Η συλλογή Ιωάννη Σταθογιάννη στην Κρήτη

Την ατομική του έκθεση Ιωάννη Σταθογιάννη «Stathoyiannis IS & Zhu Pillows Collection Αφηγήσεις και Διάλογοι 21 συν 8 Καλλιτεχνών» παρουσιάζει στο Ηράκλειο Κρήτης ο Ιωάννης Σταθογιάννης. Η έκθεση διαρκεί από 1 ως τις 10 Ιουλίου και φιλοξενείται στο Hotel Olympic.  Πλατεία Κορνάρου 43, Ηράκλειο Κρήτης. Η είσοδος στους χώρους του ξενοδοχείου Olympic θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19.
Ο σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο κοινό της συλλογής “Ioannis Stathoyiannis Is & Zhu pillows collection και η ανάδειξη του θεματικού διαλόγου μεταξύ του εικαστικού ψηφιακού σχεδιασμού του Ι. Σταθογιάννη (όπως αυτός αποτυπώνεται σε ύφασμα) και των έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, animation, σχέδια μόδας, έργα-υφαντά, σχέδια τυπωμένα σε ύφασμα, φωτογραφία και ποίηση, συνθέτουν ένα εικαστικό σύμπαν 21 συν 8 καλλιτεχνών σε συνομιλία. Ζητούμενο της έκθεσης είναι η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των εικαστικών δημιουργών και η εμπειρία της δημιουργικής καλλιτεχνικής ζύμωσης.
Θεματικές Ενότητες έκθεσης. Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες
1. «Τόπος και Παρουσία». Συμμετέχουν: Μ. Αποστολάκης, Σ. Γιακαμόζη, Τ. Μπακαλούμα, Δ. Μπέλλος, Χ. Τσουμπελέκας, Ν. Λαμπρινός, Σ. Χάιτα.
2.«Κρητική μυθολογία & φύση. Μεταξύ Αφαίρεσης και Παραστατικής εικασίας». Συμμετέχουν: Δ. Αναστασάκης, Δ. Δαββέτας, Α. Καραμανλή, Β. Σαγκιώτη, Π. Τσακάλου, D. Topalova, J. Liodaki, Σ. Χανιαδάκη.
3.«Emotions. Το χρώμα ως αίσθημα και συναίσθημα». Συμμετέχουν: Ε. Βολακάκη, G. Grama, Δ. Λαμπρέτσα, Β. Μπέλλου, Ν. Σκιαδά, Ε. Πυτικάκη, Π. Χατζηδάκη.
4.Meet the artist” & “Live or die”. Συμμετέχουν: Α. Ανδρέου, Μ. Καρκανάκη, Χ. Μαργαρίτης, Σ. Μπακιρτζή, Μ. Μπατζόλης, Μ. Λίτινα, Ε. Ρούσσος.

Την έκθεση συνοδεύει τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά-γαλλικά) με κείμενα της επιμελητικής-επιστημονικής ομάδας έργου, φωτογραφίες των έργων και βιογραφίες των καλλιτεχνών.
Επιστημονική Ομάδα Έργου: Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός τέχνης Πανεπιστημίου Université Bordeaux Montaigne, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Εργαστηριακό διδακτικό Προσωπικό, Σχολή ΑΡ.ΜΗΧ. Πολυτεχνείο Κρήτης. Γεώργιος Ορφανίδης, Ιστορικός Τέχνης-Αρχαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ & Πανεπιστημίου Τουλούζης ΙΙ. Μαρία Δρακάκη, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ΜSc Πολιτιστική Διαχείριση, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η έκθεση επιπλέον προτάσσει στις επιδιώξεις της την εκπαίδευση του κοινού στα βαθύτερα νοήματα των οπτικών μορφών και ευρύτερα αξιοποιεί τη σύγχρονη τέχνη ως μέσο πολιτισμικής καλλιέργειας σε κάθε ηλικία. Αυτό θα επιτευχθεί με την εμψύχωση ανοικτών πρωτότυπων βιωματικών εργαστηρίων πολιτισμικής επικοινωνίας στον εκθεσιακό χώρο για ενήλικες και παιδιά. Τα εργαστήρια θα επιδιώξουν να προσφέρουν το βίωμα μιας αποκαλυπτικής διαδικασίας που θα ενθαρρύνει τη διαδραστική επικοινωνία των συμμετεχόντων με το εκθεσιακό αφήγημα Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την έκθεση προκειμένου να διευκολύνουν τη συγκινησιακή ανταπόκριση και την επίδραση των έργων τέχνης στους συμμετέχοντες, ανιχνεύοντας παράλληλα τις προσωπικές τους νοηματοδοτήσεις και συσχετίσεις.

Event Information

Hotel Olympic, Πλατεία Κορνάρου 43, Ηράκλειο Κρήτης
Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Ιουλίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 10 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 0.900 – 13.30
Το Gala της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 3 Ιουλίου, στις 20.30, στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ ΟΔΟΝ» 2021 του δήμου Ηρακλείου και θα είναι κλειστού τύπου. Θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις.

 

 

 

 

 

Last modified: 07/06/2021