Ελένη Παρμακέλη: Αφήνει το αποτύπωμα του δικού της δέντρου

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

Όσα πιο πολλά δένδρα φυτέψεις, τόσο περισσότερα χρόνια θα ζήσεις, ισχυριζόταν ο Τζένγκις Χαν. Και μέσα από αυτή την «απλοϊκή» άποψη, που μοιάζει με λαϊκή δοξασία, ο μεγάλος Μογγόλος μετέφερε τους άπειρους συμβολισμούς και τη σημασία του δένδρου για τη ζωή. Άλλωστε για όλους τους λαούς από τη «γενέτειρα» Αφρική μέχρι τα απομονωμένα υψίπεδα της Αμερικάνικης ηπείρου, το δέντρο συμμετέχει στο μυστήριο της ζωής και του θανάτου, σ’ αυτήν τη αέναη εναλλαγή φθοράς και αναγέννησης.
«Ένα το δένδρο» ήταν η έκθεση της Ελένης Παρμακέλη που είδαμε στην γκαλερί «Περιτεχνών» της Όλγας Καρτέρη (2 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου). Την καλλιτέχνιδα την απασχολεί εδώ και καιρό στο έργο της η παρουσία του δένδρου. Διεισδύει, ψηλαφεί και καταγράφει τους συμβολισμούς του δένδρου το οποίο αντιμετωπίζει ως «…διάμεσο µμεταξύ του ανθρώπινου και του µμεταφυσικού. (Στοιχείου που) ενώνει το φωτεινό κόσμο της συνείδησης µε το σκοτεινό και χθόνιο του ασυνειδήτου…»

  • Κυρία Παρμακέλη, πιστεύετε ότι ανακάλυψαν οι θεατές σ’ αυτά τα δέντρα την ψυχή του δημιουργού;

Ίσως ναι. Σίγουρα πάντως είδαν και μια άλλη πτυχή της δουλειάς μου και κατ’ επέκταση της προσωπικότητας μου. Ο κάθε ένας βέβαια το μετέφρασε με το δικό του τρόπο και σκεπτικό. Εξάλλου η επιτυχία ενός εικαστικού έργου συνίσταται και στη συνομιλία του θεατή με τη δημιουργία  του καλλιτέχνη.

  • Όταν ξεκινάτε ένα έργο γνωρίζετε ποια θα είναι η τελική δουλειά που θα βγει ή θέλετε να βγει;

Συνήθως ναι. Δε δουλεύω τυχαία. Ένα έργο ξεκινάει αρχικά σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσω. Πρώτα ολοκληρώνεται στο μυαλό μου και αφού έχω συλλάβει όλα μου τα βήματα προχωράω στη δημιουργία του με τα ανάλογα υλικά. Το αποτέλεσμα προκύπτει ύστερα από πολύ σκέψη , μελέτη και δουλειά.

  • Μπήκατε σκόπιμα στο δάσος με τα δέντρα ή η αναζήτηση οδήγησε εκεί το χρωστήρα;

Φυσικά και δε μπήκα τυχαία. Είναι ένα θέμα που με απασχολεί και δουλεύω πάνω σε αυτό πολλά χρόνια. Θαυμάζω πολύ τη φύση και μου αρέσει να την παρατηρώ. Η ίδια η φύση είναι μια δημιουργία. Αυτή η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στο Δέντρο και την ιερότητά του. Από την αρχαιότητα είχε τεράστιο συμβολισμό και κατείχε  κεντρική θέση στην ύπαρξη του ανθρώπου. Το δέντρο αποτελούσε μια ξεχωριστή οντότητα. Έτσι το αντιμετωπίζω και εγώ γι αυτό και η έκθεση αποτελείται από πορτραίτα δέντρων αποτυπωμένα με τον δικό μου εικαστικό λόγο.

  • Πολλά από τα έργα θυμίζουν απολιθώματα «αρχαίας» χλωρίδας που είναι αποτυπώματα του απώτατου παρελθόντος. Τι μπορεί να είναι παγιδευμένο σ’ αυτό το απολίθωμα; Γνώση ή ζωή;

Γνώση και ζωή αλλά κυρίως σκέψη και προσπάθεια να αφήσω το αποτύπωμα του δικού μου δέντρου μέσω της εικαστικής γλώσσας.

  • Είναι κάθε δέντρο ένα τοπίο ζωής και γνώσης;
    Λέω να αφήσω και το θεατή να αποφασίσει!

Last modified: 06/01/2018