Η πολύτιμη Συλλογή Πασσά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό αντικείμενα από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, οργανώνοντας την περιοδική έκθεση «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά». Η έκθεση διαρκεί από ως τις 19 Απριλίου. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης από τη Συλλογή Πασσά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα, που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη.

Άποψη της θεματικής ενότητας «Μεγαλείο και Πολυτέλεια»

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αντικείμενα φτιαγμένα από τζαντ (όρος που αναφέρεται σε δύο διαφορετικούς λίθους, το νεφρίτη και τον ιαδεΐτη), βαθύ μπλε lapis lazuli, τυρκουάζ, ιώδη αμέθυστο, διάφανη ορεία κρύσταλλο, ιριδίζον «μάτι της τίγρης», βαθυπράσινο μαλαχίτη, μενεξεδής χαλκηδόνιο. Επιπλέον, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μικρογλυπτά σμιλεμένα σε λευκό και κόκκινο κοράλλι.
Τα αντικείμενα  που περιλαμβάνονται στην έκθεση εντάσσονται σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, Μεγαλείο και Πολυτέλεια, Ο κόσμος των συμβόλων, Γυναικείο κάλλος, Αντικείμενα λατρείας, Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και Ζωγραφική στο λίθο.

Άποψη της θεματικής ενότητας «Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος»

Σε όλη την πορεία της έκθεσης, εποπτικό υλικό παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για τη χρήση των πολύτιμων λίθων στην κινεζική τέχνη και ιδιαίτερα για το νεφρίτη, τον «ουράνιο λίθο» των Κινέζων, αλλά και στοιχεία για την ερμηνεία των μοτίβων και των συμβόλων που κοσμούν τα αντικείμενα.
Στην έκθεση, εκτός από τα έργα κινεζικής μικρογλυπτικής, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της διακεκριμένης ζωγράφου Ευσταθίας Μηλαράκη, μίας νέας καλλιτέχνιδος που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα. Τα έργα της, εμπνευσμένα από κλασικά έργα κινεζικής ζωγραφικής, «συνομιλούν» στο χώρο της έκθεσης  με τα λίθινα έργα τέχνης που διακοσμούνται με κινεζικά ζωγραφικά τοπία. Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη χρωματική παλέτα της ζωγράφου και ο ειδικός τρόπος έκθεσης των έργων της συνδυάζεται με τα μικρογλυπτά από φθορίτη, μέσα από ένα «παιχνίδι» ανάμεσα στο ορατό και το υπεριώδες φάσμα.   Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα στον ισόγειο εκθεσιακό χώρου του Μεγάρου της Δούκισσας, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.

Άποψη της θεματικής ενότητας «Γυναικείο κάλλος» 

Άποψη της θεματικής ενότητας «Μεγαλείο και Πολυτέλεια»

Event Information
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου,19.30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Δεκεμβρίου – 19 Απριλίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 09.00 – 16.00 Δευτέρα κλειστά
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ. Ενιαίο εισιτήριο: 15 ευρώ / Μειωμένο: 8 ευρώ
Πληροφορίες: 213 213 9500, info@byzantinemuseum.gr  – Μετρό: Στάση Ευαγγελισμός
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (© Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο)

 

Last modified: 02/01/2020