Η Στεφανία Στρούζα νέα καλλιτέχνις της χρονιάς

Ομόφωνη  βράβευση  από  την  30η  Art  Athina                                                                                                                                                                                                                                              

Η εικαστικός Στεφανία Στρούζα είναι η νικήτρια του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη. Είχαν προταθεί δεκαοκτώ καλλιτέχνες και όπως έγινε γνωστό η απόφαση της επιτροπής υπήρξε ομόφωνη στο πρόσωπο της Στεφανίας Στρούζα.
Το βραβείο απονεμήθηκε  για δεύτερη χρονιά και αποσκοπεί ως θεσμός της φουάρ στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η καλλιτέχνιδα εκπροσωπείται από τη γκαλερί a.antonopoulou.art
Είναι γνωστό ότι οι καλλιτέχνες που βραβεύονται  παρουσιάζουν ατομική έκθεση δουλειάς τους στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Έτσι την ερχόμενη άνοιξη θα δούμε την παρουσίαση της δουλειά της Στεφανίας Στρούζα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.


Αγγελική Αντωνοπούλου, Πάνος Γιαννικόπουλος, Γιάννα Γραμματοπούλου, Στεφανία Στρούζα, Γιάννης Μπόλης, Δανάη Γιαννόγλου.

Όσον αφορά το σκεπτικό της βράβευσης όπως κατέληξε η επιτροπή: «Η συνέπεια, η συνοχή και  η πολλαπλότητα των εικαστικών αναζητήσεων διακρίνει το έργο της Στεφανίας Στρούζα, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων. Μέσα από τις συνθέσεις της, προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα που εκτείνονται από την κοινωνία έως το φυσικό περιβάλλον, ενώ ο συμβολικός κόσμος των αντικειμένων, έννοιες, όπως η διαπολιτισμικότητα, η χρονικότητα και η γεωγραφία, καθώς και η διερεύνηση της γλώσσας του μοντερνισμού, αναδεικνύονται κυρίαρχες. Η επιτροπή επεσήμανε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των έργων της και την μέχρι τώρα πορεία και παρουσία της, συνεκτιμώντας τον καίριο προβληματισμό της δουλειάς της, το θεωρητικό πλαίσιο και την ερευνητική διάσταση της καλλιτεχνικής της προσέγγισης…».
Την πενταμελή επιτροπή  αξιολόγησης για το βραβείο απετέλεσαν οι:  Πάνος Γιαννικόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελητής εκθέσεων, ο οποίος επιμελήθηκε το πρόγραμμα των performances της Art Athina 2023, Δανάη Γιαννόγλου, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα των talks της Art Athina 2023 Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της Τέχνης, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Η βραβευμένη καλλιτέχνις με την πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάνν Γραμματοπούλου

Η Στεφανία Στρούζα γεννήθηκε το 1982 στην Ζάκυνθο, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός. Μέσα από το γλυπτικό της έργο διερευνά τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς και τις υβριδικές ταυτότητες που προκύπτουν από την ανταλλαγή υλικών αγαθών και νοημάτων ανά τους αιώνες. Η Στρούζα υλοποιεί τις ιδέες αυτές μέσα από έργα που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες της χρονικότητας, του σώματος και της γεωγραφίας.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: στο AnnexM του Μεγάρου Μουσικής (ατομική), στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης, Κροατία· στην Pinta Miami, ΗΠΑ· στο Μουσείο Μπενάκη, Ελλάδα· στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ελλάδα· στην a.antonopoulou.art, Ελλάδα (ατομική)· στο Wiener Art Foundation, Αυστρία (ατομική)· στην Neue Galerie Innsbruck, Aυστρία (ατομική)· στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, Ελλάδα (ατομική)· στο BOZAR, Βέλγιο· στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελλάδα μεταξύ άλλων. Το 2019 συμμετείχε στην έκθεση The Palace at 4 a.m. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου μετά από ανάθεση του Οργανισμού ΝΕΟΝ.
H Στρούζα είναι παραλήπτρια του βραβείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ARTWORKS) και της Εθνικής Τράπεζας (Bραβείο Nέων Kαλλιτεχνών), του Inspire Prize 2021 από το MOMus, μεταξύ άλλων.

Η Στεφανία Στρούζα μπροστά στο έργο της εκπρόσωπό της Αγγελική Αντωνοπούλου,

Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University, ΗΠΑ (2016), στο Bauhaus Foundation Dessau, Γερμανία (2016), στο Studio Residency στην Πόλη του Μεξικού με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (2018), στο MANA Contemporary New Jersey, ΗΠΑ (2018), CCA Andratx, Ισπανία (2020) και στο ISCP, ΗΠΑ (2021).
Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2007) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Environmental Art του Edinburgh College of Art (2010) και στο τμήμα Textual Sculpture της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2016). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Last modified: 17/09/2023