Ειρήνη Κανά – Παναγιώτης Τούντας: Ζωγραφίζουν την Τζιά

ΟΙ Κυκλάδες νησιά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μοναδικά, βράχοι θεϊκοί που δεσπόζουν στο Αιγαίο, αποτελούσαν πάντα μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς δημιουργούς.
Μια έκθεση ζωγραφικής με θέματα παρμένα από την Κέα, ένα  απ’ τα ωραιότερα και πιο γνωστά για την καλλιτεχνική του κίνηση νησιά των Κυκλάδων. Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς, τόσο κοντά στην Αττική αλλά με τόσο ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ

Οτζιάς, Βουρκάρι, Κούνδουρος, Ιουλίδα, έγιναν θέματα ζωγραφικών έργων, που θα εκτεθούν στην Κέα τον Αύγουστο. Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας ο καθένας με τη δική του εικαστική πρόταση σε μία έκθεση  με τίτλο « Κέα – Τζιά», θα συνυπάρξουν καλλιτεχνικά στη γκαλερί Marina Keas. Διάρκεια έκθεσής 14 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η Ειρήνη Κανά παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά με τοπία από το νησί, 20 περίπου πίνακες διαφόρων διαστάσεων. Ο Μάνος Στεφανίδης μεταξύ άλλων, γράφει για τα τοπία της Κανά: «… Τι ζωγραφίζει, κατά βάθος, η Ειρήνη Κανά όταν πυρπολεί τους καμβάδες της με τέρες και όμπρες, με  βερμιγιόν και όχρες, με θερμά πορτοκαλιά χρώματα και μπλε βιολέ, βαθιές συμφωνίες;  Ζωγραφίζει , κατά τη γνώμη μου, τη μνήμη που χάνεται, τις ηδονικές, υγρές στιγμές που πέρασαν, τις ιδανικές εικόνες μιας  εφηβικής ονειροφαντασίας.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ Ιουλίδα ΙΙ 70χ100

Φιλοδοξία της ζωγράφου είναι να καταστήσει εικόνα κάθε μορφή έρωτα. Έρωτα για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τα πράγματα. Ίσως, γι αυτό οι πίνακές της είναι τόσο αισθησιακoί, τόσο χυμώδεις με τις ανάγλυφες, παστόζικες πινελιές τους».
O Παναγιώτης Τούντας παρουσιάζει καινούργια έργα, με θέμα θαλασσινά τοπία από την Κέα. Η κριτικός τέχνης Ελένη Δέπου γράφει για τη δουλειά του: «Στην πρόσφατη  δηµιουργία του Παναγιώτη Τούντα πρωταγωνί- στρια είναι η θάλασσα. Η θάλασσα που εµφανίζεται ως πηγή ζωής περικλείοντας όλες τις δυνατότητες της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ

Η τεχνοτροπία του Τούντα, εμφορείται από ένα ενιαίο πνεύμα παράδοσης και δείχνει µε πόσους τρόπους διαφορετικούς ο καλλιτέχνης µμπορεί να εκφράζεται χωρίς ν’ αστοχεί στο βαθύτερο  πνεύμα που εκπροσωπεί.
Κάποιες βιωµένες εικόνες αποτελούν αφετηρία των συνθέσεων. Τον διάλογο αυτόν και τις ψυχικές του συγκινήσεις που  αποτυπώνει ο ζωγράφος από τη φύση, τα σύννεφα, τη θάλασσα, τον ορίζοντα. Κατάφερε να συλλάβει όψεις, φως, χρώµα  που για καιρό ονειρεύτηκε, που βυθίστηκε ολοκληρωτικά µέσα τους, σε µια φευγαλέα στιγµή».

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ – Παλιά, κίτρινη όχθη 70 x 100

Αρχική εικόνα: Έργο της Ειρήνης Κανά

Event Information
marina KEAS gallery, Bουρκάρι Κέα
Εγκαίνια 14 Αυγούστου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 14 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 19.30 – 00.30
Πληροφορίες: τηλ. 22880 22 444 – www.marinakeasgallery.gr

 

 

Last modified: 29/07/2019