Ελωίζος Θεμιστοκλέους – Βικτώρια Τζουρά: Μπορούμε να ταξιδέψουμε στα όνειρά μας;

Υπάρχει στ’ αλήθεια συνειδητό όνειρο; Μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρά μας; Μπορεί στο όνειρο να εισχωρήσει και η πραγματική ζωή με την επιλογή μας, τη θέληση μας; Δύο καλλιτέχνες συναντώνται και αποφασίζουν να περιηγηθούν μέσα σ΄ αυτό τον κόσμο του μεταφυσικού. Είναι ο ζωγράφος Ελωίζος Θεμιστοκλέους και η φωτογράφος Βικτώρια Τζουρά που από κοινού παρουσιάζουν την έκθεση «Συνειδητό Όνειρο». Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο από τις 19 ως τις 29 Οκτωβρίου.

Βικτώρια Τζουρά

«Συνειδητό όνειρό (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.
Αν ο κόσμος είναι ένας αδρανής καθρέπτης που αντανακλά την εικόνα μας, ο άνθρωπος δημιουργός της εικόνας, με την σκέψη, το συναίσθημα και το σώμα του φτιάχνει το όνειρο στην δική του πραγματικότητα.

Ελωίζος Θεμιστοκλέους

Η ονειρική διαύγεια (το συνειδητό όνειρο) ρίχνει φως στην ανθρώπινη ψυχή που βρίσκεται σε μια συνεχή πάλη ονείρου και πραγματικότητας. Ο άνθρωπος καθοδηγείται από τα συναισθήματα του, διώκεται από την ανάγκη του ελέγχου και προσπαθεί να αλλάξει το όνειρο του απελευθερωμένος απο τον φόβο και τον εγκλωβισμό των επιλογών.
Το όνειρο αποτυπώνεται στον χρόνο με την εικόνα και σε μικρές στιγμές αφύπνισης, όταν το όνειρο γίνεται συνειδητό (φωτογραφία), ο άνθρωπος προσπαθεί να επέμβει χαμηλώνοντας την φωνή της λογικής και φέρνοντας στην επιφάνεια την εσωτερικότητα και τις επιθυμίες του (Ζωγραφική)».
Μαρία Ηλιοπούλου, Οκτώβριος 2018

Βικτώρια Τζουρά

Αρχική εικόνα: Ελωίζος Θεμιστοκλέους

Event Information
Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, Αίγιο
Εγκαίνια: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 29 Οκτωβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 21.00 Σάββατο Κυριακή 10.00 – 13.00

Last modified: 10/10/2018