Η φωτογραφική ματιά στο περιβάλλον που αλλάζει

Magda Hueckel

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Re-thinking Environment» σε επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Ανάργυρος Δρόλαπας, Κώστας Ορδόλης, Γιάννης Τζώρτζης, Έφη Χαλιορή, Πάνος Χαραλαμπίδης & Μαίρη Χαιρετάκη, Julia Braun, Lisa Hoffmann, Magda Hueckel, Katrin Koenning, Diana Lelonek, Beba Stoppani. Διάρκεια έκθεσης 8 Φεβρουαρίου έως 4 Μαΐου
Η ζωή εκτυλίσσεται σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα: φυσικά, αστικά ή βιομηχανικά τα οποία συμπλέουν και αλληλοεπηρεάζονται με αμφιλεγόμενα πολλές φορές επακόλουθα. Αλλά πώς ο χαρακτήρας και η όψη του περιβάλλοντος επηρεάζουν την εμπειρία μας από το χώρο που ζούμε και κινούμαστε και πώς αυτός ο χώρος και αυτή η εμπειρία ερμηνεύονται και παρουσιάζονται από τους φωτογράφους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που αποτελούν το σημείο εκκίνησης για την έκθεση με τίτλο Re-thinking Environment.

Diana Lelonek

Η έκθεση εστιάζει σε ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση και την ανθρωπότητα και συμβάλει στη συζήτηση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Εξερευνά την αλλαγή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και αναδεικνύει την ανάγκη μιας ευρύτερης και πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υποβάθμισής του.
Με το έργο τους ο Γιάννης Τζώρτζης από τη Γη του Πυρός και η Beba Stoppani από τον ποταμό Ροδανό στη Ελβετία ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι φυσικές φθορές και η απειλή της αλλαγής του κλίματος επηρεάζουν το τοπίο, επισημαίνοντας  τις καταστροφικές επιπτώσεις και ανατροπές που μπορεί να επέλθουν.

Κώστας Ορδόλης

Η Έφη Χαλιορή με τις φωτογραφίες της από το λατομείο Διονύσου και ο Ανάργυρος Δρόλαπας από την Τήνο παρακολουθούν τη μεταμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος, την ραγδαία αλλαγή και εξέλιξη του και προειδοποιούν για  τις συνέπειες εκείνες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.
Με την ανθρώπινη επέμβαση σε μια «τραυματισμένη» οικολογία η οποία αντανακλάται σε ότι υπάρχει γύρω μας, το νερό, τη γη και τον αέρα ασχολούνται η Kartin Koenning και ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης. Το έργο τους αντικατοπτρίζει τη φύση σε καταστάσεις υποβάθμισης, προσαρμογής και μετάβασης.

Πάνος Χαραλαμπίδης & Μαίρη Χαιρετάκη

Η σειρά των φωτογραφιών της Μαίρης Χαιρετάκη και του Πάνου Χαραλαμπίδη θέτει ερωτήματα για τον αμφιλεγόμενο ρόλο των κοινωνιών πάνω στην διατήρηση και συντήρηση της περιβαλλοντικής υπόστασης.
Η Magda Hueckel αγκαλιάζει τη φύση ως ισότιμο εταίρο της, καθώς η διαδικασία της συσχέτισης και της μετάλλαξης δεν αναφέρεται μόνο στο τοπίο, αλλά και στην ίδια τη φωτογράφο που μεταμορφώνεται μαζί του. Η Diana Lelonek παρουσιάζει τον άνθρωπο στην πιο απέριττη μορφή του, να προσπαθεί να προσδιορίσει το χώρο του, σε ένα φυσικό περιβάλλον στο οποίο ο αστικός και ο βιομηχανικός πολιτισμός καιροφυλακτεί.

Γιάννης Τζώρτζης

Το βίντεο εγκατάσταση της Lisa Hoffman είναι μια ύφανση διπλών εικόνων που προέρχονται από τις έννοιες της φύσης και του πολιτισμού. Οι ελαφρώς  παραμορφωμένες πραγματικότητες διακόπτουν και μετασχηματίζουν η μία την άλλη σε συνεχή ρυθμό ακολουθώντας τον παλμό της αναπνοής.
Το έργο της Julia Braun αναδεικνύει μια αισιόδοξη, ρομαντική δυναμική της φύσης σε σχέση με το αστικό περιβάλλον που αναπτύσσεται γύρω της, ενώ ταυτόχρονα δεν παύει να υποσημειώνει τις πιθανότητες ανατροπής της.
Οι εικόνες του Κώστα Ορδόλη γεμάτες ρωγμές και αλλοιώσεις πάνω σε συνθετικά υλικά, αναπαριστούν ένα ‘’artificial’’  αστικό περιβάλλον κατακερματισμένο, σπασμένο και αδιάφανο, υπονοώντας  τη λεπτή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στην ενεργή παρουσία του και την κατάρρευση του.

Χριστόφορος Δουλγέρης

Ο Χριστόφορος Δουλγέρης μας ξεναγεί σε χώρους ανακύκλωσης, όπου η πολυποίκιλτη φωτογραφική φόρμα του χρησιμοποιεί ως καμβά τους όγκους των συσσωρευμένων αποβλήτων που γεννά η υστερική κατανάλωση της αδηφάγας κοινωνίας μας.
Το περιβάλλον τόσο ως πρόσκληση για εγρήγορση όσο και για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης συνιστά το κεντρικό ιστό της σκέψης των φωτογράφων αυτής της έκθεσης. Με επιτόπια έρευνα πάνω σε διάφορους περιβαλλοντικούς τομείς, συμμετοχές σε αποστολές και ταξίδια και πειραματισμούς με διαφορετικές καλλιτεχνικές τεχνικές συγκροτείται ένα οπτικό υλικό που σκοπό έχει να διεγείρει τις ευαισθησίες μας απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Julia Braun

Γιώργος Γιατρομανωλάκης

Katrin Koenning

Έφη Χαλιορή

Αργύρης Δρόλαπας

Event Information
ΔΛ gallery, Μεσολογγίου 55, Τ.Κ. 185 45, Πειραιάς
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, 20.00 έως 23.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 4 Μαΐου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 17.00, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 19.00 Δευτέρα και Τρίτη κλειστά
Πληροφορίες:  (+30) 2104619700, email: dlartgallery@yahoo.com  – www.dlgallery.gr

Last modified: 06/02/2019