Δημοσθένης Κοκκινίδης: Κυκλάδες, νοσταλγία μου…

Ένα ταξίδι σε αγαπημένους τόπους μας προσκαλεί ο δάσκαλος Δημοσθένης Κοκκινίδης. Μια περιήγηση με ξεναγό τον ίδιο στις ομορφιές και τα μυστικά των Κυκλάδων. Από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες μας, αφήνει τις μνήμες και τη νοσταλγία να τον οδηγήσουν στις νέες ζωγραφικές του δημιουργίες. Και έχουμε τη χαρά και την ευκαιρία τη δουλειά αυτή να την θαυμάσουμε και να την αγαπήσουμε στη νέα έκθεση του που παρουσιάζει ο Εικαστικός Κύκλος Sianti.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται τα πιο πρόσφατα έργα του, που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 2017 και 2018 και τα οποία έχουν ένα από τα πλέον αγαπημένα θέματα του Δημοσθένη Κοκκινίδη: Τα Κυκλαδονήσια, άλλωστε ο τίτλος της έκθεσής πάει κατ’ ευθείαν στην καρδιά του θέματος «Κυκλάδες». Πρόκειται για πίνακες που είναι όλοι ακρυλικοί σε καμβά, μεγάλων διαστάσεων. Επιμέλεια έκθεσης: Σιαντή Βασιλική
Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ενσαρκώνει με το χρώμα τη νοσταλγία του και τη μοιράζεται με το θεατή. Άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί ως ο  ζωγράφος του χρώματος.
«Κυκλάδες! Η νοσταλγία μου, τα τρία τελευταία χρόνια να πατήσω τη γη της Μήλου και του σπιτιού μου εκεί, με στενοχωρεί. Και παρηγοριέμαι σκεπτόμενος να τη δω το καλοκαίρι 2019, αν το επιτρέπει η ηλικία μου. Αυτές οι Κυκλάδες  θα παρουσιαστούν στον Εικαστικό Κύκλο Sianti του παλιού φίλου Φάνη Σιαντή με τον οποίο συνεργάστηκα γύρω στα 40 χρόνια» αναφέρει ο ίδιος για την έκθεση.
 Η έμπνευση: Η πρώτη φορά που ο Δημοσθένης Κοκκινίδης αντίκρισε τις Κυκλάδες ήταν το 1958. Η νησιώτικη αρχιτεκτονική του έφερνε πάντα στο μυαλό του το σπίτι που μεγάλωσε στη Δραπετσώνα.

Ο ίδιος θυμάται: «Πρωτοείδα τη Σίφνο, το ’58,  το νησί των αγγειοπλαστών. Δεν φανταζόμουν τότε – εραστής και εγώ της αγγειοπλαστικής – πως τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια θα βοηθούσα τους ντόπιους με ξένους άξιους τεχνήτες στα πλαίσια του ΕΟΜΕΧ, και ότι επιπλέον με την σύζυγό μου την Πέπη Σβορώνου θα περνούσαμε μέχρι το 1966 τα καλοκαίρια μας στο Βαθύ της Σίφνου με τη θαυμαστή λαϊκή αρχιτεκτονική τους».
Ο Κοκκινίδης μετρά πάνω από εξήντα χρόνια εικαστικής πορείας. Τότε, στα πρώτα του ακόμη βήματα ως ζωγράφος γνώρισε δυο ισχυρές εντυπώσεις: τα κυκλαδίτικα σπίτια και τις προσφυγικές κατοικίες σε Δραπετσώνα, Νίκαια και Κοκκινιά, ως απόγονος προσφύγων  κι εκείνος.
«Με πέτρα κτισμένα κυρίως τα νησιώτικα σπίτια, με κυβισμένη λάσπη τα προσφυγικά. Κοινά χρώματα: το λουλακί, η ώχρα, το χοντροκόκκινο και ο ασβέστης. Τέλος ο τρόπος ζωής, αγρότες απ’ τη μια πλευρά, εργάτες από την άλλη. Μ’ αυτό το σύνολο ξεσηκώθηκα σχεδιάζοντας και βάφοντας τον κόσμο αυτό, με τις συγγένειες και διαφορές του, επί τέσσερα χρόνια, απ’ όπου βγήκαν τα «Προσφυγικά και οι Κυκλάδες». Είχαν εκτεθεί το καλοκαίρι του 1965 στην Γκαλερί Μέρλιν» θυμάται.

