Ηλίας Παπανικολάου: Ένας κόσμος που είναι πάντα παρόν

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Παπανικολάου «AKROVATES». Η έκθεση διαρκεί από τις 11 Νοεμβρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου.
Eίναι μία σειρά ζωγραφικών έργων φτιαγμένων με χρωστικές σε καμβά. Ο Παπανικολάου με τα έργα αυτής της σειράς σε πάει στην καρδιά της καθημερινής παράνοιας στην πόλη. Τρανταχτές συνθέσεις, ζωηρά χρώματα, επιδημίες, πόλεμοι, οικονομικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, απάθεια, άνθρωποι ως πλανόδιοι κλόουν, fashion plates που περπατούν, πλήθη μεσοαστών και μικροαστών, σέξυ γυναίκες και στερεότυπα αντρών.ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Κάθε εικόνα είναι αξέχαστα ισχυρή. Και κάθε σχέδιο είναι εκπληκτικά άπταιστο περιγράφοντας την μορφή ενός παγωμένου ανθρώπου μερικές φορές σκιά του εαυτού του που όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, τρέχει να ακολουθήσει κάτι το οποίο δεν έχει προλάβει να εξηγήσει.
Οι  AKROVATES είναι ίσως μία αναδημιουργία ενός κόσμου από θραύσματα του Μεταμοντερνισμού, γεμάτο ψευδαισθήσεις  και αντιφάσεις. Ο κόσμος τους σχοινοβατεί επάνω σε μια ρευστή και πολυδαίδαλη πραγματικότητα. Αυτό που είναι εξαιρετικό ωστόσο είναι ότι αν και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρηθούν άμεσα, δεν προέρχονται άμεσα από τη ζωή.ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Έχουν περάσει από τη συμπαθητική φαντασία του καλλιτέχνη και έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο μνημεία του εαυτού τους. Οι πίνακες του Παπανικολάου περιγράφουν τις αντιφάσεις μιας μετά-νεωτερικότητας όπου το ζήτημα της αναδημιουργίας ενός κόσμου είναι πάντα παρόν.
Kriton Papadopoulos, εικαστικός / λέκτορας στο UAL London

Event Information
Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Ακαδημίας 6, Αθήνα
Εγκαίνια Έκθεσης:  Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου
Διάρκεια Έκθεσης: 11 Νοεμβρίου  – 10 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 16.00, Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 – 21.00                                Τετάρτη 11.00 – 18.00, Σάββατο 11.00 – 17.00

 

Last modified: 10/11/2022