ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΟΣ

Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος

H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη  διοργανώνει την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος»,  με έργα του εικαστικού Μανώλη Χάρου στην Αίθουσα Μακρυγιάννη. Στην έκθεση «Διονύσιος Σολωμός … Δύο φλόγες … Μανώλης Χάρος», τα έργα του σημαντικού καλλιτέχνη γεμάτα απλότητα, συναίσθημα και ευαισθησία ζωντανεύουν ένα εμβληματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, το Διάλογο, μια πραγματεία πάνω στην ελληνική γλώσσα και την άρρηκτη σχέση της με το λαό άρα και την ίδια την οντότητα της πατρίδας.


Κόκκινος ήλιος – Red Sun. Μονοτυπία και ζωγραφική σε χαρτί σε καμβά – Monoprint and painting on paper on canvas 40 x 30 cm

Η τέχνη του Μανώλη Χάρου συνομιλεί με σπάνιες εκδόσεις από τις μοναδικές συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, ιστορικά τεκμήρια και τη γραφίδα του ίδιου του Σολωμού.
Ο ρομαντισμός του Σολωμού, άρρηκτα συνδεδεμένος με την Εποχή των Επαναστάσεων, πραγματεύεται την τραγικότητα της ζωής, αναζητά την υπαρξιακή αλήθεια και συγκροτεί μια έντονη πηγή έμπνευσης που σε συμπαρασύρει… μέσω του χρωστήρα του Μανώλη Χάρου κωδικοποιεί «εικόνες και πάθη». Παρά τα 200 χρόνια που χωρίζουν το έργο του Σολωμού και τους πίνακες του Χάρου, τα θέματα που τους εμπνέουν και τους δυο είναι και σήμερα άκρως επαναστατικά∙ η φύση, η απεραντοσύνη της θάλασσας, η σύγκρουση ανάμεσα στο παλαιό και το καινούργιο, ανάμεσα στην παράδοση και το νεωτερικό, στον απλό λαό και τους διανοούμενους.
Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου,
Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης,  Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιονικής Ακαδημίας 1808

Φωτιές μακριά – Fires away. 2021 Λάδι και ακρυλικό σε καμβά – Oil and acrylic on canvas 60 x 60 cm

Event Information

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη, 28 Μαρτίου,
Διάρκεια Έκθεσης: 28 Μαρτίου – 30 Ιωνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 11.00-17.00, Πέμπτη: 14.00 – 20.00, Σάββατο: 11.00 – 16.00 Είσοδος ελεύθερη

Last modified: 31/03/2023