ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Εβίτα Κανέλλου – Εικόνες από το μέλλον

Εικόνες φουτουριστικές από σύγχρονες πόλεις ενός, ίσως, όχι τόσο μακρινού μέλλοντος, μας μεταφέρει η Εβίτα Κανέλλου στη νέα της ατομική έκθεση «Εικόνες από το μέλλον» που παρουσιάζει στη γκαλερί Αργώ, από τις 7 Νοεμβρίου.
Η καταξιωμένη ζωγράφος, προσπαθεί με μέθοδο, αλλά και ευαισθησία να μιλήσει για θέματα πού θα έπρεπε να απασχολούν κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη. Μέσα από το ζωγραφικό της έργο αναρωτιέται και θέτει καίρια ερωτήματα για το πώς θα είναι οι πόλεις μας αύριο, μια σύγχρονη ζούγκλα γεμάτη περίεργους ουρανοξύστες και αρχιτεκτονικά κτίσματα που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα σημερινά, για το αν η γη θα αντέξει την πληθυσμιακή έκρηξη, αλλά και για το πώς θα είναι το φυσικό μας περιβάλλον, ποια χλωρίδα και ποιες θάλασσες θα μας περιβάλλουν, στο εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον; ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ
«Η ζωγραφική της συνδυάζει σχεδιαστική πειθαρχία και χρωματική ελευθεριότητα, συνθετική μέθοδο που παραπέμπει στην αρχιτεκτονική αλλά και ελεύθερη γραφή που οφείλει πολλά στην αισθητική παράδοση του εξπρεσιονισμού», σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης για τη δουλειά της και συνεχίζει:
«Η Εβίτα Κανέλλου είναι σαφώς επηρεασμένη στην εικονογραφία της από τους μοντερνιστές του 20ού αιώνα και τις πολεοδομικές προτάσεις του Le Corbusier. Όπως επίσης και από την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Antonio Sant’ Elia ή την ταινία Metropolis του Fritz Lang. Μαζεύοντας σχετικές φωτογραφίες, παλιότερες και νεότερες, από όλο τον πλανήτη συγκροτεί το προσωπικό της εικονιστικό οπλοστάσιο έτσι ώστε να έχει θέματα για τη ζωγραφική της». ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Με έντονα χρώματα και σχεδιαστική αντίθεση, η Εβίτα Κανέλλου δημιουργεί σύγχρονα αρχιτεκτονικά κτίσματα, παράξενους ουρανοξύστες που υψώνονται προς τον ουρανό, ενώ παράλληλα αναρωτιέται για το φυσικό περιβάλλον. Επιλέγει σταθερά γεωμετρικές, κάθετες φόρμες τις οποίες «χτίζει» κομμάτι – κομμάτι, πέτρα την πέτρα σαν ψηφιδωτό,  όπως έπραττε ο ονειροπόλος αρχιτέκτονας και ζωγράφος Fr. Hunterwasser, επισημαίνει ο Μάνος Στεφανίδης, κάνοντας αναφορά στην ονειρική γειτονιά που έχει φτιάξει, από τη δεκαετία του ’80, ο συγκεκριμένος, αυτός καλλιτέχνης στη Βιέννη.
Η απουσία του ανθρώπινου είδους είναι εμφανής και ανησυχητική. Η ζωγράφος εκφράζει με σθένος τον υπαρξιακό προβληματισμό της. Η ίδια πιστεύει πως πρέπει να μελετήσουμε συστηματικά το παρελθόν για να κατανοήσουμε επαρκώς το μέλλον.
Τέχνη, σημαίνει «τον τρόπο μας να ψιθυρίσουμε την απόλυτα προσωπική μας ιστορία στο αυτί της αιωνιότητας. Κι αν ακούσει! Τα τελευταία έργα της Εβίτας Κανέλλου είναι, νομίζω, προϊόν αυτής συνθήκης. Γι’ αυτό είναι ίσως και τόσο ψαγμένα. Τόσο ιδιαίτερα», καταλήγει ο Μάνος Στεφανίδης. ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Τι λέει η ίδια η Εβίτα Κανέλλου: «Η θεματολογία του περιβάλλοντος, αστικού και φυσικού, με ενδιέφερε, κυριαρχεί και πρωτεύει μέσα μου! Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα το 2004 μέσα από εκθέσεις ομαδικές και ατομικές. Οι μεγάλες πόλεις δίπλα στο νερό με εμπνέουν ιδιαίτερα, τις λατρεύω και με προβληματίζουν. Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και συχνά συνωστίζεται σε αυτές τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές λόγω ποικίλλων παραγόντων, το φυσικό περιβάλλον διαρκώς περιορίζεται. Θεωρώ ότι οι κατοικίες θα εξελιχτούν καθ’ ύψος, και, εμείς άμεσα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα διαβίωσης.
Έχοντας προτίμηση στα χρώματα με ένταση και δυναμική εφαρμόζω απόλυτα την προοπτική της φαντασίας μου. Χρησιμοποιώ γραμμές, ευθείες και καμπύλες, σε αλληλουχία παράταξης και επαναλήψεων, που καταλήγουν σε προοπτική ανάπτυξης ανοδικής πορείας. Γραμμές που τέμνονται, αγκαλιάζονται και οριοθετούν υπαινικτικά περιορισμένους χώρους. Η φύση παρούσα με χρώματα έντονα και συμβολικά σε παραλλαγές και μεταμορφώσεις, σε ελπίδα ζωής και ανάσας. ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Διατηρώντας πάντα μία εξωστρέφεια και αισιόδοξη στάση ζωής επιδιώκω η τέχνη μου να είναι σαφής, ευανάγνωστη, κατανοητή και κυρίως να μεταδίδει ελπίδα. Τα παθήματα ας γίνονται μαθήματα και ας επιτύχουμε σύντομα μια ισορροπία της φύσης της έκρηξης του πληθυσμού της κατοικίας του και της κατανάλωσης των φυσικών πόρων. Ας κινηθούμε άμεσα ανθρωπιστικά και αποτελεσματικά για να προλάβουμε τις εξελίξεις και τη φύση που αποδεικνύει ότι έχει μνήμη…»

Event Information

Γκαλερί Αργώ, Νεοφύτου Δούκα 5, 10674 Κολωνάκι
Εγκαίνια: Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 19.30
Διάρκεια: 7 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10.00 -14.00 και 17.00-20.00,  Σάββατο: 11.00 – 15.00
Τηλ. 210 7249333 | Fax: 210 7249777 info@argo-gallery.gr  www.argo-gallery.gr

Last modified: 07/11/2023