Ελένη Λύρα: Για μια άλλη ανάγνωση της τέχνης στη Βαρβάκειο αγορά

Με τίτλο Αγορά, η Ελένη Λύρα παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά της Αθήνας. Η έκθεση διαρκεί από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου.
Το κτήριο της Βαρβακείου Αγοράς για την εικαστικό λειτουργεί σαν μια εικονογραφική προσομοίωση της έννοιας της παγκόσμιας αγοράς, τον τόπο όπου θα εκτυλιχτεί το δράμα του ανθρώπου. Η αρχιτεκτονική της, με τις στοές, τα ψηλά ταβάνια και τους θόλους, σε συνδυασμό με τη σημερινή λειτουργία της, δημιουργεί στη Λύρα το ίδιο δέος και τη συναισθηματική φόρτιση όπως και ένας μπαρόκ καθεδρικός ναός.

Αγορά, 2020

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή λειτουργία και ιστορία του χώρου και της γύρω περιοχής, η Λύρα δημιουργεί δύο in situ φωτογραφικές εγκαταστάσεις με παιδιά, οι οποίες διακατέχονται από έντονη θεατρικότητα, δραματικότητα και γενικότερα μπαρόκ  αισθητική.  Υιοθετώντας στοιχεία από το παρελθόν και «φιλτράροντας» τα με σύγχρονες και μη τεχνικές και μέσα έκφρασης, καταφέρνει να αγγίξει ζητήματα του σήμερα.
Ο χρόνος, το φως, ο ήχος και οι μυρωδιές είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ερμηνεία και την ανάγνωση των έργων όσο και την αντίληψη του θεατή. Παράγοντες που σε συνδυασμό με τη δύναμη και αισθητική των έργων της Λύρα, μετατρέπουν μία απλή επίσκεψη στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά σε μία ξεχωριστή εμπειρία για τον καθένα μας, σε μία αλληγορική περιπλάνηση και ένα ταξίδι μέσα στον λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και του χρήματος για την ανακάλυψη της χαμένης παιδικής μας αθωότητας και τη λύτρωση της πληγωμένης μας ψυχής.

Αγορά, 2020

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου σε επιμέλεια του δρ. Στρατή Πανταζή.

Event Information
Βαρβάκειος Κρεαταγορά (στην οδό Αρμοδίου και στην οδό Αριστογείτονος
Επίσημη έναρξη: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2020
Η έκθεση είναι επισκέψιμη όλες τις ώρες
Λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του COVID-19.

 

 

 

Last modified: 19/10/2020