ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ «braille»

Δημήτρης Καπετάνος: Η εικαστική προσέγγιση του συστήματος «braille»   

«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Γιατί η γνώση είναι περιορισμένη, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο, διεγείροντας την πρόοδο, γεννώντας την εξέλιξη» είναι μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς τοποθετήσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Άλλωστε η φαντασία είναι αυτή που έκανε τον άνθρωπο το μεγάλο κατακτητή και «δυνάστη» του πλανήτη.
Ο Δημήτρης Καπετάνος, λοιπόν χρησιμοποιεί τη φαντασία σαν ένα πολύτιμο εργαλείο και μέσο για να φέρει την εικαστική τέχνη πιο κοντά, στα άτομα με περιορισμένη ή καθόλου όραση. Και το αποτέλεσμα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων όπου ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση του «braille».ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ «braille»
Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης εναπόκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Το εικαστικό έργο αποτελεί μια άτυπη performance με χρήση εγκατάστασης πινακίδων braille, στις οποίες αναγράφονται απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων τυφλών συμπολιτών μας, για το πως γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τα χρώματα, δημιουργώντας μια ανατροπή στον πάγιο τρόπο αντίληψης των εικαστικών έργων, αφού κοινωνοί τους καθίστανται οι γνωστές της γραφής braille, όταν οι υπόλοιποι παραμένουν στη συνηθισμένη θέση που περιέρχονται τα τυφλά άτομα στους περισσότερους εκθεσιακούς χώρους.
Την έκθεση συνοδεύουν διαγραμμίσεις, ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση – installation, από κοινού με τα επιτοίχια έργα, ενώ υπάρχουν ηχητικό αρχείο και απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα της συνέντευξης, ώστε μετά τη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο και την ανατροπή της πάγιας θέσης του θεατή, με τη μεταφορά του στη θέση των τυφλών, να έρχεται η στιγμή που θα μπορέσει να πληροφορηθεί τα όσα καταθέτουν τα άτομα που παραχώρησαν τη συνέντευξη.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ «braille»
Η έκθεση σε επιμέλεια Αλέξανδρου Καπετάνου, συνδιοργανώνεται από τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.

Event Information
Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων  Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Εγκαίνια: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 17.30.
Διάρκεια έκθεσης: 5 – 11 Οκτωβρίου  2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 –19.00, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 15.00 Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες:  τηλ. 210 72 24 028.Είσοδος ελεύθερη

Last modified: 04/10/2022