Ευσεβία Μιχαηλίδου: Χρόνος – Άχρονο

Στην ενότητα με τίτλο Χρόνος – Άχρονο, την οποία παρουσιάζει η γκαλερί Μπαταγιάννη, η Ευσεβία Μιχαηλίδου επικεντρώνεται κυρίως στο αρχέτυπο της σπείρας, η οποία εμφανίζεται παντού στη φύση, από τα κοχύλια μέχρι και τους γαλαξίες. Από την αρχαιότητα συμβολίζει τον χρόνο, την εναρμόνιση της ύπαρξης με το σύμπαν και το συλλογικό Πνεύμα, και την «ύφανση» του ιστού της ζωής. Τα έργα της Μιχαηλίδου είναι ένα πέρασμα από το συνειδητό στο ασυνείδητο, από τη λογική στο συναίσθημα και το ενστικτώδες, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον και αντίστροφα.
Δημιουργεί το σύμβολο της σπείρας και το ενσωματώνει στα έργα της, τα οποία εμπεριέχουν τη δομή και τη μορφοπλαστικότητα της ζωγραφικής καθώς και της γλυπτικής, φέρνοντας κοντά διαφορετικά υλικά όπως χαρτί, χαρτόνι, χαρτοταινία, στόκο, πηλό, ακρυλικά χρώματα και μελάνια. Παρόμοια με τις προηγούμενες ενότητές της, επιδιώκει να δώσει την αίσθηση του απολιθώματος και της φθοράς της ύλης. Τώρα όμως δεν αποδίδονται με τη χρήση φυσικών και οργανικών υλικών. Δουλεύοντας διεξοδικά και σχεδόν εμμονικά, καταφέρνει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι χρησιμοποιεί φυσικά και οργανικά υλικά.
Η Μιχαηλίδου επιθυμεί ο θεατής να έρθει ξανά κοντά στις ρίζες του και να νιώσει τις αρχέγονες δυνάμεις της φύσης. Στοχεύει να ενωθεί μαζί της μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας, η οποία για αυτήν, αποτελεί µία τελετουργία κάθαρσης και πνευματικής ανάτασης καθώς και μία διαδικασία αναζήτησης του εσωτερικού της κόσμου.
Στρατής Πανταζή, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής

Event Information

 Batagianni Gallery, Αντήνορος 17, 116 34 Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Μαρτίου,
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2024
Ώρες  λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 16.00-20.00, Σάββατο: 11.00-15.00
Πληροφορίες: t: +30 210 7238047 / e: vbatag@otenet.gr / www.batagiannigallery.com

Last modified: 20/03/2024