Εrieta Αttali: Περιφέρεια/Η αρχαιολογία τού φωτός

Μέσω των ποιητικών της φωτογραφιών, η Ελληνοϊσραηλινή φωτογράφος αρχιτεκτονικής και τοπίου Εrieta Αttali, εξετάζει πώς οι συνθήκες και ο περιβάλλων χώρος ενός κτιρίου αποτελούν μέρος ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ φυσικών και τεχνητών στοιχείων. Εστιάζοντας στην ανάγνωση αυτού του διαλόγου, αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ως αναπόσπαστο τμήμα του τοπίου.
Η Εrieta Αttali έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ σύγχρονης αρχιτεκτονικής και τοπίου στα πέρατα του κόσμου, όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η σφοδρότητα του φυσικού περιβάλλοντος ώθησαν την ανθρωπότητα και τα κτίσματά της σε ευφυείς λύσεις και απροσδόκητους συμβιβασμούς. Η αποστολή αυτή την οδήγησε στο να εργάζεται σε απρόσιτες και δύσβατες περιοχές: από τα φιόρδ της Νορβηγίας, την έρημο της Ατακάμα στη Χιλή και τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι τα νησιά της Ιαπωνίας.

photo @Erieta Attali

photo @Erieta Attali

Στην έκθεση, η Αttali αναφέρεται στην ουσία της αρχαίας ελληνικής χαρτολογίας, κατά την οποία οι άκρες των χαρτών αντιπροσωπεύουν τα εξωτερικά όρια του “γνωστού“ κόσμου. Κτίρια κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο αρχιτεκτόνων, προβάλλονται σε αυτή την φωτογραφική έκθεση που εγείρει τη σκέψη και το συναίσθημα.
Οι επιλεγμένες φωτογραφίες εστιάζουν στο πώς η Αttali εμπλουτίζει τις εικόνες της με στοιχεία της φύσης και, κατά τον τρόπο αυτό, επικοινωνεί μια θεμελιώδη πτυχή της αρχιτεκτονικής: την ενθάρρυνση του ανθρώπινου είδους σε διαρκή αναπροσαρμογή, απέναντι σε ένα ακατάπαυστα κυμαινόμενο φυσικό περιβάλλον.
Η έκθεση πραγματοποιείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στη Θεσσαλονίκη, από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Χριστοφορίδου, Προϊσταμένης της ΥΝΜΤΕΚΜ. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από τον Τάσο Ροΐδη και η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός καταλόγου από την Marlon Tate Athens.

Event Information
Πολυχώρος πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην σχολή τεχνών & επαγγελμάτων Χαμιδιέ. Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: 30 Ιουνίου, στις 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00-14.00    Πέμπτη: 10.00-20.00
Η έκθεση πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο του Πολυχώρου και τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων σε υπαίθριους χώρους.

Last modified: 30/06/2021