Η αναβίωση των λίθων – Διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης

«…εις τας 6 Ιανουαρίου έφθασα εις την Σκαρδαμούλα εις του πατρικού μου φίλου καπετάν Παναγιώτη Μούρτζινου». [Κολοκοτρώνη, Απομνημονεύματα]

 

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η αναβίωση των λίθων», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, παρουσιάζεται στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, από 27 Αυγούστου έως 28 Οκτωβρίου.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά (GR), Κωστής Βελώνης (GR) (αρχική εικόνα), Mαρία Γεωργούλα (GR), Αναστασία Δούκα (GR), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (GR), Γιώργος Καζάζης (GR), Αντώνης Κανέλλος (GR), Αλεξάνδρα Κουμαντάκη (GR), Παύλος Νικολακόπουλος (GR), Ηλίας Παπαηλιάκης (GR), Γιώργος Παπαφίγκος (GR), Χαρά Πιπερίδου (GR), Πάνος Προφήτης (GR), Αντρέας Ragnar Κασάπης (GR), Αλέξης Φιδετζής (GR), Κώστας Χριστόπουλος (GR), Στέλλα Χριστοφή (CY/GR), Joan Ayrton (BR), Μάριον Inglessi (GR), Alexandra Roussopoulos (FR/GR/SW), VASKOS (Βασίλης Νούλας – Κώστας Τζημούλης) (NY/GR).
Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του μεταβυζαντινού οχυρού συγκροτήματος της Καρδαμύλης, που συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της μανιάτικης χερσονήσου και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα του είδους του σε όλη τη Μάνη. Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων ανάγεται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Πλήρως αποκατεστημένο από το έτος 2015 προσελκύει πλήθος επισκεπτών και ήδη έχει καθιερωθεί ως χώρος φιλοξενίας ποικίλων εκθέσεων σύγχρονης τέχνης κατά τα προηγούμενα έτη.Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων,
Στόχος της έκθεσης είναι να εγείρει μια συζήτηση γύρω από το σημείο αναφοράς, το Οχυρό Συγκρότημα, εκκινώντας από τη βαθιά ιστορία, την εθνική μνήμη, τη μυθολογία, τη βιο-πολιτική μέχρι την γεωλογία του τόπου. Το συγκρότημα των Τρουπάκηδων, πυργοκατοικία μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης με ενεργό ρόλο στην Επανάσταση, υπήρξε το καταφύγιο του Κολοκοτρώνη. Η ίδια η Καρδαμύλη άλλωστε ανάγεται στο απώτερο παρελθόν, καθώς μαζί με την Ίρη (Παλαιόχωρα Αβίας), την Ενόπη (Κάμπος Αβίας) και μερικές ακόμη πόλεις συγκαταλέγεται στην επικράτεια που έταξε ο Αγαμέμνων στον Αχιλλέα για να τον πείσει να επιστρέψει μαχητικός στον πόλεμο κατά των Τρώων, ενώ η ευρύτερη περιοχή αναφέρεται στην μυθολογία ως τόπος καταγωγής της Ωραίας Ελένης. Η μελέτη αρχείου, ιστορικής έρευνας, οι υλικότητες του γεωγραφικού τοπίου, οι πύργοι που λειτούργησαν ως καταφύγια ηρωικών προσώπων, ο θεσμός της πατριαρχικής οικογένειας εμπλέκονται διαλεκτικά με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές και τις διεπιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις παράγοντας ένα νέο αφήγημα που απευθύνεται στην τοπική και διερχόμενη κοινότητα.
Το κοινό καλείται να προβληματιστεί μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον με έργα ζωγραφικής, site specific installations, γλυπτικής, in situ εγκαταστάσεων, 3d printings, video, φωτογραφίας, λέξεων που δίνουν ηχώ στο επιβλητικό αρχαιολογικό συγκρότημα αναδεικνύοντας την επιβίωση των εκφάνσεων της μανιάτικης κουλτούρας μέσω μιας κινητικής ενέργειας που υπήρχε ήδη στο παρελθόν και κινείται μέχρι σήμερα, έστω κι αν ο χρόνος υπήρξε νεκρός.Αντώνης Κανέλλος
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες επιτόπιες δράσεις και υπαίθριες διαλέξεις.
Τα έργα των καλλιτεχνών αναπτύσσοντας νέες μεθοδολογίες με ευγενή συνύπαρξη στο πεδίο υποδοχής τους, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους. Νέες παραγωγές δημιουργούν οι Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Παύλος Νικολακόπουλος, Χαρά Πιπερίδου, Γιώργος Παπαφίγκος, Αλεξάνδρα Roussopoulos με site specific installations και in situ installations σε επιμέρους σημεία του χώρου αλληλοεπιδρώντας με την οργανική και εννοιολογική σημασία τους. Νέες γλυπτικές εγκαταστάσεις από τους Κωστή Βελώνη, Μαρία Γεωργούλα ενώ με σχέδια, prints και ζωγραφική νέων παραγωγών οι Στέλλα Χριστοφή, Κώστας Χριστόπουλος, Αντρέας Ragnar Κασάπης και Αλέξης Φιδετζής.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση/κατάλογο, με θεωρητικά διευρυμένες προσεγγίσεις (αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών τέχνης) μέσα από την γραφή των: Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, Τάκη Κουμπή, Δρ. Άννας Μιχελή, Ελένης Ρήγα, Δρ. Σωτήρη Χτούρη, Δρ. Βασίλη Ψαρρά. Ιδέα/Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Χριστοφή.
Διοργάνωση-επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφή/Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Δρ. Κωνσταντίνα Γερολύμου, Αναστάσιος Παπαδόγκωνας (ΕΦΑ Μεσσηνίας).
Έκδοση Καταλόγου: ΥΠΠΟΑ- Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία των καλλιτεχνών και των θεωρητικών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 27/8/22 και ώρα 19:30μ.μ., με την παράλληλη παρουσίαση της site specific performance «Ανάπαυση V», των Αγγελικής Χατζή (GR) και Βάσιας Πασπάλη (GR).

Event Information
Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη
Εγκαίνια: 27 Αυγούστου, 19.30
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Αυγούστου -28 Οκτωβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 08.00 – 20.00

Last modified: 22/08/2022