Η Φανή Τσατσάια νέα διευθύντρια του MOMus

 Με έντονη και ουσιαστική συμμετοχή στα πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης η Φανή Τσατσάια, αναλαμβάνει γενική διευθύντρια στο στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Η επιλογή της έγινε από επιτροπή αξιολόγησης συμμετοχών σε διαγωνιστική διαδικασία μετά από δοεθνή πρόσκληση.
Εκ της θέσεως της η γενική διευθύντρια συντονίζει όλες τις υπηρεσίες του МОМus,  Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.
Η Φανή Τσατσάια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο Μουσείο «Peggy Guggenheim collection» έγινε αφορμή για να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης του ΑΠΘ. Η διπλωματική της εργασία πραγματεύεται το έργο του Ρώσου πρωτοπόρου Mikhail Matiushin. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στην επιμέλεια εκθέσεων και την ανάπτυξη περιεχομένου για την ψηφιοποίηση της Συλλογής Κωστάκη στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Επίσης, δίδαξε Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία του Design στο AAS College – University of Central Lancashire, όπως και Νέα Ελληνικά και Ιστορία σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης.
Από τη θέση της Διευθύντριας εκπαιδευτικών προγραµµάτων στο Τµήµα Παραγωγής και Εκπαίδευσης του ομίλου hyphen SA συντόνιζε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και εκδοτικών προγραμμάτων για την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ήταν επικεφαλής των ομάδων ανάπτυξης περιεχομένου για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το 2018 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Μέσα από νέα προγράμματα επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ψηφιοποίηση των συλλογών και των αρχείων του Ιδρύματος, εισηγήθηκε και υλοποίησε δράσεις και προγράμματα, με γνώμονα την προαγωγή και την προβολή των σκοπών του φορέα.
Συμμετείχε στη διαδικασία Πιστοποίησης του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της σύνταξης προτάσεων ευρωπαϊκών έργων, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και τη διάχυση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου.
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις, βιβλία και καταλόγους και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως συντονίστρια σε μεγάλο αριθμό διαλέξεων, εκδηλώσεων και ημερίδων. Από το 2021 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Last modified: 20/10/2023