Υμνεί την ανθρώπινη παρουσία στη Φύση, στο Χώρο και στο Χρόνο μέσω σχημάτων και όγκων
Στις 13 Ιανουαρίου επισκέφτηκα το γλύπτη Κυριάκο Ρόκο στο εργαστήριο του στην Αγία Παρασκευή. Τα έργα του δόνησαν το νου και την ψυχή μου. Ο ίδιος είναι ένας απλός, ελεύθερος και ευγενής άνθρωπος που μας μοιράζει απλόχερα την αλήθεια του.
Μαθητής των Γιάννη Παππά, Κώστα Κουλεντιανου και Cesar, μεταφράζει σε ποιότητα την πλούσια γλυπτική του εμπειρία. Η τέχνη για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής.
Εκεί, στο μικρό «κελί» του, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, συγκεντρώνεται στις σκέψεις του, συλλαμβάνει τις ιδέες του, κι ύστερα λαξεύει το μάρμαρο ή την πέτρα, συμμετέχοντας με όλο του το σώμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτα είναι εργάτης και ύστερα καλλιτέχνης.
Στο εργαστήριο του ανακαλύπτεις ένα ολόκληρο σύμπαν από σφαίρες από όπου ξεπηδούν πολυεπίπεδα σχήματα και μορφές. Οι μορφές αυτές πρόσωπα ολόκληρα ή αποσπασματικά) ξεπροβάλλουν μέσα από την ύλη, αβίαστα, σαν να ήταν πάντα εκεί και τον περίμεναν να τις φανερώσει.
Το έργο του δεν περιορίζεται στην αισθητική έρευνα. Διαθέτει και έντονο ιδεολογικό περιεχόμενο, ενώ μας διδάσκει μια υπερρεαλιστική ελευθερία.
Ο Κυριάκος Ρόκος μπορεί να βρει έναν μικρό κορμό δέντρου και η φαντασία του να του υπαγορεύσει ότι αυτό είναι ένα άλογο στο οποίο πρέπει να επέμβει.
Με εξαιρετική ευχέρεια, υμνεί την ανθρώπινη παρουσία στη Φύση, στο Χώρο και στο Χρόνο μέσω σχημάτων και όγκων.
Τα γλυπτά του είναι σύνθετα δημιουργήματα με πολλά σημαινόμενα και σύμβολα, τα νιώθουμε όμως ιδιαίτερα οικεία.
Οι ισορροπημένες συνθέσεις του εμπεριέχουν εικόνες, πρόσωπα, ιδέες μεταφέροντας στο θεατή την ίδια την ισορροπία του κόσμου, με το χάος και την τάξη του.
Τα έργα του Κυριάκου Ρόκου έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι φανερό ότι ακολούθησε το δικό του μονοπάτι και γι’ αυτό και είναι πλέον ένας καταξιωμένος δημιουργός με οικουμενική ιστορική συνεισφορά, που μας διδάσκει με την τέχνη του και με τη στάση ζωής του να είμαστε πάνω απ’ όλα αληθινοί.
Αποτυπώματα 1967-1975
Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς πολιτικό κόμικ μεγάλης έκτασης για ενηλίκους αναγνώστες, που επανακυκλοφορεί έπειτα από 43 χρόνια στην αρχική του μορφή.
Είναι ένα κλασικό πλέον βιβλίο, γεμάτο οργή για τα χρόνια της δικτατορίας, το πραξικόπημα, το Πολυτεχνείο και την τραγωδία της Κύπρου.
Κάνοντας χρήση των διαφημίσεων της εποχής, ο Κυριάκος Ρόκος γελοιοποιεί τους επικεφαλής της κυβέρνησης των συνταγματαρχών και μεταφέρει το σκοτεινό κλίμα της εποχής, με την προσωπική υπερρεαλιστική του γραφή και το πλούσιο σε συμβολισμούς περιεχόμενο του.
«Δεν ήμουν ήρωας», λέει ο ίδιος, «αλλά το μόνο όπλο που είχα ήταν το σχέδιο».
Με συνείδηση πλέον της ιστορικότητας του έργου του, το παραδίδει στο κοινό ίσως και σαν «φόρο τιμής» σε αυτούς που αντιστάθηκαν, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική μνήμη.
Last modified: 18/01/2022