Η προσφορά του Φώτη Κόντογλου και οι επιρροές στους νεότερους   

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας.
Η επικείμενη έκθεση είναι ένα επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας από τις μακραίωνες εστίες του.

Φ. Κόντογλου. «Στρατής Δούκας», 1923. Νωπογραφία, 32 × 27 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Στο πρώτο σκέλος της έκθεσης, θα αναδειχθεί η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα Γράμματα κατά τον 20ο αιώνα.
Στο δεύτερο σκέλος ζητούμενο είναι η ανάδειξη των επιρροών που δέχθηκαν οι νεότεροι. Με αρχή τους πρωτόκλητους εκ των μαθητών του που είναι οι διαπρέψαντες στη συνέχεια Νίκος Εγγονόπουλος και Γιάννης Τσαρούχης αλλά και άλλοι διακριθέντες όπως ο Μόραλης, ο Λουκόπουλος, ο Βουρλούμης, ο Κοψίδης, ο Παπαδέλης, ο Χοχλιδάκης και ο Ξυνόπουλος.

Φώτης Κόντογλου. «Η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου», 1936. Τέμπερα, 37 × 26 εκ 


Τριάντα εννέα ζωή ή πρόσφατα θανόντες αξιόλογοι καλλιτέχνες θα αντιπαραταθούν εικονογραφικά με έργα του επιφανούς Δασκάλου. Από φορείς και ιδιώτες προέρχονται 135 έργα τα οποία συνθέτουν το αφιέρωμα, για την ευόδωση του οποίου συνεργάστηκαν ο καθηγητής Δημήτρης Παυλόπουλος και οι ερευνητές διδάκτορες ιστορικοί Σπύρος Μοσχονάς και Γιώργος Μυλωνάς.

Γιάννης Τσαρούχης – «Η Βάπτισις του Υιού του Ανθρώπου», 1954. Ακουαρέλα σε χαρτί, 22,3 × 25,2 εκ

Η έκθεση, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Ιδρύματος από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και αποτελεί ένα επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Στο πρώτο σκέλος του αφιερώματος αναδεικνύεται η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα Γράμματα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ στο δεύτερο οι επιρροές που δέχθηκαν από αυτόν νεότεροι καλλιτέχνες.
Συνολικά 39 καλλιτέχνες – από τους «πρωτόκλητους» μαθητές του Νίκο Εγγονόπουλο και Γιάννη Τσαρούχη μέχρι, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μόραλη, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον Κλέαρχο Λουκόπουλο – αντιπαραθέτουν έργα τους με αυτά του Φώτη Κόντογλου.

Γιάννης Μόραλης. «Κεφαλή νέας», 1933. Λάδι σε καμβά, 31 × 24,5 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Event Information

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
Διάρκεια Έκθεσης:21 Σεπτεμβρίου –  12 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Last modified: 23/09/2022