Ηλίας Παπανικολάου: Μια προσωπική συλλογή από απογοητεύσεις

Ποια θέση παίρνεις απέναντι σε μία σαρωτική για τα ανθρώπινα μέτρα εποχή, αναρωτιέται ο καλλιτέχνης κι αυτός ο προβληματισμός και η αναζήτηση έχουν ως κατάληξη την έκθεση «Silence Museum». Είναι μια έκθεση «κραυγή ζωής και αγωνίας» που παρουσιάζει ο Ηλίας Παπανικολάου στη γκαλερί Εικαστικός Κύκλος ΔΛ. Η έκθεση διαρκεί από τις 10 Μαΐου ως τις 29 Ιουνίου.

Silence Museum 1, 2017, χρωστικές σκόνες σε καμβά, 120x160cm

Ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Ομάδα Σημείο Μηδέν» Σάββας Στρούμπος αναφέρει: «Το SILENCE MUSEUM είναι η στιγμή της έκρηξης του πυρήνα, η στιγμή κατά την οποία η αγωνία του Παπανικολάου για την ανθρώπινη Ύπαρξη – και –Ιστορία εμφανίζεται ως εκφραστικός καταρράκτης, υπερβαίνοντας αισθητικούς όρους και όρια που ως εκείνη τη στιγμή καθορίζουν τη δουλειά του. Στα πρόσωπα – τραύματα του SILENCE MUSEUM εκφράζεται η κατάσταση της απο-ανθρωποποίησης του ανθρώπου. Έχουμε μορφές μεταιχμιακές, μιας τραγικής απ’ όλες τις απόψεις εποχής, που, ωστόσο, επιμένει να απωθεί το τραγικό στα κελιά της αγριανθρωπικής εικονικής πραγματικότητας, όπου κάθε συναίσθημα, κάθε κίνηση του ψυχισμού δεν είναι παρά ένα εμπόρευμα προς πώληση, αν δεν αποτελεί ήδη απλώς κάποιου τύπου αναλώσιμο υλικό.

Silence Museum 7, 2017, ακρυλικά, χρωστικές σκόνες σε καμβά, 160x120cm

Το SILENCE MUSEUM ως κραυγή ζωής και αγωνίας, ανοίγει τον δρόμο προς τη βιοπολιτική αντίληψη της τέχνης. Οι εξουσιαστικοί θεσμοί, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, το κυρίαρχο φαντασιακό ως μηχανές αλλοτρίωσης και παραμόρφωσης εαυτών και αλλήλων, δεν βρίσκονται κάπου έξω, γενικά. Διαπερνούν κάθε στιβάδα της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου, κάθε του κύτταρο, κάθε του ανάσα και σκέψη. Και πάλι, όμως, σε αυτή τη συλλογή έργων, δεν έχουμε απλώς μια ενδοσκόπηση, καθώς ο πόλεμος, η από-ανθρωποποίηση και η εξέγερση, αποτελούν δυο διαστάσεις που δεν αφήνουν το βλέμμα μας να ησυχάσει.

Silence Museum 11, 2018, ακρυλικά, χρωστικές σκόνες σε καμβά, 160x120cm

Έργα μεταβατικά σε καιρούς μεταβατικούς. Στους ανοιχτούς ορίζοντες των έργων το Ανθρώπινο κραυγάζει για τη λύτρωσή του, ετοιμάζει τη φοβερή επιστροφή του, διεκδικώντας τον ζωτικό του χώρο – και- χρόνο, αφήνοντας τη φαντασία μας να πάρει τον λόγο, επιτρέποντας το ουτοπικό κοίταγμα προς αυτό που δεν υπάρχει ακόμα, που βρίσκεται όμως προ των πυλών!».
Ο Ηλίας Παπανικολάου εξηγεί: « Κι εκεί που περπατάς τον δρόμο σου μαζί με όλα όσα κουβαλάς, έρχεται μία στιγμή που κοντοστέκεσαι και αναζητάς από την αρχή το νόημα. Σκέφτεσαι ποια θέση παίρνεις απέναντι σε μία σαρωτική για τα ανθρώπινα μέτρα εποχή. Η προσωπική συλλογή με τις απογοητεύσεις είναι ήδη ένα δυνατό υλικό και βρήκα τον τρόπο να φτιάξω με αυτές έναν κόσμο. Αυτόν τον κόσμο τον ονόμασα SILENCE MUSEUM».

Silence Museum 15, 2019, ακρυλικά, χρωστικές σκόνες σε καμβά, 70x70cm

Event Information
Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Ακαδημίας 6, Αθήνα
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 10 Μαΐου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 16.00, Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 – 20.00, Τετάρτη – Σάββατο 11.00 – 16.00

 

 

 

Last modified: 23/05/2019