Ελένη Μυλωνά: Θραύσματα – Μνήμες καταστροφής

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει το έργο «Fire in the Lake» της Ελένης Μυλωνά. Μαζί με την κεντρική προβολή (performance for the camera), η εικαστικός παρουσιάζει μία εγκατάσταση στο χώρο και φωτογραφίες· ένα έργο που φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το «Fire in the Lake» πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2022 και επιλέχθηκε για επίσημη συμμετοχή στο «Vaasa International Wildlife Film Festival» στη Φιλανδία και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «short to the point» στη Βουδαπέστη.

Η Ελένη Μυλωνά κατά την εγκατάσταση του Fire in the Lake@ZoumboulakisGalleries

Όπως γράφει η ίδια: «Κατεβαίνοντας στην παραλία μια μέρα τέλη Αυγούστου είδα παράξενα αντικείμενα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Ανέσυρα κάνα δυο, αναγνωρίζοντας θραύσματα από καμένα ξύλα. Ένας παχύρευστος πολτός, μια μαύρη άμμος επέπλεε και σκέπαζε την θάλασσα από άκρη σε άκρη και το κύμα την ξέβραζε στην ακτή. Πρωτόγνωρη, αποκαλυπτική εικόνα.
Βιντεογράφησα αυτό το αλλόκοτο τοπίο και μάζεψα ένα σωρό σακιά μαύρη άμμο, κουκουνάρια, κλαριά και διάφορα άλλα αποτεφρωμένα θραύσματα. Έφερα το υλικό στο εργαστήριό μου και δημιούργησα μια μαντάλα ως αφιέρωμα / μνημείο για τις απώλειες από τις καταστροφικές φωτιές που κοντεύουν να γίνουν καθημερινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ταξινόμηση των στοιχείων της εγκατάστασης, παραπέμπει σε μουσειακό έκθεμα, ή ίσως σε στρατιωτικό νεκροταφείο. Το έργο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της performance για την κάμερα με την καταστροφή της ίδιας της εγκατάστασης που έδωσε στο έργο μια ακόμα επίκαιρη διάσταση».

Event Information

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα
Εγκαίνια:Πέμπτη 14 Ιουλίου
Διάρκεια: 14 – 29 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00  – 20.00 Τετάρτη, Σάββατο 11.00-15.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: www.zoumboulakis.gr

 

 

Last modified: 07/08/2022