Η λάβα έκρυβε ένα μεγάλο έρωτα

Μια αρχαία τοιχογραφία που απεικονίζει τη μυθικό ερωτική συνεύρεση της Λήδας, της θρυλικής βασίλισσας της Σπάρτης με το Δία μεταμορφωμένο σε κύκνο, αποκαλύφθηκε σε  υπνοδωμάτιο ενός υπό ανασκαφή σπιτιού στην Πομπηία της Ιταλίας.
«Αισθησιακές» εικόνες ήταν ένα αρκετά κοινό θέμα διακόσμησης στα σπίτια της Πομπηίας και του Herculaneum (Ηράκλειον κατά την ελληνική της περίοδο 6ος – 4ος αιώνας π.Χ), που κι αυτή η πόλη καταστράφηκε το 79 π.Χ. από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου, κοντά στη σημερινή Νάπολη.
Ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου στην Πομπηία, Massimo Osanna, θεωρεί τη συγκεκριμένη τοιχογραφία ως εξαιρετική και ότι είχε προλάβει ο ιδιοκτήτης της να την «προσφέρει» σε κοινή θέα. Η Λήδα ενώ συνευρίσκεται με τον κύκνο κοιτάει κατάματα όποιον μπαίνει στο υπνοδωμάτιο και βλέπει την τοιχογραφία. Είναι ένα βλέμμα έντονου αισθησιασμού.
Στις λεπτομέρειες της τοιχογραφίας η Λήδα απεικονίζεται να  προστατεύει τον κύκνο με το μανδύα της καθώς το πουλί κάθεται στην αγκαλιά της.
Η Λήδα είναι μια σημαντική προσωπικότητα στην ελληνική μυθολογία. Πιστευόταν ότι έχει γεννήσει παιδιά από τον θεό Δία αλλά και από το θνητό βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω. Σύμφωνα με το μύθο, παιδιά της ήταν η ωραία Ελένη, η Κλυταιμνήστρα, η Φοίβη, η Τιμάνδρα και οι δίδυμοι Κάστωρ και Πολυδεύκης!
Ο Osanna σημείωσε το νόημα της τοιχογραφίας του ελληνικού μύθου στο δωμάτιο «η αγάπη με έναν σαφή αισθησιασμό σε ένα υπνοδωμάτιο όπου, προφανώς εκτός από τον ύπνο, λάμβανε χώρα και ερωτική συνεύρεση».
Επίσης δήλωσε ότι μια υπόθεση είναι ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν ένας πλούσιος έμπορος που ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι «προωθήθηκε» πολιτισμικά με την ενσωμάτωση μυθολογικών τοιχογραφιών. Ο καλλιτέχνης φαίνεται να εμπνεύστηκε από τη γλυπτική του Τιμόθεου, ο οποίος γύρω στον 4ο αιώνα φιλοτέχνησε πολλά γνωστά γλυπτά στην πατρίδα του, την Επίδαυρο.
Η τοιχογραφία, με τα χρώματα της ακόμα εξαιρετικά ζωντανά, ανακαλύφθηκε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια εργασιών στην αρχαία πόλη.

 

Last modified: 29/11/2018