«Από καρδιάς…»

Γράφει η
Βασιλική Σιαντή,
Διευθύντρια του Εικαστικού Κύκλου Sianti

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημοσθένη Κοκκινίδη όταν ήμουν ακόμα μικρό παιδί, χάρη στην μακρόχρονη συνεργασία και φιλία με τον πατέρα μου, Φάνη. Θαύμαζα πάντα την καθολική αγάπη που είχε στην γυναίκα του την Πέπη (ζωγράφος και εκείνη), τη ζεστασιά και παράλληλα αυτό το πάθος του αποτυπωνόταν στους πίνακες του.
Δεν θα ξεχάσω την αναδρομική έκθεση το 2010 στο  Μουσείο Μπενάκη όπου ήταν αφιερωμένη και στους δυο. Με είχαν συγκινήσει και καθηλώσει τα έργα του, αυτό το χρώμα που χρησιμοποιεί είτε επιλέγοντας τις αφηρημένες μορφές, είτε ζωγραφίζοντας την αλήθεια του μέσα από την σχέση με την γυναίκα του.
Έχουν περάσει δέκα χρόνια απο την τελευταία του ατομική έκθεση αφιερωμένη στην γυναίκα του. Είχε παρουσιαστεί στον Εικαστικό Κύκλο, στο παράρτημα της Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Παρακολουθώντας και τις δύο εκθέσεις κατέληξα ότι κέντρο του συνολικού του έργου ήταν ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος  σε μια τριπλή διάσταση: ως κοινωνικο- πολιτικό ον, ως φυσικό και υπαινεκτικά μεταφυσικό ον , και τέλος με την παρουσία/απουσία της γυναίκας του, αισθητή στα ζωγραφικά του έργα.
Με την πρώτη ματιά, η ζωγραφική του Κοκκινίδη αποπνέει απλότητα.  Όμως αν αφιεωρώσει κανείς μερικά λεπτά παραπάνω θα αισθανθεί ή ακόμα και θα συγκινηθεί από το βάθος της έμπνευσης του.
Δέκα χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο διαπιστώνω το εξής: ότι η δουλειά του Κοκκινίδη μπορεί να κινείται μέσα από την αγάπη του για αυτή την γυναίκα, αλλά σε πιο ζεστά χρώματα, ενώ ο ίδιος ξαναβρίσκει την ηρεμία του στα όμορφα χρόνια που έζησαν κάποτε στις Κυκλάδες.
Θαυμάζω αυτόν τον ζωγράφο!  Όχι μόνο για την δύναμη του πινέλου του, αλλά και για την δύναμη της ψυχής του. Δεν σταματάει να ζωγραφίζει, δεν σταματάει να ονειρεύεται. Παίρνει δύναμη από τα χρώματα και τα πινέλα του.
Το 2016 είχα την ευκαιρία να έρθω πιο κοντά στα πιστεύω του Κοκκινίδη, παίρνοντας του συνέντευξη για την πτυχιακή μου, για τον οίκο Sotheby’s. Μου  άνοιξε την ψυχή του για το πως βλέπει την Ζωγραφική σήμερα και για το αν η εποχή μας έχει αλλάξει τα δεδομένα της τέχνης.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας μπορεί να είναι μια ακόμα έκθεση ζωγραφικής, «Οι Κυκλάδες». Είναι τιμή και χαρά μου που θα παρουσιάσω την τελευταία του δουλειά. Όμως αυτή την φορά, για μένα, σημασία θα έχει το Ταξίδι.
Σας καλώ λοιπόν να το απολαύσουμε παρέα και εύχομαι να ταξιδέψουμε μαζί μέσα από τα χρώματα και τους πίνακες του Δημοσθένη Κοκκινίδη.

Event Information
Εικαστικός Κύκλος Sianti, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα 11634, Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη – Μετρό Ευαγγελισμός
Εγκαίνια: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10.00-20.00 Τετάρτη 10.00-15.00 Σάββατο 10.00-16.00 Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 7245432, 210 3648335 info@ikastikos-kiklos.com  www.ikastikos-kiklos.com

Last modified: 14/11/2018