Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο υπήρξε πρωτοπόρο στην ενασχόληση με την επιστήμη της διατροφής στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Οπότε στο πρόγραμμα εορτασμού των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστήμιου, μια μεγάλη έκθεση εικαστικής τέχνης με θέμα τη διατροφή δικαιωματικά κατέχει δεσπόζουσα θέση παντρεύοντας την καθημερινή ανάγκη της διατροφής με την ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής για την τέχνη.
Το όλο εγχείρημα οργανώνεται και υλοποιείται με την επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου από τις 25 Μαΐου ως τις 20 Ιουλίου.
Στην ομαδική έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο NutriDelicious Art συμμετέχουν συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες.
Η διατροφή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και με τον ψυχικό του κόσμο, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και τον πολιτισμό, καθώς και θέμα με υψηλό συμβολισμό σε θρησκείες και φιλοσοφικά ρεύματα, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην τέχνη. Τρόφιμα και σκηνές που σχετίζονται με το φαγητό έχουν απεικονιστεί σε πληθώρα έργων τέχνης, σε έργα ρεαλιστικά και σε απεικονίσεις σκηνών της καθημερινής ζωής, στη θρησκευτική ζωγραφική, σε έργα με μεταφυσικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς και στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.
Τα σχήματα και τα χρώματα των ειδών διατροφής, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ορισμένα χαρακτηριστικά, αρετές ή αξίες, καθώς και η σχέση του ανθρώπου με την τροφή κατέστησαν τη διατροφή προσφιλές θέμα των εικαστικών καλλιτεχνών. Στη θεματική αυτή εντάσσεται η έκθεση Nutri Delicious Art. Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες εκθέτουν στα τρία μεγάλα φουαγιέ του Πανεπιστημίου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο, που εκφράζουν συναισθήματα, απηχούν μνήμες και θίγουν σύγχρονα προβλήματα σχετικά με τη διατροφή, όπως τις ψυχολογικές της προεκτάσεις, την υπερκατανάλωση τροφίμων και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις.
Τα έργα μας καλούν να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με καίρια ζητήματα, όπως η σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σημασία του νερού και του μητρικού θηλασμού, οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, όπως η συναισθηματική υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα καίριο τομέα για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλου του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να μυήσει στην ομορφιά της τέχνης και στη δύναμή της να εκπέμπει μηνύματα και να προβληματίζει σχετικά με εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής.
Συμμετέχουν
Φουαγιέ Κεντρικού Κτηρίου: Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ελένη Γκλίνου, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Λαζαράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Τανιμανίδης
Φουαγιέ Κτηρίου Πετρούτση: Τζένη Αντωνοπούλου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μάριον Ιγγλέση, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αγγέλικα Κοροβέση, Αθηνά Λατινοπούλου, Ειρήνη Ματσούκη, Αντωνία Παπατζανάκη, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Μάρθα Τσιάρα
Φουαγιέ Αίθουσας Τελετών: Αργυρή Αγκαβανάκη, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Γιάννης Γαβαλάς, Κατερίνα Γιάννακα, Στεφανία Ζουρούδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Άντζι Καρατζά, Μαρία Κελαϊδή, Αγγελική Λόη, Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Φιόνα Μουζακίτη, Θωμάς Μπερτόλης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ελένη Πεχλιβάνη, Βαγγέλης Ρήνας, Μίλτος Ψαρός
Διοργάνωση: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Επιμέλεια: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια Κείμενα: Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μερόπη Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Event Information
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα
Εγκαίνια: Πέμπτη: 25 Μαΐου, 18.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 20 Ιουλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 11.00 – 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Last modified: 25/05/2023