Η Μεγαρίτισσα του Γιάννη Αδαμάκη

Έργο του Γιάννη Αδαμάκη που εικονίζει γυναίκα των Μεγάρων, προσφέρθηκε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, η οποία τίμησε με την παρουσία της το «Χορό της Τράτας», πού αναβιώνει κάθε Τρίτη του Πάσχα στα Μέγαρα. Ένας χορός της υπαίθρου με αρχέγονες ρίζες που συμβολίζει την Άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης.
Η υπέροχη ζωγραφιά του Αδαμάκη παραγγέλθηκε από τους διοργανωτές και στην παράδοση του στην Πρόεδρο πλαισιωνόταν και από γυναίκες των Μεγάρων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, όπως αυτή της Μεγαρίτισσας της  ζωγραφιάς. Στη φωτογραφία η κ. Σακελλαροπούλου συγχαίρει τον ζωγράφο Γιάννη  Αδαμάκη.

                                                                                    ∗∗∗∗

Μαρία Κατράντζου – Το Αθάνατο Αρχαίο Πνεύμα ζητά εξηγήσεις

Αφήστε τους καλλιτέχνες να εκφρασθούν ελεύθερα.
Σίγα μην θίχτηκε το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο από τα ρούχα του χορού στην Αφή της Φλόγας.
Για ένα παγκόσμιο οικονομικό – εμπορικό event μιλάμε. Κουμάντο κάνουν οι χορηγοί. Οι κάθε είδους χορηγοί.
Στην Ελλάδα είχαμε τους Ολυμπιακούς των εργολάβων και της ξεφτίλας υπόγειων μηχανισμών που κυνηγούσαν τους αθλητές μας με μηχανάκια και ποδήλατά για να τους πιάσουν ντοπαρισμένους!!!
Στην Αμερική είχαμε τους Ολυμπιακούς της Κόκα Κόλα, αλλού τους Ολυμπιακούς της αυτοκινητοβιομηχανίας και πάει λέγοντας.
Δεν βλέπουμε πώς οι παγκόσμιοι αθλητικοί οργανισμοί έχουν «καθαρίσει» από τα οινοπνευματώδη τη μπύρα για να έχουν χορηγούς τις τεράστιες παγκόσμιες ζυθοποιίες;
Το Αρχαίο Πνεύμα μπορεί να είναι Αθάνατο, αλλά βρίσκεται σε ύπνο βαθύ εδώ και καμιά 25ρια αιώνες. Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει από τις φωνές, ΑΦΗ ΦΛΟΓΑΣ τις κλάψες και τα δικαστήρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το 1992 ο Ηλίας Λαλαούνης σχεδιάζει τη Δάδα με ραβδώσεις εμπνεόμενος από τις κολώνες των ιερών και των ναών της κλασικής περιόδου. Φέτος η Μαρία Κατράντζου σχεδιάζει τα ενδύματα του χορού προφανώς με έμπνευση τις ραβδώσεις από τις κολώνες των ιερών της κλασικής αρχαιότητας. Τουλάχιστον κάποιοι αναζητούν ακόμη και σήμερα την έμπνευση στο Αθάνατο Αρχαίο Πνεύμα, η αποδοχή της επιλογής τους είναι υποκειμενική.
Κατά κανόνα δικαιώνονται αυτοί που μελετούν και σκέφτονται και όχι αυτοί που κραυγάζουν.

 

Last modified: 08/05/2024