Ειρήνη Καραγιαννοπούλου-Hippolyte Hentgen: Μια ρομαντική διαδικτυακή φιλία

Στην ομαδική έκθεσή τους, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen από τη Γαλλία κατακλύζουν τον χώρο της γκαλερί a.antonopoulou.art με εικόνες: μικροσκοπικές, τεράστιες, μνημειώδεις, εικόνες προφανείς, αλλά και κάποιες καλά κρυμμένες πίσω από άλλες εικόνες, καμιά φορά ακόμα και μέσα σε αυτές.
Με τον τίτλο Light snacks and heavy make-up η έκθεση των τριών γυναικών αποκαλύπτει ένα μόνο κομμάτι του κοινού καλλιτεχνικού τους σύμπαντος, γέννημα μιας ασυνείδητης καλλιτεχνικής συγγένειας και μιας ρομαντικής διαδικτυακής φιλίας, που αναπτύχθηκε μεταξύ τους σαν επιτακτική ανάγκη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται παράλληλα σειρές από ζωγραφικά έργα, κολάζ και βίντεο που λειτουργούν ως ένα ενιαίο περιβάλλον και αποτελούν ωδή στην κοινή ιδιοσυγκρασιακή τέχνη του διδύμου από τη Γαλλία και της Ελληνίδας εικαστικού.

Hippolyte-Hentgen-COLLAGE sans Titre 2022 34x28cm

Πρόκειται για μια πρακτική εγγενώς θηλυκή, όχι γιατί ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες φόρμες ή μοτίβα συνυφασμένα με τις θηλυκότητες, αλλά γιατί είναι απολύτως παραδομένη στο γυναικείο βλέμμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το βλέμμα και των τριών είναι εξαιρετικά εξασκημένο και ανεπιτήδευτα αποχαλινωμένο από τις συστάσεις του ανδρικού.
Τα έργα της έκθεσης με έντονο το στοιχείο του χιούμορ, της καυστικότητας και της εκ νέου ανάγνωσης των ποπ αναφορών τους, ενσωματώνουν το κολάζ με μια ευρεία και σύγχρονη έννοια, όχι μακριά όμως από τις ποιότητες που του αναγνώριζε και η Lucy Lippard το 1980: μια διαλεκτική που εκθέτει τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς μύθους, αποκεντρώνει τον κυρίαρχο λόγο, με ένα πνεύμα, όμως, τόσο ενωτικό όσο και συμπεριληπτικό.
Οι Hippolyte Hentgen παρουσιάζουν μια σειρά από έργα όπου ανασυνθέτουν τις αφηγήσεις του γυναικείου σώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην καθημερινή κουλτούρα, στα κόμικ αλλά και όπως το βιώνουν οι ίδιες μέσα από την κίνηση και τη ζωγραφική χειρονομία τους. Παράλληλα, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου (αρχική εικόνα) παρουσιάζει μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων με λάδια, πιστή, ωστόσο, στον χαρακτηριστικό της τρόπο να συνθέτει την εικόνα μέσα από ποικίλα και απροσδόκητα οπτικά θραύσματα. Παλαιότερα κολάζ της συνυπάρχουν με τις νέες τολμηρές ζωγραφικές συνθέσεις για να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των αμέτρητων στοιχείων που η ίδια ενορχηστρώνει γύρω από αντικείμενα φετίχ, το γυναικείο σώμα και τη σεξουαλικότητα, το χιούμορ. Κείμενο έκθεσης Χριστίνα Πετκοπούλου

Event Information

a.antonopoulou.artΑριστοφάνους 20, Ψυρρή-Αθήνα 105 54, Μετρό Μοναστηράκι
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 22 Μαρτίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 13.00 – 19.00  Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: τηλ. 210 3214994  fax: 210 3214263, Info@aaart.gr – www.aaart.gr

 

Last modified: 20/03/2023