Η θάλασσα είναι πάντα μακριά – Αφιέρωμα στη Νατάσα Χατζιδάκι, Γιούλα Γαζετοπούλου και Μιχαήλ Μήτρα  

Θανάσης Χονδρός-Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Μνημείο, φωτογραφία και κείμενο, 46×70 cm

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Η θάλασσα είναι πάντα μακριά {εικόνες, σχήματα, ήχοι}», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Γιούλια Γαζετοπούλου, Μιχαήλ Μήτρα και Νατάσας Χατζιδάκι.  Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λένα Κοκκίνη σε συνεργασία με τον εικαστικό Δημοσθένη Αγραφιώτη ο οποίος ασχολήθηκε με την ανεύρεση και συμμετοχή νεότερων καλλιτεχνών που ασχολούνται με την Οπτική Ποίηση. Η έκθεση διαρκεί από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου.

Θανάσης Χονδρός-Αλεξάνδρα Κατσιάνη

Σχεδόν μία δεκαετία μετά από την τελευταία έκθεση Οπτικής Ποίησης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Ελληνική ομάδα Οπτικής Ποίησης επανενώνεται μετά από το κάλεσμα της ιστορικού τέχνης Λένας Κοκκίνη. Η Λένα Κοκκίνη σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Αγραφιώτη επέλεξαν νέους εικαστικούς που δρουν πάνω στο αντικείμενο της Οπτικής Ποίησης με σκοπό τη συμμετοχή τους στην έκθεση που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο. Πρόκειται για εικαστικούς που έχουν εμπνευστεί και αγαπάνε πολύ την Ελληνική Οπτική Ποίηση με δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δημοσθένης Αγραφιώτης

Οι παλαιοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που απαρτίζουν την ομάδα θα έρθουν σε ένα διάλογο με τους νέους δημιουργούς σε μία έκθεση που είναι αφιερωμένη στους τρεις σημαντικούς εκλιπόντες Νατάσα Χατζιδάκη, Γιούλια Γαζετοπούλου και Μιχαήλ Μήτρα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Μιχάλης Αδάμης, Ειρήνη Ασπρίδου, Βασιλική Γεροκώστα, Ραφαέλα Δεληγιάννη, Pavel Zarutskiy, Νέλα Κωνσταντίνου, Ηλέκτρα Μάιπα, Γεωργία Μανταλιά, Σοφία Μαρτίνου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Κωνσταντίνος Παπαχαλάμπος, Άστρα Παπαχριστοδούλου, Milo Santantonios, Κύριλλος Σαρρής, Δανάη Στεφάνου, Έρση Σωτηροπούλου και οι Θανάσης Χόνδρος – Αλεξάνδρα Κατσιάνη.

Σοφία Μαρτίνου


Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από στίχο του Μιχαήλ Μήτρα (1944-2019).
Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης  μεταξύ άλλων αναφέρει : «Η έκθεση με τίτλο «Η θάλασσα είναι πάντοτε μακριά»* εγγράφεται στην πρόσφατα αναθεωρημένη υπόσταση της οπτικής ποίησης, όπως αυτή τείνει να  ενσωματώσει και να αξιοποιήσει τις εμπειρίες των διάτεχνων έργων και των εγκάρσιων  πειραματισμών στο πεδίο της νεωτερικής τέχνης. Δηλαδή, με την ανανέωση της οπτικής ποίησης μέσω του διαλόγου της με την ηχητική τέχνη την επιτέλεση(performance), την τέχνη του διαδικτύου.» και συνεχίζει λέγοντας «Οι γόνιμοι συνδυασμοί εικόνων, σχημάτων, λέξεων και ήχων αναδύονται  με ιδιαίτερο τρόπο  σε όλες τις πολιτιστικές-κοινωνικές περιόδους.

Pavel Zarutskiy

Στην παρούσα συγκυρία η προαναφερόμενη ανάδυση πραγματώνεται (σε παγκόσμια κλίμακα) σ΄ ένα ορυμαγδό νέων φαινομένων: “big  data”, πανίσχυρων τεχνολογικών συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, επιδημιών-πανδημίας, οικολογικών καταστροφών, κοινωνικής  ανισότητας  κ.ά. Οι ποιητές και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τα παραπάνω τέσσερα στοιχεία καλούνται να αναμετρηθούν με εν συναίσθηση και εξυπνάδα  με την (παρούσα & μελλούμενη)  τρικυμιώδη διεθνοποιημένη  δυσανεξία».

Γεωργία Μανταλιά

Event Information

Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 12, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, 12.00 – 17.00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιανουαρίου  – 4 Φεβρουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 17.00 Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
πληροφορίες: Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org  – info@technohoros.org

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα εγκαίνια. Η είσοδος στο χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ είτε με αρνητικό διαγνωστικό rapidή pcrtestκατά του κορονοϊού σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα μέτρα.

 

Last modified: 13/01/2022