Η ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά σε κόμικ

Δυο καλλιτέχνες με ιστορία στο ελληνικό κόμικ μας δίνουν κάτι καινούργιο που ίσως ανοίγει ένα δρόμο παρόμοιο με τα θρυλικά «κλασικά εικονογραφημένα» ή άλλα βιογραφικά κόμικς που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς σε όλο τον κόσμο. Ο Θανάσης Πέτρου και Δημήτρης Βανέλλης τόλμησαν και πέτυχαν να μας χαρίσουν σε κόμικ τη ζωή του μύθου της ελληνικής γλυπτικής Γιαννούλη Χαλεπά.
Σωστά δομημένο με εντυπωσιακά σχέδια, επιτυχημένες όλες οι φιγούρες και το δύσκολο περιβάλλον που έζησε ο Χαλεπάς, εμπλουτίζεται από πληροφορίες που προέρχονται   από εφημερίδες της εποχής, επίσημα έγγραφα κλπ.  Το μικρού μεγέθους κόμικ «Γιαννούλης Χαλεπάς» κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη, είναι μία πολυτελής έκδοση 176 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο και σκίτσο ασπρόμαυρο του Θανάση Πέτρου με αποχρώσεις του γκρι που παραπέμπει στα χρώματα του σμιλεμένου μάρμαρου, χωρισμένη σε τρία κεφάλαια με τίτλους «Ελπίδες», «Άβυσσος» και «Ανάσταση». Η ιστορία ξεκινάει το καλοκαίρι του 1915, όταν ο επισκέπτης που φτάνει  για πρώτη φορά στον Πύργο της Τήνου αφού κάνει μια μεγάλη βόλτα στα λατομεία μαρμάρου και στα μαρμαράδικα, κάθεται σε ένα καφενείο για να ξεκουραστεί κι εκεί ανακαλύπτει έκπληκτος ότι ο γέρος που στέλνουν να φέρει νερό είναι ο «σαλεμένος» μπάρμπα-Γιαννούλης, «ο κάποτε γνωστός σ’ όλη την Αθήνα», ο μεγάλος γλύπτης που είχε εξαφανιστεί πριν από πολλά χρόνια και πίστευε ότι ήταν νεκρός.
Κάπως έτσι άλλωστε ανακάλυψε τον Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος ο οποίος μετέφερε σε γύψο έργα του τήνιου καλλιτέχνη τα οποία έφεραν και το Αριστείο Τεχνών το 1927.
«Η βασανισμένη του ζωή – ακόμα και μετά την αναζωπύρωση της δημιουργικότητας – είναι αυτό που μας συγκίνησε τόσο πολύ, γι’ αυτό και προσπαθήσαμε να τη μεταφέρουμε σε εικόνες. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Χαλεπάς είναι κάτι σαν άγιος. Ποιος ξέρει; Το σίγουρο όμως είναι ότι η ιστορία του δεν μοιάζει με καμιά άλλη…» υποστηρίζουν οι δύο κομίστες.
Ο Δημήτρης Βανέλλης Μυτιληνιός στην καταγωγή από το 1976 ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Από το 1990 γράφει σενάρια για κόμικς για πολλούς Έλληνες δημιουργούς (Δερβενιώτη, Γ. Δημητρίου, Ζαφειράτο, Ζήκο, Ζογλοπίτου, Κυριαζή, Πέτρου, Σόλη κ.ά.), που δημοσιεύονται στη “Βαβέλ”, το “9”, το “Σινεμά” κ.α., αρκετά άρθρα, ενώ τέσσερα άλμπουμ της σειράς “Φανούρης Άπλας” (με συν-σεναριογράφο τον Δ. Καλαϊτζή και σκίτσα του Σπύρου Δερβενιώτη) εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1990 από τη Μαμούθ Κόμικς. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία “Η μουσική στο κεφάλι μου”, “Ασμόλ”, “Έξω από την Γκρίζα Χώρα” και “Το καλοκαίρι μου έξω από τον Θόλο”. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Τόπος” το άλμπουμ “Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτρά” σε σχέδια του Θανάση Πέτρου.
Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 2ο Διαγωνισμό Κόμικς του ένθετου “9” της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” στην κατηγορία των Νέων Ταλέντων. Το 2005 αποφοίτησε από την ΑΚΤΟ (τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν). Από το 2004 είναι μόνιμος συνεργάτης του “9”. Κόμικς του έχουν δημοσιευτεί στο “9”, στη “Γαλέρα”, στη “Βαβέλ” και αλλού. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις κόμικς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σερβία, Κίνα, Σαρδηνία, Πολωνία). Το 2008 κυκλοφόρησε η συλλογή κόμικς του με τίτλο “Ο Τυμπανιστής και οι φίλοι” του από τις εκδόσεις “Βιβλιοπέλαγος”. Το 2011 κυκλοφόρησε το “Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά” σε σενάρια Δημήτρη Βανέλλη (εκδόσεις “Τόπος”). Επίσης το 2011 κυκλοφόρησε “Το πτώμα” (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδόσεις “Jemma Press”.

 

Last modified: 03/06/2019