Ελένη Δαβιλά - Τοπία από Μνήμης

Ελένη Δαβιλά – Τοπία από Μνήμης

Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την ατομική έκθεση  ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά «Τοπία από Μνήμης». Η έκθεση διαρκεί ως τις 22 Απριλίου. Η Ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη γράφει: «Οι τοπιογραφίες της Ελένης Δαβιλά αποτελούν έναν ύμνο στην ομορφιά του φυτικού κόσμου. Στη ζωγραφική της παλέτα περιλαμβάνονται κάθε λογής φυτά, άνθη, θάμνοι και δέντρα. Αποδίδει περιγραφικά με γλαφυρότητα και ποιητική διάθεση τον αέναο κύκλο της ζωής με τους άγραφους νόμους της φύσης, από την ανθοφορία έως τη φθορά, την ακμή και την παρακμή. Ελένη Δαβιλά - Τοπία από Μνήμης Ανάμεσα στα δροσάτα και πολύχρωμα λουλούδια της ξεπροβάλλουν τα αποξηραμένα αγκάθια και μέσα στην αφθονία του πρασίνου προβάλλουν και τα ανεμοδαρμένα κιτρινισμένα ξερά χόρτα. Σε όλα αυτά τα «τοπία από μνήμης», τα παραθαλάσσια, τα πεδινά, τα δασικά, τα λουλουδιασμένα, συνυπάρχουν οι εικονογραφικές μνήμες της, που αλληλοσυνδέονται και απαρτίζουν το προσωπικό της μαγευτικό αφήγημα. Η πανδαισία των ζωογόνων χρωμάτων της και ο συνδυασμός νατουραλιστικών και αυθόρμητων ζωγραφικών αποδόσεων αιχμαλωτίζει το βλέμμα και ευφραίνει την ψυχή. Με τις τρυφερές εικαστικές εκφάνσεις στα ηλιόλουστα περιβάλλοντά της, η Ελένη Δαβιλά κάνει τον θεατή κοινωνό της ζωοποιού φύσης και του μεταφέρει μια αίσθηση αισιοδοξίας και χαράς.Ελένη Δαβιλά - Τοπία από Μνήμης
Ενίοτε η ζωγράφος απεικονίζει στις εικονογραφίες της και στοιχεία της συνύπαρξης ανθρώπου-φύσης, ενώ στις πρόσφατες συνθέσεις της ενσωματώνει εμφατικά και την ανθρώπινη παρουσία. Μέσα στα ανθισμένα λιβάδια, τους απέραντους κάμπους ή τις ατέρμονες συστάδες δέντρων παραθεριστές απολαμβάνουν τις χαρές της αδάμαστης φύσης.
Η απόλυτη αρμονία είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις εύρυθμες συνθέσεις της Ελένη Δαβιλά. Οι χρωματικές της επιλογές με τις επιμέρους θεματικές υπερβάσεις προδίδουν μια ιδιαίτερη αισθητική ευαισθησία και με την επιτηδευμένη χρήση του φωτός συντελούν στην ονειρική έκφραση των έργων της. Η πλαστικότητα υπερτερεί, με πινελιές ιμπρεσιονιστικές να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στη λεπτομερειακή απόδοση μιας εξωραϊσμένης πραγματικότητας θεμάτων από το οικείο περιβάλλον της καλλιτέχνιδος.

Event Information
Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος», Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Πλ. Αμερικής,
Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαρτίου
Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου – 22 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή 11.00 – 13.00 & Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00 – 20.30
Πληροφορίες: τηλ. 210 8640250

Last modified: 03/04/2023