Η ποιητική μπαλάντα της βροχής από 15 καλλιτέχνες

Αφιερωμένη στον Παύλο Σάμιο, που χάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι η ομαδική εικαστική έκθεση που παρουσιάζεται στο Χώρο Τέχνης ΣΤΟart Κοραή, ως τις 28 Ιανουαρίου.

Rain, midnight rain, nothing but the wild rain
On this bleak hut, and solitude, and me…
-Edward Thomas, ‘Rain’, 1916

Εκτίθενται έργα των καλλιτεχνών: Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άννα Αχιλλέως, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κρανάκης, Μιχάλης Μαδένης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Παύλος Σάμιος, Μαρίας Φιλοπούλου και Νίκος Χουλιαράς.

Γιώργος Σαλταφέρος

«Η έκθεση «Βροχή» παρουσιάζεται στη διάφανη εκθεσιακή αίθουσα του Χώρου «ΣΤΟart Κοραή» στο τέλος μιας εποχής και στην καρδιά της πόλης, έναν ολόκληρο χρόνο μετά τον αρχικό προγραμματισμό της», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού και σημειώνει: «Αφουγκραζόμενη μια νέα καθημερινότητα των πραγμάτων αλλά και μια συναισθηματική και ενσυναισθητική συνθήκη διαφορετική από εκείνη που ίσχυε στην αφετηρία του σχεδιασμού της».
«Η Βροχή, μοτίβο λύπης, συνθήκη ύφεσης αλλά και ευφραντικής κάθαρσης και δυνητικής γαλήνης, λειτουργεί εδώ ως ένα κυριολεκτικό και εννοιολογικό πεδίο ύφανσης, μέθεξης και διείσδυσης. Ως τόπος αυτοτελής, άλλοτε αφαιρετικός και άλλοτε παραστατικός, που εμπεριέχει λεπταίσθητες υφές και οργανικές αρχετυπικές φόρμες, άχραντες σιωπές και ενδιάμεσες μετέωρες συνομιλίες.

Μαρία Φιλοπούλου

Ως κυριολεκτικό και ψυχικό υγρό τοπίο ανθρώπων, μεταπτώσεων και καταστάσεων που συντελούνται στον αστικό ιστό, στη σφαίρα του μύθου ή στο υπαίθριο διάσελο», σημειώνει ακόμη στον κατάλογο της έκθεσης η επιμελήτρια.
Οι δεκαπέντε συμμετέχοντες εικαστικοί, συναντώνται σε αυτήν την ποιητική μπαλάντα της βροχής με εξέχοντα παλαιά και νεότερα ζωγραφικά και γλυπτά έργα διαφορετικής κλίμακας, επιστρατεύοντας διαφορετικά πλαστικά μέσα και αρθρώνοντας μια ρέουσα εικονοποιητική ρυθμολογία, αδρά συναρμολογημένη με ίχνη λιτά και συνδέσμους εύγλωττους.

Φραγκίσκος Δουκάκης

Οι νυχτερινοί αθηναϊκοί δρόμοι του Γιώργου Σαλταφέρου, οι υγρές αστικές διαβάσεις της Δάφνης Αγγελίδου και η νωπή προάστια ακτή της Ράνιας Ράγκου, συναντούν το βροχερό τοπίο του Βορρά του Γιάννη Αδαμάκη, τη ρυθμική γαιώδη Βροχή του Μιχάλη Μαδένη και τη μεγαλειώδη πρωτογενή ομορφιά της Βάλια Κάλντα του Φραγκίσκου Δουκάκη μα και τους μυθικούς σχεδόν καταρράκτες της Σαμοθράκης της Μαρίας Φιλοπούλου. Το παράδοξο γεωφυσικό φαινόμενο της κίτρινης βροχής της Άννας Αχιλλέως, συναντά την ποιητική υγρή μπλε ώρα μελάνης του Ανδρέα Γεωργιάδη. Ο υγρός μεταφυσικός περίπλους του σκύλου της Μαρίας Γιαννακάκη, συναντά τη στροβιλική ασπρόμαυρη καταιγίδα του Νίκου Κρανάκη. Τέλος, η αφαιρετική σημειολογία της Εβίτας Κανέλλου που παραπέμπει στον Οδυσσέα του Tennyson, συναντά τον βρόχινο νοητικό αστικό περίπλου του Νίκου Χουλιαρά, τις εμβληματικές ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου και τη σκιά της ομπρέλας της «Μαγικής Βροχής» του Παύλου Σάμιου.
Αρχική εικόνα: Γιάννης Αδαμάκης «Βροχερό τοπίο στη Σαμοθράκη»

Event Information
ΣΤΟArt Κοραή, Στοά Κοραή 4 (εντός της στοάς), Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου – 28 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00 – 18.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3252352 – www.stoart.gr

*Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της Covid-19, με τη διενέργεια του σχετικού ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της εφαρμογής Covid Free.gr.

Last modified: 03/01/2022