην έκθεση συμμετέχουν δεκαέξι καλλιτέχνες που εξερευνούν τη σχέση μεταξύ της φύσης και του ανθρώπινου σώματος. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, από ζωγραφική, φωτογραφία και γλυπτά, μέχρι περφόρμανς, βίντεο και εγκαταστάσεις, οι εικαστικοί δημιουργούν μια καθηλωτική και διαδραστική εμπειρία, ενώ παράλληλα διατηρούν έναν άμεσο διάλογο με τα φυτά που τους περιβάλλουν. Από σώματα που υφίστανται ακραίες μεταβολές μέχρι υλικές και πνευματικές παραμορφώσεις, η έκθεση αντανακλά την αναπάντεχη πλευρά της φύσης και αγκαλιάζει την ακατέργαστη αγριάδα της.
Τα έργα που παρουσιάζονται, μοιάζουν τόσο οικεία όσο και ξένα και μας προσκαλούν να περάσουμε από ένα συναίσθημα αβεβαιότητας και αμηχανίας, γύρω από κάτι που δεν αναγνωρίζουμε απόλυτα, στην αποδοχή της πολυπλοκότητας της φύσης. Γλυπτά από πηλό με τη μορφή αρχετυπικών θεοτήτων και υβριδικών πλασμάτων, ιστοί που προστατεύουν, λεπτεπίλεπτα υφαντά, ανθρωποειδείς ρίζες και συμβολικά τοτέμ, απεικονίζουν σχέσεις φροντίδας και επανασύνδεσης. Μια έκρηξη χρωμάτων, διαφορετικές υφές και απεριόριστες χίμαιρες, αποκαλύπτουν την εύθραυστη ισορροπία μας με τη φύση και τη δυνητική μας σχέση με το περιβάλλον.
Μέσα στο χώρο του RIZOM, συναντάμε έργα να αναμειγνύονται με το πράσινο. Κάποιες φορές παραπέμποντας σε αυτό και κάποιες άλλες προερχόμενα από αυτό, η έκθεση αποκαλύπτει έναν κόσμο διττότητας και ατελείωτων αντιφάσεων, καθώς και την κρυφή ομορφιά του απόλυτου χάους.
Κείμενο: Φωτεινή Βεργίδου

Event Information
RIZOM Athens, Βούρβαχη 3, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Ιουνίου, 18.00 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 9 – 26 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11.00 – 21.00

 

Last modified: 07/06/2022