Εύα Κέκου: Η μαθησιακή διαδικασία συναντιέται με την καλλιτεχνική Δημιουργία

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

ΕΥΑ ΚΕΚΟΥ LuxΜια συζήτηση για την έκθεση Lux Aeterna

Πολωνοί καλλιτέχνες παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, τη -Lux Aeterna, Αιώνιο Φως-. Ένας εικαστικός διάλογος με έργα καθηγητών και φοιτητών της Sceczin Academy. Επιμελήτρια της έκθεσης η Εύα Κέκου, θεωρητικός Πολιτισμού. Για την έκθεση και τη συνεργασία της με τους Πολωνούς καλλιτέχνες συζητάμε με τη επιμελήτρια της Έκθεσης

Τί συμβολίζει ο τίτλος Lux aeterna και πως συνδέεται με την έκθεση;
Ο τίτλος Lux Aeterna ή/και «Lux Æterna είναι δανεισμένος από τη σύνθεση του Clint Mansell. Σύνθεση που χρησιμοποιήθηκε στη ταινία Requiem for a Dream. Η έκθεση αυτή  συμβολίζει τον αέναο κύκλο και την αισιοδοξία που φέρνει η επανατροφοδότηση σε κάθε σχέση που αναπτύσσεται( Δασκάλου- μαθητή, αλλά και καλλιτέχνη, θεατή κλπ).
ΤΕΤΡΙΞ 11Η τέχνη δεν είναι  μία στατική διαδικασία ( κατ ουσία αλλά και στη λειτουργική της μορφή). Απευθύνεται σε δεύτερο πρόσωπο, συνδιαμορφώνεται μέσα από την ανταλλαγή και μέσα από το συνομιλητή της και κάθε φορά μεταλαμπαδεύεται και μεταβιβάζεται από το δέκτη της σε κάτι καινούριο, ανακυκλώνοντας την ιδέα αλλά και τη πραγμάτωσή της σε κάτι νέο και πιο αναζωογονητικό κάθε φορά. Απαιτούνται ούτως ή άλλως δύο στη διαδικασία αυτή και είναι ο μόνος τρόπος που η Τέχνη ανθίσταται στο αυτάρεσκό της πρόσωπο και υφίσταται στο διηνεκές.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει με τη Τέχνη, αλλά και με το συμβατικό πλαίσιο (κάθε) εντός του οποίου γίνεται η διαδικασία μεταφοράς της γνώσης όπως στις Ακαδημίες Τεχνών αλλά και της άτυπης διαδικασίας ανταλλαγής τεχνογνωσίας και σκέψεων όταν δύο διαφορετικά μέρη από άποψη εμπειρίας ή και ηλικίας έρχονται σε επαφή και επανατροδοφοδοτούν το ένα το άλλο. Η δημιουργικότητα και ως διαδικασία αλλά και ως κατάσταση εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία. Αυτό είναι και το σημείο όπου η μαθησιακή διαδικασία συναντιέται με την καλλιτεχνική Δημιουργία.

Αν και η ερώτηση είναι προφανής θα θέλαμε να σχολιάσετε σε ένα βαθύτερο τρόπο με ποιο τρόπο η σχέση μαθητή-δασκάλου στη τέχνη αποτελεί μία συνεχή διάδραση
Σε συνέχεια όσων μόλις ειπώθηκαν- θεωρώ ότι η τέχνη είναι ένα πεδίο πιο ανοιχτό σε στεγανά αλλά και στην ανταλλαγή ανάμεσα σε δάσκαλο και μαθητή, μία συνεχής διάδραση και ανταλλαγή. Δεδομένου ότι ο άξονας είναι η δημιουργικότητα αλλά και η εφόρμηση δεν είναι «στεγνά στοιχεία και δεδομένα» αλλά μία βαθύτερη ψυχική διαδικασία.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα έκθεσης στην Ελλάδα και πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας για τη Πολωνική τέχνη.
Γνώρισα κατά τη διάρκειά της παραμονής μου στα Εμιράτα το Νοέμβριο του 2014 κάποιον καθηγητή της Ακαδημίας του Sczecin, o οποίος συνδέεται με την Ελλάδα και τον ενδιαφέρει πολύ. Αρχίσαμε να συζητάμε τη συνεργασία και η ίδια τον Ιούνιο του 2015 βρέθηκα στη Πολωνία. Ειδικότερα στη Βαρσοβία, είχα εντυπωσιαστεί από την εικαστική σκηνή, τις εκθέσεις και τη δημιουργική έξαρση. Είχα άλλη μία φορά πριν πολλά χρόνια-όντας φοιτήτρια- ταξιδέψει στη Κρακοβία. Θεωρούσα από τότε το εικαστικό τοπίο πολύ ενδιαφέρον.
ΑΙΩΝΙΟ ΦΩΣ1111Με ενδιέφερε πολύ να φέρω σε επαφή τη πολωνική σκηνή με την ελληνική, να συστήσω στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνες με το ενδεχόμενο και άλλων μελλοντικών συνεργειών ανάμεσα σε καλλιτέχνες αλλά και Ιδρύματα. Αποφασίσαμε η έκθεση να γίνει αρχικά στη Θεσσαλονίκη.

Ποιά ήταν η ανταπόκριση του  κοινού στην Θεσσαλονίκη;
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν αρκετοί καλλιτέχνες και κόσμος που ενδιαφέρθηκε να δει την έκθεση αλλά και να γνωρίσει τους καλλιτέχνες και να μιλήσει μαζί τους. Οι τρεις καλλιτέχνες Arek Marcinkowski, Tomasz Wedland και Meciej Οsmecki ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια αλλά και την εγκατάσταση των έργων και τα άλλα οργανωτικά θέματα. Τους άρεσε πολύ η Ελλάδα, έμειναν ικανοποιημένοι και απ ότι μου μετέφεραν τους ενδιαφέρει τόσο η ελληνική καλλιτεχνική σκηνή αλλά και περαιτέρω συνέργειες και συνεργασίες.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί για την έκθεση
To Lux Aeterna αποτελεί μέρος ενός μεγάλου πρότζεκτ με άλλους σταθμούς. Θα ταξιδέψει σε πόλεις όπως το Gdansk και το Soprin και θα ολοκληρωθεί με ένα συμπόσιο καλλιτεχνών και θεωρητικών στο Sczecin το φθινόπωρο του 2016.Μεσοπρόθεσμα συζητάμε η έκθεση να φιλοξενηθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

ΕΥΑ ΚΕΚΟΥ1Aaa

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΑΣ

Last modified: 05/06/2016